Книга с приказки на братя Грим, принадлежала на Ане Франк, беше продадена за 62 500 долара на аукцион, съобщи diepresse.com. Цената е почти двойна на началната.  

Върху първата страница на изданието от 1925 г. Франк е написала своето име и на сестра си Марго. Момичетата загинаха през 1945 г. в нацисткия концлагер Берген-Белзен. 

Еврейското семейство бяга от Германия в Холандия и дълго време се крие в Амстердам. От 1942 г. до депортацията през 1944 г. Ане Франк пише прочутия си дневник, който днес е символ на Холокоста. 

Бащата Ото Франк преживява въдворяването си в Аушвиц и умира през 1980 г. През 1947 г. той публикува дневника на дъщеря си, от който унищожава няколко страници. Книгата е публикувана на 70 езика и е продадена в тираж 30 млн. лв. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ПОРТРЕТ

    Авторът! Авторът!

    Скорсезе все още олицетворява значимото авторско кино в неговата американска интерпретация, съчетаваща актуална проблематика и зрелищно професионално майсторство.

„Сексуалността, знаете ли, е нетрайна стока, която не бива да пренебрегвате.“

Скарлет Йохансон, американска актриса, родена на 22 ноември преди 33 години

Анкета

Харесвате ли книгите на Дан Браун и филмите по тях?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

Смъртта е само друга реалност - Рената Литвинова на 50

В своята кариера Рената Литвинова се е снимала в 34 филма, режисирала е игрални и музикални продукции (за певицата Земфира),  има 14 киносценария, озвучавала е роли, била е също и продуцент. 

„Възвишение“ на Виктор Божинов

Филмът му ще постигне завиден успех, ще вкара обратно в салоните българската публика.

"Възвишение" е добър филм

Екранизацията запазва духа на романа на Милен Русков.