На 88 г. издъхна Кристиан Мийо - легендарен кулинарен критик и съавтор на прочутия гастрономически справочник "Го и Мийо" (Gault et Millau), съобщиха френските медии. 

През 60-те Мийо и колегата му Анри Го стават известни с пътуванията си из Франция, където отсядат в хотели и ресторанти и оценяват храната. Списанието, което започват да правят, става библия за почитателите на френската кухня, а справочникът им е задължителен за туристите във Франция. 

Мийо и Го посещават до 400 ресторанта годишно. Те формулират 10-те заповеди на съвременната френска кухня, като още далече преди началото на биоепохата заявяват, че ястието трябва да се готви само с пресни продукти, за предпочитане фермерски, а също с използването на разнообразни подправки и сосове.

Мийо е автор и на книги за кухните и културата на храненето в САЩ и Великобритания. 

Снимка: Food & Sens

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Любов е всичко, което можеш да предадеш. Предателство може да има само ако има любов.“

Джон Льо Каре, английски писател, роден на 19 октомври преди 86 години

Анкета

Приключен ли е случаят с проф. Владко Мурдаров, уличен от Съюза на преводачите в плагиатство?

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

„Държавата срещу Фриц Бауер“ на Ларс Крауме (ревю)

Разбиването на един исторически мит, изваждането на светло на личността на Фриц Бауер, съпротивата срещу демократизацията на Германия правят необикновен този филм.

Филм за оцеляването и запазването на човешкото достойнство

„Първо убиха баща ми“ е коректно и майсторски направена лента. Този епос няма да бъде касов бестселър, но ще остане като знак за творческата зрялост на  Анджелина Джоли.

„Блейд Рънър 2049“ - достойно продължение  на оригинала 

До голяма степен Райън Гослинг изнася храбро шоуто на гърба си - до срещата си с Харисън Форд.

„Земя на сенки“ от Елизабет Костова – амбициозен замисъл, неоригинална трактовка

Ценя усилието на Елизабет Костова да направи достояние на света сложната и обременена съдба на българския интелектуалец в годините на соца, но за съжаление усилието й има скромен коефициент на полезното действие, тъй като разорава самоуверено и отривисто една вече отдавна експлоатирана тема.