Умберто Еко – италианският семиотик, автор на бестселъра „Името на розата”, почина в петък в Италия на 84 г., съобщи „Ню Йорк таймс”. Италианският му издател Бонпиани потвърди новината. Еко е умрял в дома си в Милано, като не се посочват причините за смъртта му.

Еко беше моралистът на съвремието, както и авторът, който интерпретираше различните култури чрез техните знаци и символи. Той публикува над 20 документални книги, докато преподаваше в университета в Болоня – най-стария ВУЗ в Европа. Научните му занимания повлияха силно върху седемте му романа. Прекосявайки тези два свята – научния и художествения, Еко си спечели световна слава с „Името на розата” през 1980 г. Романът е продаден в 10 млн. тираж на 30 езика, затова помогна и филмът от 1986 г. на Жан-Жак Ано. Самият Еко признаваше, че романът е труден за четене.

Роден е на 5 януари 1932 г. в Алесандрия, Северна Италия. Съпругата му Ренате Еко е германка, учител по изкуства, двамата са женени от 1962 г. и имат син и дъщеря.  Фамилията им Еко е акроним от латинския израз „ex caelis oblatus”  - „подарък от небесата”. Името е дадено официално на дядо му от общината навремето. 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ОТКЪС

  Умберто Еко - "Средновековното мислене"

  Това са студии, които покриват период от шейсет години. Техният оригинален дух е напълно съхранен, въпреки че авторът ги е шлифовал както библиографски, така и редакционно, за да се избегнат, макар и не изцяло, някои повторения и връщания към загатнатите теми.

   
 • ОТКЪС

  Светлана Алексиевич - "Чернобилска молитва"

  Книгата описва личната трагедия на хората след Чернобилската трагедия и показва как тя е повлияла на техния живот.

   

„Няма начин да пишеш добре и в същото време да пишеш лесно.”

Антъни Тролъп, английски писател, роден на 24 април преди 203 години

Анкета

Трябва ли да се забрани лотарията по телевизията?

Да, защото е хазарт - 95.8%
Не, какво толкова? - 4.2%

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Капанът на политическата коректност

"Квадратът" е сатира за социалното лицемерие, липсата на емпатия и маймуната в човека

Лазар Николов. Страници от архива

Проф. Куюмджиев е съставил грижливо и с пиетет към автора тази интересна книга – документ за едно време, противоречиво, несвободно, но и определено творческо.

Любов на кръстовището на историята

Силвия Томова е написала своя роман „Грохот“ страстно и с вдъхновение.