Наградата на австрийското правителство, Съюза на австрийските книжари и Камарата на работниците и служителите, дотирана с 20 хил. евро, тази година се дава на писателката Ева Менасе (47), съобщи derstandard.at. 

Авторката е отличена за книгата си "Tiere für Fortgeschrittene" ("Животни за напреднали") - сборник от осем разказа, правещи аналогия между животинското и човешкото поведение в социалния живот. 

Конкурентите й: Роберт Менасе, Олга Флор, Бригита Фалкнер и Паулус Хохгатерер, получават по 2500 евро.  

Награда за дебют в размер на 10 хил. евро е за Нава Ебрахими (39) за  "Sechzehn Wörter" ("16 думи"). По 2500 евро взеха Маша Дабич и Ирене Дивиак.   

Връчването на австрийската литературна награда дава старта на Международния панаир на книгата във Виена, който продължава 4 дни. Тази година участват 381 автори. Те четат произведенията си на различни места в австирйската столица и на 8 сцени в панаирното градче. 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ПОРТРЕТ

    Авторът! Авторът!

    Скорсезе все още олицетворява значимото авторско кино в неговата американска интерпретация, съчетаваща актуална проблематика и зрелищно професионално майсторство.

„Роялът не трябва да се стреми да бъде цигулка, той трябва да се гордее, че е роял.“

Бьорк, исландска певица, родена на 21 ноември преди 52 години

Анкета

Харесвате ли книгите на Дан Браун и филмите по тях?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

Смъртта е само друга реалност - Рената Литвинова на 50

В своята кариера Рената Литвинова се е снимала в 34 филма, режисирала е игрални и музикални продукции (за певицата Земфира),  има 14 киносценария, озвучавала е роли, била е също и продуцент. 

„Възвишение“ на Виктор Божинов

Филмът му ще постигне завиден успех, ще вкара обратно в салоните българската публика.

"Възвишение" е добър филм

Екранизацията запазва духа на романа на Милен Русков.