Наградата на австрийското правителство, Съюза на австрийските книжари и Камарата на работниците и служителите, дотирана с 20 хил. евро, тази година се дава на писателката Ева Менасе (47), съобщи derstandard.at. 

Авторката е отличена за книгата си "Tiere für Fortgeschrittene" ("Животни за напреднали") - сборник от осем разказа, правещи аналогия между животинското и човешкото поведение в социалния живот. 

Конкурентите й: Роберт Менасе, Олга Флор, Бригита Фалкнер и Паулус Хохгатерер, получават по 2500 евро.  

Награда за дебют в размер на 10 хил. евро е за Нава Ебрахими (39) за  "Sechzehn Wörter" ("16 думи"). По 2500 евро взеха Маша Дабич и Ирене Дивиак.   

Връчването на австрийската литературна награда дава старта на Международния панаир на книгата във Виена, който продължава 4 дни. Тази година участват 381 автори. Те четат произведенията си на различни места в австирйската столица и на 8 сцени в панаирното градче. 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • КРИЛЦЕ ИЛИ КЪЛКА

  Да си спомним за Луи дьо Фюнес

  Комедиите му бяха любими у нас, нещо повече -  редовно се внасяха и се показваха до скъсване в киносалоните, за да знае всяко българско дете кой играе инспекторите Жув и Крюшо.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Природата казва на жените: „Бъди красива, ако можеш, мъдра, ако искаш, но бъди уважавана – това е най-важното.“

Бомарше, френски драматург, роден на 24 януари преди 286 години

Анкета

Харесвате ли клипа за европредседателството?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

За формата на водата и любовта

Ще има зрители, които ще негодуват и ще излязат на петнайсетата минута, но ще има и такива – а те ще са много повече, които ще ръкопляскат на финалните надписи.

С „Нокаут“ уверено напред

Във филмът “ сериозното е преплетено с ироничното, критичното с романтичното начало, актьорите играят с вдъхновение и неприкрит ентусиазъм, личи , че им е било интересно на снимачната площадка, че са се забавлявали от сърце.

За художника – в 65 000 картини

"Да обичаш Винсент" е единствен по рода си – пълнометражна "маслена" анимация