Всяка година милиардерът филантроп Бил Гейтс, основател на „Майкрософт”, препоръчва книги за лятото. И тази година той подготви списък, цитиран от „Индипендънт”, като се аргументира за избора си. 

1. Нил Стивънсън – „Seveneves”

„В продължение на десетки години не четох никаква научна фантастика, но приятелка ми препоръча този роман. Радвам се, че го направи. Този роман ме върна към жанра. Сюжетът накратко е: луната се взривява и животът на земята е застрашен.”

2. Джордан Елънбърг – „How Not to Be Wrong”

„Математикът и писател Елънбърг обяснява ролята на математиката във всекидневния ни живот, която рядко забелязваме. 

3. Ник Лейн – „The Vital Question”

„Ник е оригинален мислител. Опитва се да поправи научна грешка, за да могат хората да оценят напълно ролята, която енергията играе за живите организми.  Това не е просто теория. Митохондриите (електростанциите в нашите клетки) могат да играят роля в борбата с рака или с последствията от недохранването.”

4. Реити и Хироши Микитани – „The Power to Compet”

„Изпитвам топли чувства към Япония откакто за първи път ходих там преди 30 години. Днес страната предизвиква голям интерес у хората, които следят глобалната икономика. Защо компаниите й изостанаха спрямо Южна Корея и Китай? И могат ли да възвърнат мощта си? Тези въпроси разискват Реити Микитани (починал през 2013 г.) и синът му Хироши, основател на интернет компанията Rakuten. Не съм съвсем съгласен с Хироши, но мисля, че има добри идеи. 

5. Ювал Ноа Харари – „A Brief History of Humankind”

„С Мелинда прочетохме тази книга и тя предизвика множество разговори, докато обядваме. Харари си поставя нелека задача – да разкаже историята на човечеството на 400 страници. Прогнозира и как изкуственият интелект и технологиите ще изменят хората в бъдеще. Макар да не съм съгласен с някои тези, особено с тази, че хората са живели по-добре до момента, когато са започнали да се занимават с фермерство, препоръчвам книгата на всеки, който се интересува от историята и бъдещето на нашия вид.”

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • КЛАСИКА

    30-те най-добри книги според французите

    Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

  • ПОРТРЕТ

    Почит за Стефан Данаилов 

    Гледайки днес превъплъщенията му сме наясно, че дори и най-баналните, най-екзалтираните и конюнктурните са ценни именно като част от неговата биография.

„Животът е толкова прелестно заклинание, че всеки търси начин да го развали.“

Емили Дикинсън, американска поетеса, родена на 10 декември преди 187 години

Анкета

Харесвате ли книгите на Дан Браун и филмите по тях?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

"Идеал" или "Турбо"

"Дъвка за балончета" пита какво се е случило с децата на 80-те и техните мечти.

Страстта като невъзможност за щастие

50 години от екранизирането на  "Анна Каренина" от Александър Захри. Изпълнението на Татяна Самойлова се нарежда сред световните образци на тази роля за всички времена.

Рафаел – необходимата невинна жертва

„Рафаел“ е важна и значима книга в творческата биография на Леа Коен.