„Земетресение” разтърси издателския бранш в Италия, съобщи derstandard.at. Известни автори, начело с Умберто Еко, са напуснали през октомври издателството си RCS Mediagroup. То беше погълнато от „Mondadori” – собственост на семейството на бившия премиер Силвио Берлускони. Към филиала му "RCS Libri" спадат известни издателски къщи като „Adelphi”, „Bompiani” и „Rizzoli”. 

Еко и Елизабета Сгарби обявиха, че основават независимото издателство "La nave di Teseo" („Корабът на Тезей”), което ще функционира от май следващата година. В проекта ще се включат и още известни писатели – Сузана Тамаро, Сандро Веронези, Майкъл Кънингам, Ханиф Курейши и Тахар Бен Желун. Издателството планина да издаде 50 заглавия през следващата година. 

Когато „Mondadori” тръгна да поглъща по-малкото издателство, Умберто Еко и останалите автори предупредиха в отворено писмо, че се задава монопол.

„Колос от такава величина би имал ненормално голямо мощ върху авторите и книжарниците и ще тика малките издателства към сигурна смърт с подбиване на цените”, написа Еко. 

Сделката ще доведе до опасна концентрация, тъй като „Mondadori” ще завладее половината книжен пазар, а в сегмента за джобни книги – дори 70%. 

Компанията „RCS” е силно задлъжняла и се нуждае спешно от пари. Цената на сделката е 130 млн. евро. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ОТКЪС

  Умберто Еко - "Средновековното мислене"

  Това са студии, които покриват период от шейсет години. Техният оригинален дух е напълно съхранен, въпреки че авторът ги е шлифовал както библиографски, така и редакционно, за да се избегнат, макар и не изцяло, някои повторения и връщания към загатнатите теми.

   
 • ОТКЪС

  Светлана Алексиевич - "Чернобилска молитва"

  Книгата описва личната трагедия на хората след Чернобилската трагедия и показва как тя е повлияла на техния живот.

   

„Няма начин да пишеш добре и в същото време да пишеш лесно.”

Антъни Тролъп, английски писател, роден на 24 април преди 203 години

Анкета

Трябва ли да се забрани лотарията по телевизията?

Да, защото е хазарт - 95.8%
Не, какво толкова? - 4.2%

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Капанът на политическата коректност

"Квадратът" е сатира за социалното лицемерие, липсата на емпатия и маймуната в човека

Лазар Николов. Страници от архива

Проф. Куюмджиев е съставил грижливо и с пиетет към автора тази интересна книга – документ за едно време, противоречиво, несвободно, но и определено творческо.

Любов на кръстовището на историята

Силвия Томова е написала своя роман „Грохот“ страстно и с вдъхновение.