ПЕТЪР ХРИСТОВ, starozagorskinovini.com 

Дълго мечтания и очакван музей „Литературна Стара Загора“ ще отвори врати на 25 октомври (петък). Жителите и гостите на града ще могат да се запознаят с богатото литературно наследство в музея, който е пренесен в нова сграда и предлага съвременен поглед към поетичната слава на града.

Близо 700 000 лв. е инвестирала Община Стара Загора в преустройството на помещенията, намиращи се в сутеренния етаж на останалия недовършен след 10 ноември 1989 година Партиен дом, където обществеността ще може да види безценно наследство, включително 1 224 тома от библиотеката на Веселин Ханчев.

Близо 80 000 са фондовите единици, изложени в новия културен център на Стара Загора. Всички материали са старателно пренесени от уредника на музея Иван Матев.

Музей „Литературна Стара Загора“ е създаден през далечната 1961 година по решение на тогавашния Градски общински народен съвет.

Хиляди експонати: ръкописи, писма, архивни документи, лични вещи (пишещите машини на поетите Иван Хаджихристов и Иван Мирчев), над 100 картини и оригиналната посмъртна маска на Кирил Христов, направена от проф. Андрей Николов, са прекарали близо 3 десетилетия натъпкани в кашони, след като реституцията изпрати уникалната сбирка между стените на маломерен апартамент и няколко прашни склада.

Новата експозиция е дело на братята-художници Михаил Косев и Димо Генов, тя е върху площ от 640 кв. м. Акцентът е върху фондовете за 18 от най-значимите не само за Стара Загора, а и за България творци като Кирил Христов, Гео Милев, даскал Петър Иванов, Веселин Ханчев. Подредени са платна на майстори като Димитър Гюдженов и Васил Димов, Петър Морозов, Борис Денев, Александър Божинов, Илия Петров, Борис Митов и Елисавета Консулова-Вазова.

Някои от картините са създадени по съвсем конкретни поводи, а легендата шепне, че шарж на Теню Пиндарев, изобразяващ поета Иван Мирчев, е бил дорисуван от… лирика. В бронираните витрини са и ръкописите на фантастични романи в българската литература – „О’Корс“ и „Теут се бунтува“ на старозагореца Георги Илиев, коментира Иван Матев – пазителят на съкровищницата и неин неуморен изследовател от началото на 90-те години на миналия ХХ век.

„След три десетилетия музей „Литературна Стара Загора“ се възроди! Духовните пазители на града ни намериха отново своя ДОМ! Литературната слава на Стара Загора не е помръкнала, паметта е съхранена и в бъдното! Да бъдем достойни за литературните си предци – строители на националната ни култура! Музей „Литературна Стара Загора“ Ви очаква на 25 октомври 2019 г. от 12:00 часа“.

Това гласи поканата на Община Стара Загора, отправена към всички жители и гости на града.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„За писателя съществува един-единствен патриотизъм – нагласата към езика.“

Йосиф Бродски, руско-американски поет и писател, роден на 24 май преди 82 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

“Величие и низост" показва какви политици липсват днес

 

 Твърде много са чембърлейните и твърде малко чърчилите в днешната политика. Твърде малко и твърде малки

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.