На 88 г. издъхна Кристиан Мийо - легендарен кулинарен критик и съавтор на прочутия гастрономически справочник "Го и Мийо" (Gault et Millau), съобщиха френските медии. 

През 60-те Мийо и колегата му Анри Го стават известни с пътуванията си из Франция, където отсядат в хотели и ресторанти и оценяват храната. Списанието, което започват да правят, става библия за почитателите на френската кухня, а справочникът им е задължителен за туристите във Франция. 

Мийо и Го посещават до 400 ресторанта годишно. Те формулират 10-те заповеди на съвременната френска кухня, като още далече преди началото на биоепохата заявяват, че ястието трябва да се готви само с пресни продукти, за предпочитане фермерски, а също с използването на разнообразни подправки и сосове.

Мийо е автор и на книги за кухните и културата на храненето в САЩ и Великобритания. 

Снимка: Food & Sens

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • КЛАСИКА

    30-те най-добри книги според французите

    Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

  • ПОРТРЕТ

    Почит за Стефан Данаилов 

    Гледайки днес превъплъщенията му сме наясно, че дори и най-баналните, най-екзалтираните и конюнктурните са ценни именно като част от неговата биография.

"Сега имаме хубави дрехи, хубави домове и т.н., а нямаме желание за духовна храна.”

Райна Кабаиванска, оперна певица, родена на 15 декември преди 83 години

Анкета

Харесвате ли "Междузвездни войни", които не са на Джордж Лукас?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

Думи за Михаил Себастиан

Неголямо по обем, но силно и интересно е литературното творчество на този автор.

"Идеал" или "Турбо"

"Дъвка за балончета" пита какво се е случило с децата на 80-те и техните мечти.

Страстта като невъзможност за щастие

50 години от екранизирането на  "Анна Каренина" от Александър Захри. Изпълнението на Татяна Самойлова се нарежда сред световните образци на тази роля за всички времена.