Книгата „Советский самогон по ГОСТу, коньяк, вино, наливки и настойки“ на руското издателство АСТ е забранена за разпространение в Украйна, съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на решението на Националния комитет по телевизионно и радиоразпръскване на страната.

Книгата на Денис Токарев разказва как са приготвяни високоалкохолни напитки в домашни условия в годините на Съветския съюз. Публикувани са и много рецепти. 

„Производството на силен домашен алкохол в СССР е забележителна черта на онова време. В условията, установени от „желязната завеса“ и тоталният дефицит на продукти, в съветския човек се ражда безпрецедентно по мащаб вдъхновение. Има десетки, ако не и стотици различни рецепти за производство на алкохолни напитки – от авторски експерименти до качествени заместители „официално“ разрешени продукции. Най-качествените, популярните и успешни народни рецепти през тези години са представени в това издание и са придружени от носталгични изображения и снимки: прелиствайки тези страници, много ще си спомнят тези години, когато колбасите бяха по 2 рубли и 90 копейки, а хлябът по 20 копейки“, се казва в анотацията на „Советский самогон по ГОСТу, коньяк, вино, наливки и настойки“.

Украинските власти смятат, че изданието е заплаха за националната сигурност на страната. Забранени са и още книгите „По ту сторону вдохновения“ на  Юрий Поляк и „Патриот“ на Андрей Рубанов. През декември 2017 г. Украйна забрани да се продават и книгите „Илья Муромец и Соловей-разбойник: сказки о русских богатырях“ и „Богатырские русские сказки“.

В началото на миналата година в Украйна беше приет закон, който ограничава вноса чуждестранни продукти с антиукраинско съдържание в страната. През май същата година беше одобрен редът за изземване на книги, издадени в Русия и внесени без разрешение. Петдесет процента от жителите на Украйна са рускоговорящи. В някои книжарници в страната се продават само книги на руски, а в други – само на украински език.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ОТКЪС

  Умберто Еко - "Средновековното мислене"

  Това са студии, които покриват период от шейсет години. Техният оригинален дух е напълно съхранен, въпреки че авторът ги е шлифовал както библиографски, така и редакционно, за да се избегнат, макар и не изцяло, някои повторения и връщания към загатнатите теми.

   
 • ОТКЪС

  Светлана Алексиевич - "Чернобилска молитва"

  Книгата описва личната трагедия на хората след Чернобилската трагедия и показва как тя е повлияла на техния живот.

   

„Обществото е бал с маски, където всеки крие истинската си същност и я разкрива, криейки се.“

Ралф Уолдо Емерсън, американски мислител и писател, роден на 25 май преди 215 години

Анкета

Тревожи ли Ви, че в България медиите са под натиск?

Да - 97.1%
Не - 0%
Не смятам, че са под натиск - 2.9%

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Непретенциозна комедия за лятна разтуха

„Революция X“ ще си намери своята публика, особена в настъпващите горещи дни и ще се хареса от зрители с по-непретенциозен вкус, търсещи в киното основно леката забава.

Архитектура за хора от третата възраст

Книгата „Архитектура за хора от третата възраст“ променя представата за това какво означава „старчески дом“ и показва чрез различни примери как тези социални домове могат да бъдат авангард на архитектурата като цяло, което е и пример как не трябва да се робува на закостенелия образ. 

Духовен зомби апокалипсис

 

 

"Нелюбов" на Андрей Звягинцев регистрира разпада на едно семейство и едно общество