Националната награда за поезия "Иван Николов" за 2020 г. е за Надежда Радулова за стихосбирката й "Малкият свят, големият свят", съобщи издателство "Жанет 45". Победителката получи плакет, изработен от художника Христо Гочев, придружен с парична премия в размер на 5000 лева.

Церемонията по връчването на престижната поетична награда се състоя онлайн.

В конкурса тази година участваха 47 книги от 23 издателства.

Жури в състав: Йордан Велчев, поет и писател, Иван Ланджев, поет и Здравко Дечев - литературен критик и преподавател, номинира следните поетични книги с мотивите:

Александър Байтошев - "Свещената гора", "Жанет 45"

"От безпощадната хватка на болката думите в този лирически свят са не просто белези. Те са раните, с които надрастваме отсъствията, разделите, изгубванията си. И знаем, че само посветените в болката ще открият път, въпреки мрака.

---

Владимир Левчев - "Писмо в небето", "Жанет 45"

"Заради фината чувствителност и искрящия интелект в тази поезия. Симбиозата между двете е рядко явление. "Писмо в небето" е любовно писмо, адресирано до Езика."

---

Димана Йорданова - "Писма до Ния, която не родих", "Жанет 45"

"Заради притегателната уязвимост на тези текстове и откритието, че в поезията инстинктът за самосъхранение пречи."

---

Златозар Петров - "Машини", "Жанет 45"

"Концептуална книга; респектиращ текст с майсторската игра с езика, с усета за ритъм и време, с изкачванията и слизанията в превъплащенията между разум и емоция, "хора и предмети"; висока поезия с изграден собствен стил, която се родее с най-добрите постижения на съвременната българска поезия от последните години."

---

Людмила Миндова - "Дървото на спомена", "Ерго"

"Фина и утаена поезия, в която личният избор на изгнаничество събира в упор своите изпълнени с безпощадна острота, но и с чиста нежност в болката откровения, съюзявайки ги в отстояния си диалог със съкровената памет на поетичните братства."

---

Надежда Радулова - "Малкият свят, големият свят", "Жанет 45"

"Написана със свободен и спокоен език умна книга. Поезия на "дългата памет". Впечатляващ текст, в чиито послания мащабите и перспективите непрекъснато се менят, взаимопрониквайки се - между възприеманата за реалност илюзорност на усилието да съединиш в цялост нещата от света през времена и пространства и неизбежно идещото подир това смирение от неминуемостта на разпада, и обратно."

---

Наталия Иванова - "Човек с бинокъл", "Арс"

"Заради смелостта на това начало. Дебют, който не се страхува от тъмното, защото осветява пътя си с искреност."

Радослав Чичев - "Светкавици", Издателство за поезия "ДА"

"Заради болезнено точната и детайлна картография на изконната човешка територия, която наричаме "Загуба"."

---

Рене Карабаш - "Братовчедката на Зорбас", "Жанет 45"

"Това не е книга, в която биографичното някак обичайно намира своите лирически отражения, а е спасение за разломената ни памет, за (не)похабената ни взаимност, за изгубената ни автентичност."

---

Роберт Леви - "Anemoia", "Лексикон"

"Заради задъхания танц на свободата в тези стихове. Роберт Леви е може би последният истински пазител на номадското начало в съвременната ни поезия."

---

Съпътстваща награда журито присъди на книгата на Златозар Петров "Машини".

Националната награда за поезия "Иван Николов" е частна инициатива, необвързана с държавни институции и спонсорирана единствено от издателство "Жанет 45". Целта е да бъде подкрепена съвременната българска поезия.

Носители на престижното отличие през годините са Христо Фотев, Константин Павлов, Вера Мутафчиева, Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Николай Кънчев, Калина Ковачева, Николай Заяков, Иван Методиев, Станка Пенчева, Ани Илков, Георги Господинов, София Несторова, Силвия Чолева, Георги Борисов, Красимира Зафирова, Кристин Димитрова, Антон Баев, Александър Секулов, Петър Чухов, Илко Димитров, Румен Леонидов, Марин Бодаков, Пламен Дойнов, Оля Стоянова, Йордан Ефтимов, Катерина Стойкова-Клемър, Васил Балев, Аксиния Михайлова, Красимир Вардиев и Валентин Дишев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Когато правиш пиеса, интерпретираш творба, която вече съществува. При филмите не е така.“

Сидни Полак, американски режисьор, роден на 1 юли преди 88 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си

Роман за вкуса на петмеза от детството

 

"Петмез“ е метафора не само на детството, но и на човешкия живот

Детската игра – първите житейски роли

 

Така както детето, детството, е най-близо да несъзнаваното, така и психоаналитичният прочит на литературата за деца отговаря на иманентно присъщото несъзнавано в природата на тази литература.