Отворено писмо до бургаския кмет написаха писатели и интелектуалци от България и Унгария. В него те настояват общинското ръководство да съхрани и регулира работата по издаването на списание "Море". Ето пълния текст:

"Вече 12 години списание ,,Море“ се списва и редактира от екип в състав Иван Сухиавнов и  Росен Друмев – утвърдени български поети от Бургас. Списва се на равнище, на което могат да завидят други сродни издания, като столичните ,,Пламък“ и ,,Съвременник“. Списание ,,Море“ намира точния и завиден баланс на автори от Бургас, автори от столицата и страната и автори от европейската и световна литература. Утвърди се не само с авторския си подбор, но и с дизайна си – то е списание от национално значение.

У нас, когато нещо постигне качество, обикновено става и привлекателен обект за изява на неудовлетворени амбиции, за присвояване, зависти и нездрави брожения, на които всички пишещи във всички времена са подвластни. Такива претенции периодически избухват и около списание ,,Море“– една важна емблема на Бургас. Трудно създаваме традиция, трудно постигаме последователност в изграждането на едно културно дело. За 30 години, вместо да се увеличават, издания за литература у нас намаляват. В една Унгария, с която списанието установи трайни връзки, има над 90 издания за литература. У нас се броят на пръсти. Годините, десетилетията текат, поколенията се сменят, но накрая всичко се превръща в култура: архитектура, музеи, живопис, литература. Това са следите на времето и хората, които новите поколения търсят, за да опознаят и  потвърдят себе си в предишните. Ето защо се обръщаме към Вас – доказани управленци, да бъде съхранено постигнатото в отличителното списание ,,Море“ – и като начин на списване и издаване, а и като екип, доказал че си разбира от работата."

 

Христо Карастоянов – Ямбол, белетрист, член на редколегията, с гл. редактор е Христо Фотев 

Здравка Евтимова – белетрист, председател на българския ПЕН клуб 

доц. Йордан Ефтимов – поет, критик, преподавател в НБУ Чавдар Ценов – белетрист 

Кева Апостолова – поет, критик, драматург, гл. редактор на сп. ,,Театър“ 

Марин Георгиев – поет, преводач, издател, носител на ордена на президента на Унгария 

Петер Юхас – Будапеща, критик и преводач, носител на орден ,,Стара планина“ за заслуги към българската литература 

Маргарит Жеков – поет, преводач, член на ПЕН клуба 

Палми Ранчев – поет и белетрист 

Рада Панчовска – поет и  преводач от испански 

Георги Николов – Харманли, поет и  белетрист 

Тошо Дончев – Будапеща, писател, преводач, директор на Унгарския културен институт 2013 - 2016 г. 

Светлозар Игов – дфн професор, литературен критик и историк, поет, прозаик, преводач, член на сегашната редколегия на сп. ,,Море“

 

ИСТОРИЯТА

"МОРЕ“ е българско списание за литература, основано през 1980 година и издавано от Община Бургас.Отначало казва  „Литературно-художествен алманах“. Скоро бургаското издание надхвърля регионалната си рамка и в него намират трибуна освен утвърдени имена, също и такива, притискани от цензурата, като Ивайло Петров, Константин Павлов, Николай Кънчев, Биньо Иванов, Иван Радоев, и др. Алманахът просъществува до 1992 г., когато с решение на бургаския общински съвет е закрит. Последен главен редактор е Христо Фотев, а заместник-главен - Янаки Петров.

От 1993 г. за своеобразен приемник на алманаха е обявено новото маринистично издание „Море“. 2008-а е годината, когато Вагабонт Медия печели конкурса за ново списание „Море“. Визията за изданието е, че то ще е печатното лице на местната култура, традиция, бизнес и община, ще се представят и важни личности от града. Текстове са на български и на английски. Богато илюстрирано, то е адресирано предимно към гостите на града. Превръща се на практика в лъскав туристически рекламен материал. Главен редактор е Антони Георгиев, оглавявал вече „Плейбой“, а след „Море“ - издаваното на английски в София списание „Vagabond“.

По искане на бургаската писателска общност и изразеното мнение на бургаската културна общественост през 2009 г. списание „Море“ отново се превръща в списание за литература, изкуство, култура, реализирано от екип, живеещ на територията на общината, сведущ, както в местната специфика, така и в националните и световните литературни процеси и тенденции. Обявен е конкурс за идейно-тематична концепция на изданието, който е спечелен от екип Иван Сухиванов, Георги Ингилизов и Росен Друмев.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

 • ЮБИЛЕЙ

  Препускай, индианецо!

   Гойко Митич на 80.

   

  За нас той беше идол, пример за подражание, олицетворение на Доброто, вечният смел и благороден индиански вожд, готов да воюва със злото в Америка в името на справедливостта и човешката хармония.

   

 „Всяка книга днес трябва да се превърне в куршум.”

Пабло Неруда, чилийски поет, роден преди 116 години

Анкета

Ще купувате ли повече книги, като падне ДДС?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

За Дизела и неговата предпоследна крачка

 

Историята на Кирил Николов нагледно доказва в какво се превръщат мечтите, ако ги преследваш упорито и последователно.

„Тялото” – за всеки, който търси доказателство за нашата уязвимост

 

Книгата се чете изключително леко. А това е майсторството: да разкажеш много сложни научни неща, незнайни факти, открития и събития, които изискват сериозно изучаване.

Сериали по време на криза

 

В „Южен вятър 2“ има стабилна „българска връзка“.