Бил Гейтс – един от основателите на „Microsoft“, сподели в своя блог кои книги през последните месеци на 2017 г. са го впечатлили. В списъка си милиардерът включва два романа от виетнамски автори, една за бедността, историческа и автобиография на комик травестит.

Гейтс е бил особено впечатлен от графичния роман на Тхи Буи „"The Best We Could Do", разказващ за родителите на автора, които напуснали Виетнам през 1978 г. Другият роман  е „The Sympathizer" на Виет Тан Нгуен.  Милиардерът препоръчва на читателите си и книгата за бедността на Матю Дезмънд "Evicted: Poverty and Profit in the American City", донесла на автора наградата „Пулицър“.

Списъкът се допълва от „Energy and Civilization: A History" от Вацлав Смил, когото Гейтс определя като любимия си автор и автобиографията на комика травестит Еди Изард "Believe Me: A Memoir of Love, Death, and Jazz Chickens".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • КЛАСИКА

    30-те най-добри книги според французите

    Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

  • ПОРТРЕТ

    Почит за Стефан Данаилов 

    Гледайки днес превъплъщенията му сме наясно, че дори и най-баналните, най-екзалтираните и конюнктурните са ценни именно като част от неговата биография.

„Животът е толкова прелестно заклинание, че всеки търси начин да го развали.“

Емили Дикинсън, американска поетеса, родена на 10 декември преди 187 години

Анкета

Харесвате ли книгите на Дан Браун и филмите по тях?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

"Идеал" или "Турбо"

"Дъвка за балончета" пита какво се е случило с децата на 80-те и техните мечти.

Страстта като невъзможност за щастие

50 години от екранизирането на  "Анна Каренина" от Александър Захри. Изпълнението на Татяна Самойлова се нарежда сред световните образци на тази роля за всички времена.

Рафаел – необходимата невинна жертва

„Рафаел“ е важна и значима книга в творческата биография на Леа Коен.