Пътеписът „Граница" на българската писателка Капка Касабова стана книга на годината в Шотландия, съобщи „Дневник“, позовавайки се на „The scotsman" . Книгата получи признание на "The Saltire Society Literary Awards".

„Ако някога е написана книга за нашето време, това е "Граница", която влиза надълбоко в историите за това как границите върху картата се затягат още веднъж след отварянето си в края на студената война. Тя е актуална, но и ще остане във времето заради умението на Касабова да смесва магичното, тъжното и напълно нужното", мотивират се съдиите, участвали в журито присъдило наградата.

Пътеписът на българка бе посрещнат възторжено на Острова, където се появи в началото на годината. В него Касабова пътува през времето и пространството по една от портите на Европа - пограничните райони на Южна България, някога бариера пред опитващите се да избягат от Източния блок.

Капка Касабова (44) е родена в София, но от години живее в Шотландия. Пише най-вече на английски.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • КЛАСИКА

    30-те най-добри книги според французите

    Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

  • ПОРТРЕТ

    Почит за Стефан Данаилов 

    Гледайки днес превъплъщенията му сме наясно, че дори и най-баналните, най-екзалтираните и конюнктурните са ценни именно като част от неговата биография.

„Животът е толкова прелестно заклинание, че всеки търси начин да го развали.“

Емили Дикинсън, американска поетеса, родена на 10 декември преди 187 години

Анкета

Харесвате ли книгите на Дан Браун и филмите по тях?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

"Идеал" или "Турбо"

"Дъвка за балончета" пита какво се е случило с децата на 80-те и техните мечти.

Страстта като невъзможност за щастие

50 години от екранизирането на  "Анна Каренина" от Александър Захри. Изпълнението на Татяна Самойлова се нарежда сред световните образци на тази роля за всички времена.

Рафаел – необходимата невинна жертва

„Рафаел“ е важна и значима книга в творческата биография на Леа Коен.