На 95 години почина германската авторка на бестселъри Ута Данела, съобщи diepresse.com. Книгите й "Jakobs Frauen", "Tanz auf dem Regenbogen", "Alle Sterne vom Himmel", "Der Kuss des Apollo" въодушевиха милиони читатели. Данела продаде 43 романа в тираж над 70 милиона. Много от книгите й станаха основа за филми. Българските зрители са гледали много от романтичните истории по сценарий на Данела. През 1999 г. тя беше отличена с държавен кръст за заслуги.  

Данела дебютира през 1956 г. и от самото начало става една от най-успешните германски авторки. Тя винаги е казвала, че учителят й е прочутият Ерих Кестнер. Любимите й теми са любовта, романтиката и дълбоките чувства. Майсторка на драмата, Данела е прагматична. Преди 20 години тя споделя рецептата на успеха си – психология и красиви пейзажи. Любими са й гледките около Хамбург. 

Ута, която всъщност се казва Данелер, е родена в Лайпциг, а расте в Берлин в заможно бюргерско семейство. Интересува се от театър, опера и музика. Ходи на уроци по актьорско майсторство, танци и пеене. За кратко работи като манекенка, в радио и във вестник. Мести се в Мюнхен, където остава до края на живота си. Пробива в писателския бранш с четвъртия си роман "Stella Termogen". 

До последно романтичната писателка криеше възрастта си и се представяше, че е с 5 години по-млада. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови