Отворено писмо до бургаския кмет написаха писатели и интелектуалци от България и Унгария. В него те настояват общинското ръководство да съхрани и регулира работата по издаването на списание "Море". Ето пълния текст:

"Вече 12 години списание ,,Море“ се списва и редактира от екип в състав Иван Сухиавнов и  Росен Друмев – утвърдени български поети от Бургас. Списва се на равнище, на което могат да завидят други сродни издания, като столичните ,,Пламък“ и ,,Съвременник“. Списание ,,Море“ намира точния и завиден баланс на автори от Бургас, автори от столицата и страната и автори от европейската и световна литература. Утвърди се не само с авторския си подбор, но и с дизайна си – то е списание от национално значение.

У нас, когато нещо постигне качество, обикновено става и привлекателен обект за изява на неудовлетворени амбиции, за присвояване, зависти и нездрави брожения, на които всички пишещи във всички времена са подвластни. Такива претенции периодически избухват и около списание ,,Море“– една важна емблема на Бургас. Трудно създаваме традиция, трудно постигаме последователност в изграждането на едно културно дело. За 30 години, вместо да се увеличават, издания за литература у нас намаляват. В една Унгария, с която списанието установи трайни връзки, има над 90 издания за литература. У нас се броят на пръсти. Годините, десетилетията текат, поколенията се сменят, но накрая всичко се превръща в култура: архитектура, музеи, живопис, литература. Това са следите на времето и хората, които новите поколения търсят, за да опознаят и  потвърдят себе си в предишните. Ето защо се обръщаме към Вас – доказани управленци, да бъде съхранено постигнатото в отличителното списание ,,Море“ – и като начин на списване и издаване, а и като екип, доказал че си разбира от работата."

 

Христо Карастоянов – Ямбол, белетрист, член на редколегията, с гл. редактор е Христо Фотев 

Здравка Евтимова – белетрист, председател на българския ПЕН клуб 

доц. Йордан Ефтимов – поет, критик, преподавател в НБУ Чавдар Ценов – белетрист 

Кева Апостолова – поет, критик, драматург, гл. редактор на сп. ,,Театър“ 

Марин Георгиев – поет, преводач, издател, носител на ордена на президента на Унгария 

Петер Юхас – Будапеща, критик и преводач, носител на орден ,,Стара планина“ за заслуги към българската литература 

Маргарит Жеков – поет, преводач, член на ПЕН клуба 

Палми Ранчев – поет и белетрист 

Рада Панчовска – поет и  преводач от испански 

Георги Николов – Харманли, поет и  белетрист 

Тошо Дончев – Будапеща, писател, преводач, директор на Унгарския културен институт 2013 - 2016 г. 

Светлозар Игов – дфн професор, литературен критик и историк, поет, прозаик, преводач, член на сегашната редколегия на сп. ,,Море“

 

ИСТОРИЯТА

"МОРЕ“ е българско списание за литература, основано през 1980 година и издавано от Община Бургас.Отначало казва  „Литературно-художествен алманах“. Скоро бургаското издание надхвърля регионалната си рамка и в него намират трибуна освен утвърдени имена, също и такива, притискани от цензурата, като Ивайло Петров, Константин Павлов, Николай Кънчев, Биньо Иванов, Иван Радоев, и др. Алманахът просъществува до 1992 г., когато с решение на бургаския общински съвет е закрит. Последен главен редактор е Христо Фотев, а заместник-главен - Янаки Петров.

От 1993 г. за своеобразен приемник на алманаха е обявено новото маринистично издание „Море“. 2008-а е годината, когато Вагабонт Медия печели конкурса за ново списание „Море“. Визията за изданието е, че то ще е печатното лице на местната култура, традиция, бизнес и община, ще се представят и важни личности от града. Текстове са на български и на английски. Богато илюстрирано, то е адресирано предимно към гостите на града. Превръща се на практика в лъскав туристически рекламен материал. Главен редактор е Антони Георгиев, оглавявал вече „Плейбой“, а след „Море“ - издаваното на английски в София списание „Vagabond“.

По искане на бургаската писателска общност и изразеното мнение на бургаската културна общественост през 2009 г. списание „Море“ отново се превръща в списание за литература, изкуство, култура, реализирано от екип, живеещ на територията на общината, сведущ, както в местната специфика, така и в националните и световните литературни процеси и тенденции. Обявен е конкурс за идейно-тематична концепция на изданието, който е спечелен от екип Иван Сухиванов, Георги Ингилизов и Росен Друмев.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПАРОДИЯ

  "Жив е все още"

  На една страна евро банкноти,

  на друга метнал пищов злодеят

  и там, на пода, дамски кюлоти

  издайно в мрака едва белеят.

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

„Колелото на съдбата се върти по-бързо от перките на мелницата, а онези, които бяха вчера на върха, днес се изхвърлени в прахта.“
Мигел де Сервантес, испански писател, роден на 29 септември преди 473 години

Анкета

Трябва ли хората на изкуството да имат гражданска позиция?

Да, защото те са елитът на обществото - 93.8%
Не, да се занимават само с изкуство - 0%
Не мога да преценя - 0%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Дори и да сме от глина, трябва да съхраним човешкото в себе си

 

Като Достоевски и Добромир Байчев вярва в благородните начинания, търси човека и в най-големия злодей.

"Мисия „Грейхаунд“ не е на нивото на „Спасяването на редник Райън“ и „Подводницата"

 

Ако го нямаше Том Ханкс, продукцията просто щеше да бъде съвсем друга, с коренно различно звучене.

За Дизела и неговата предпоследна крачка

 

Историята на Кирил Николов нагледно доказва в какво се превръщат мечтите, ако ги преследваш упорито и последователно.