България е на 21-во от страните, членуващи в Европейския съюз по показателя "прочетени книги през последната година", сочат  данните от анализ на Евростат, посветен на културните навици на европейците и по-специално четенето на книги. Четенето на книги се явява трето по степен занимание на българите в свободното време - след гледането на телевизия и сърфирането в интернет.

На сайта на Асоциация "Българска книга" четящият българин е описан като образован човек, живеещ в столицата или по-голям град, в активна трудова възраст, с по-висок социален статус и по-високи доходи.

Около 20 на сто от пълнолетните български мъже  и 30 на сто процента от българките, са прочели поне 5 или повече книги през миналата година. Аудиторията на нечетящите българи се формира предимно от бедните групи на населението: в по-малките села и градове, по-възрастни, по-необразовани, с ниски доходи, работещи неквалифициран труд.

Според изследването - четенето на книги се явява трето по степен занимание на българите в свободното време, като на първа позиция е гледането на телевизия (95%), а на втора позиция - сърфирането в интернет - над 50%.

По актуални данни на НСИ у нас през миналата година е имало над 4000 библиотеки, като само 47 от тях са били с книжен фонд над 200 хиляди. Регистрираните редовни читатели в библиотеките са били около четвърт милион, като средно на един читател са се падали по 30 прочетени книги.

Изследването на Евростат констатира, че най-много се чете в Швеция - средно 78 на сто от жените и 54 на сто от мъжете, при средни показатели в ЕС - 30 на сто четящи мъже и 42 на сто четящи жени.

Други страни, в които са регистрирани най-много любители на книгата са: Холандия – 66% жени и 38 % мъже, Дания и Великобритания - по 62 % жени и 38 % мъже и др.

Най-малко в ЕС четат в Португалия - едва 15% от жените и 12% от мъжете. Други малко четящи нации, които страната ни изпреварва са: Унгария, Естония, Испания, Кипър, Гърция и Италия.

Според класация от тази година, съставена от международния институт за маркетингови проучвания GFK сред 22 000 души - Китай е най-четящата нация за тази година с 36 % активно четящо население. Следват: САЩ и Великобритания - по 30 %, Русия – 29 % и др. Резултатите от Жените четат повече от мъжете - 32 % срещу 27 % в полза на нежния пол.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ПОРТРЕТ

    Авторът! Авторът!

    Скорсезе все още олицетворява значимото авторско кино в неговата американска интерпретация, съчетаваща актуална проблематика и зрелищно професионално майсторство.

„Роялът не трябва да се стреми да бъде цигулка, той трябва да се гордее, че е роял.“

Бьорк, исландска певица, родена на 21 ноември преди 52 години

Анкета

Харесвате ли книгите на Дан Браун и филмите по тях?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

Смъртта е само друга реалност - Рената Литвинова на 50

В своята кариера Рената Литвинова се е снимала в 34 филма, режисирала е игрални и музикални продукции (за певицата Земфира),  има 14 киносценария, озвучавала е роли, била е също и продуцент. 

„Възвишение“ на Виктор Божинов

Филмът му ще постигне завиден успех, ще вкара обратно в салоните българската публика.

"Възвишение" е добър филм

Екранизацията запазва духа на романа на Милен Русков.