Нов български университет ще отбележи 90 г. от рождението на писателя и културолог Атанас Славов с изложба, съобщиха от институцията. От 17 януари до 14 февруари 2020 г. на алеята пред НБУ ще бъде експонирана фотографската изложба „Щитове и бокали“.

Експозицията е свързана с традиционните Атанас-Славови четения, които се организират и провеждат в НБУ около Атанасовден. Тази година е ред на юбилейните Десети четения, които ще се проведат на 17 януари в 16:30 ч. в Центъра за книгата на НБУ, и ще бъдат организирани около темата „Провокациите на Атанас Славов – вчера и днес“. Участие в събитието ще вземат проф. Михаил Неделчев, доц. Пламен Дойнов, гл. ас. д-р Мария Огойска и доц. Йордан Ефтимов.

Експонираните портрети на Атанас Славов са направени от фотографа Йордан Симеонов на 19 март 2005 г., а „портретите“ на медни синии, сахани, менчета, канчета и чаши са част от архивния фонд „Атанас Славов“, съхраняван в Университетския архив на Нов български университет. Снимките са от експедиции на Атанас Славов през 60-те години на ХХ век из България във връзка с подготовката на книгата му „Медни съдове“, която излиза от печат през 1974 г., две години преди емиграцията му в САЩ.

АТАНАС ВАСИЛЕВ СЛАВОВ (1930–2010) е  писател, изкуствовед, семиотик, поет и сценарист с международно признание. През 2004 г. дарява личната си библиотека и архивни материали на НБУ.  Биографични данни могат да бъдат открити в една негова ученическа книжка за учебната 1945/1946 г., когато Атанас е учил в Пета мъжка гимназия, както и от няколкото запазени от него ученически и студентски тетрадки.

Документите, свързани с творческата, научната и служебната дейност на Атанас Славов, са представени доста плътно тук. Фондът „изобилства“ с доказателства за изключителната му творческа продуктивност – ръкописи на негови книги и чернови на негови стихосбирки, на литературоведски статии и студии, сценарии за игрални и анимационни филми.

Тук са и ръкописите на сценариите за много радиопредавания, които Славов е подготвял при работата си за Българско национално радио и за радиостанциите „Гласът на Америка“, „Свободна Европа“ и „БиБиСи“. Накрая е важно да се отбележат и ръкописите, отразяващи дейността на Славов като преводач – преводи от и на английски език на англоезични и български автори.

Семейната кореспонденция отразява трудните години след заминаването на писателя за САЩ през 1976 г. до средата на 1979 г., когато той успява да се събере на американска земя със съпругата си Снежана и двете им деца.

Далеч по-лесно осъществими са писмовните връзки, които Славов поддържа с писатели и журналисти от български произход в емиграция като Георги Марков, Петър Увалиев, Георги Славов, Христо Огнянов и мн. др. Живеещите в България интелектуалци Блага Димитрова, Михаил Неделчев, Мирослав Дачев и Светозар Игов стават част от кореспондентите на Славов при завръщането му в България след близо 15 години в изгнание.

В личния фонд на Атанас Славов се съхраняват писма от и до американски институции. Десетки негови писма са свързани с желанието му да получи работа в Радио „Гласът на Америка“. Запазена е и търговска кореспонденция, свързана с основаното от него издателство „Sliabhair“.

Специално място в архива заемат илюстративните материали. Множество портретни фотографии проследяват лика на Атанас Славов през годините. Той е събрал и богат семеен фотоархив, използван при съставянето на книгата „Родословното дърво на Славовия джинс“. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„По-лесно е да се изпроси от бедните, отколкото от богатите.”

Антон Чехов, руски писател и драматург, роден на 29 януари преди 160 години

Анкета

Гледате ли българско кино?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

За романа „18 % сиво“ и неговата екранна интерпретация

Филмът “ разчита основно на славата на книгата и харизмата на Руши Виденлиев.

Светлината като едно от чудесата на света 

“Поеми на светлината” - пред нас е Мирозданието, лирически и философски преосмислено и преоткрито с цялата си красота.

По-добър ли е бил сексът при социализма?

Дали при социализма жените са имали по-добър секс? Да, убедена е американската етнографка Кристен Годсий. В своята книга, излязла през 2019 в Германия, тя обяснява защо. Годсий задава и други въпроси.