Бил Гейтс – един от основателите на „Microsoft“, сподели в своя блог кои книги през последните месеци на 2017 г. са го впечатлили. В списъка си милиардерът включва два романа от виетнамски автори, една за бедността, историческа и автобиография на комик травестит.

Гейтс е бил особено впечатлен от графичния роман на Тхи Буи „"The Best We Could Do", разказващ за родителите на автора, които напуснали Виетнам през 1978 г. Другият роман  е „The Sympathizer" на Виет Тан Нгуен.  Милиардерът препоръчва на читателите си и книгата за бедността на Матю Дезмънд "Evicted: Poverty and Profit in the American City", донесла на автора наградата „Пулицър“.

Списъкът се допълва от „Energy and Civilization: A History" от Вацлав Смил, когото Гейтс определя като любимия си автор и автобиографията на комика травестит Еди Изард "Believe Me: A Memoir of Love, Death, and Jazz Chickens".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ОТКЪС

  Умберто Еко - "Средновековното мислене"

  Това са студии, които покриват период от шейсет години. Техният оригинален дух е напълно съхранен, въпреки че авторът ги е шлифовал както библиографски, така и редакционно, за да се избегнат, макар и не изцяло, някои повторения и връщания към загатнатите теми.

   
 • ОТКЪС

  Светлана Алексиевич - "Чернобилска молитва"

  Книгата описва личната трагедия на хората след Чернобилската трагедия и показва как тя е повлияла на техния живот.

   

„Няма начин да пишеш добре и в същото време да пишеш лесно.”

Антъни Тролъп, английски писател, роден на 24 април преди 203 години

Анкета

Трябва ли да се забрани лотарията по телевизията?

Да, защото е хазарт - 95.8%
Не, какво толкова? - 4.2%

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Капанът на политическата коректност

"Квадратът" е сатира за социалното лицемерие, липсата на емпатия и маймуната в човека

Лазар Николов. Страници от архива

Проф. Куюмджиев е съставил грижливо и с пиетет към автора тази интересна книга – документ за едно време, противоречиво, несвободно, но и определено творческо.

Любов на кръстовището на историята

Силвия Томова е написала своя роман „Грохот“ страстно и с вдъхновение.