Американският писател, есеист и сценарист Джордж Сондърс (58) спечели престижната награда "Мен Букър" за англоезична литература, съобщи theguardian.com.

Тя му е присъдена за романа му "Линкълн в Бардо" - първата новела на Сондърс, представляваща философска история за живота и смъртта. Преди това той е написал 7 книги с белетристика.

Книгата е по истински събития: една нощ през 1862 г. Ейбрахам Линкълн погребва 11-годишния си син Уили във вашингтонското гробище. Бардо е будистки термин за неопределеност - в романа мъртъвци, които не желаят да приемат смъртта, наблюдават момчето, което очаква отчаяно завръщането на своя баща. Написан почти изцяло в диалози, романът включва фрагменти от исторически текстове, биографии и писма. 

Приемайки наградата, Сондърс е държал реч за това колко важна е културата за човечеството. 

Наградата „Букър” се дава от 1969 г. и е гаранция за добра литература и силни продажби. Автори от 7 държави се състезаваха тази година за нея.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • КРИЛЦЕ ИЛИ КЪЛКА

  Да си спомним за Луи дьо Фюнес

  Комедиите му бяха любими у нас, нещо повече -  редовно се внасяха и се показваха до скъсване в киносалоните, за да знае всяко българско дете кой играе инспекторите Жув и Крюшо.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Когато обичаш литературата, книгите и големите поети, дори най-циничните, има нещо, което те тегли нагоре.“

Жана Моро, френска актриса, родена на 23 януари преди 90 години

Анкета

Харесвате ли клипа за европредседателството?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

За формата на водата и любовта

Ще има зрители, които ще негодуват и ще излязат на петнайсетата минута, но ще има и такива – а те ще са много повече, които ще ръкопляскат на финалните надписи.

С „Нокаут“ уверено напред

Във филмът “ сериозното е преплетено с ироничното, критичното с романтичното начало, актьорите играят с вдъхновение и неприкрит ентусиазъм, личи , че им е било интересно на снимачната площадка, че са се забавлявали от сърце.

За художника – в 65 000 картини

"Да обичаш Винсент" е единствен по рода си – пълнометражна "маслена" анимация