Американският писател, есеист и сценарист Джордж Сондърс (58) спечели престижната награда "Мен Букър" за англоезична литература, съобщи theguardian.com.

Тя му е присъдена за романа му "Линкълн в Бардо" - първата новела на Сондърс, представляваща философска история за живота и смъртта. Преди това той е написал 7 книги с белетристика.

Книгата е по истински събития: една нощ през 1862 г. Ейбрахам Линкълн погребва 11-годишния си син Уили във вашингтонското гробище. Бардо е будистки термин за неопределеност - в романа мъртъвци, които не желаят да приемат смъртта, наблюдават момчето, което очаква отчаяно завръщането на своя баща. Написан почти изцяло в диалози, романът включва фрагменти от исторически текстове, биографии и писма. 

Приемайки наградата, Сондърс е държал реч за това колко важна е културата за човечеството. 

Наградата „Букър” се дава от 1969 г. и е гаранция за добра литература и силни продажби. Автори от 7 държави се състезаваха тази година за нея.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • 10 НОЕМВРИ

    Живков насърчаваше и глупостта, и мързела

    Днес е 10 ноември - денят, който свързваме с началото на т.нар. преход. И с края на Живков. Но 28 години по-късно България все още е белязана от манталитета и съмнителните ценности на този човек, пише Александър Андреев.

  • ОТКЪС

    Едуардо Хауреги - „Разговори с моята котка“

    "Любовта е най-важна. Не говоря за романтичната любов, а за изкуството да обичаме. Да даваме на света това, което носим в себе си, творческия си потенциал, живия си дух", казва авторът на книгата.

„Когато красива жена се появи на вратата, здравият разум излиза през прозореца.“

Маргарет Атууд, канадска писателка, родена на 18 ноември преди 78 години

Анкета

Харесвате ли книгите на Дан Браун и филмите по тях?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

Смъртта е само друга реалност - Рената Литвинова на 50

В своята кариера Рената Литвинова се е снимала в 34 филма, режисирала е игрални и музикални продукции (за певицата Земфира),  има 14 киносценария, озвучавала е роли, била е също и продуцент. 

„Възвишение“ на Виктор Божинов

Филмът му ще постигне завиден успех, ще вкара обратно в салоните българската публика.

"Възвишение" е добър филм

Екранизацията запазва духа на романа на Милен Русков.