Наградата на австрийското правителство, Съюза на австрийските книжари и Камарата на работниците и служителите, дотирана с 20 хил. евро, тази година се дава на писателката Ева Менасе (47), съобщи derstandard.at. 

Авторката е отличена за книгата си "Tiere für Fortgeschrittene" ("Животни за напреднали") - сборник от осем разказа, правещи аналогия между животинското и човешкото поведение в социалния живот. 

Конкурентите й: Роберт Менасе, Олга Флор, Бригита Фалкнер и Паулус Хохгатерер, получават по 2500 евро.  

Награда за дебют в размер на 10 хил. евро е за Нава Ебрахими (39) за  "Sechzehn Wörter" ("16 думи"). По 2500 евро взеха Маша Дабич и Ирене Дивиак.   

Връчването на австрийската литературна награда дава старта на Международния панаир на книгата във Виена, който продължава 4 дни. Тази година участват 381 автори. Те четат произведенията си на различни места в австирйската столица и на 8 сцени в панаирното градче. 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ОТКЪС

  Умберто Еко - "Средновековното мислене"

  Това са студии, които покриват период от шейсет години. Техният оригинален дух е напълно съхранен, въпреки че авторът ги е шлифовал както библиографски, така и редакционно, за да се избегнат, макар и не изцяло, някои повторения и връщания към загатнатите теми.

   
 • ОТКЪС

  Светлана Алексиевич - "Чернобилска молитва"

  Книгата описва личната трагедия на хората след Чернобилската трагедия и показва как тя е повлияла на техния живот.

   

„Ако приемем, че вечност не означава безкрайна продължителност от време, а безвремие, тогава вечният живот принадлежи на тези, които живеят в настоящето.“

Лудвиг Витгенщайн, австрийски философ, роден на 26 април преди 129 години

Анкета

Тревожи ли Ви, че в България медиите са под натиск?

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Капанът на политическата коректност

"Квадратът" е сатира за социалното лицемерие, липсата на емпатия и маймуната в човека

Лазар Николов. Страници от архива

Проф. Куюмджиев е съставил грижливо и с пиетет към автора тази интересна книга – документ за едно време, противоречиво, несвободно, но и определено творческо.

Любов на кръстовището на историята

Силвия Томова е написала своя роман „Грохот“ страстно и с вдъхновение.