Проучване сред комунистическия елит в Москва показа интересна тенденция - децата на някогашните революционери не са чели болшевишки текстове, а западна класика, съобщи theguardian.com.

Елитът на комунистическата партия и техните семейства са избягвали съветските автори и произведения, както и класическите комунистически книги. Вместо това са предпочитали Чарлз Дикенс, Ръдиърд Киплинг и Оскар Уайлд, според историка Юри Сльозкин, професор в университета в Бъркли. 

Изследователят е направил извода си въз основа на московския Правителствен дом - огромно здание с апартаменти, в които е живял комунистическият елит през 30-те години на ХХ век, преди чистките на Сталин. Сльозкин е изследвал дневници, библиотеки, писма. Така установил, че обитателите не са са фокусирали върху Маркс и Енгелс, а върху западните класици Дикенс, Дефо, Шекспир, Юго, Балзак, Флобер, Гьоте, Киплинг и Уайлд. Фактите са описани в книга, която историкът е издал по повод 100-годишнината от Октомврийската революция, която се навършва сега.  

"Главният ми субект - родителите, старите болшевики, оригиналните революционери, са прекарали живота си в четене - в изгнание, в затвора, в множеството жилища, където са живели като номади преди революцията. Но не са чели само марксистки текстове, а и художествена литература от ХІХ в. - руска и европейска, както и символистична поезия. 

Разликата между това, което те са чели, и което децата им са чели, е, че второто поколение изхвърля болшевишките книги и символизма от библиотеката си. 

Децата на болшевиките никога не са чели Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин вкъщи. След реабилитирането на Пушкин, Гогол и Толстой в съветските училища, и децата спират да четат партийната литература."

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ПОРТРЕТ

    Авторът! Авторът!

    Скорсезе все още олицетворява значимото авторско кино в неговата американска интерпретация, съчетаваща актуална проблематика и зрелищно професионално майсторство.

„Сексуалността, знаете ли, е нетрайна стока, която не бива да пренебрегвате.“

Скарлет Йохансон, американска актриса, родена на 22 ноември преди 33 години

Анкета

Харесвате ли книгите на Дан Браун и филмите по тях?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

Смъртта е само друга реалност - Рената Литвинова на 50

В своята кариера Рената Литвинова се е снимала в 34 филма, режисирала е игрални и музикални продукции (за певицата Земфира),  има 14 киносценария, озвучавала е роли, била е също и продуцент. 

„Възвишение“ на Виктор Божинов

Филмът му ще постигне завиден успех, ще вкара обратно в салоните българската публика.

"Възвишение" е добър филм

Екранизацията запазва духа на романа на Милен Русков.