Всяка година милиардерът филантроп Бил Гейтс, основател на „Майкрософт”, препоръчва книги за лятото. И тази година той подготви списък, цитиран от „Индипендънт”, като се аргументира за избора си. 

1. Нил Стивънсън – „Seveneves”

„В продължение на десетки години не четох никаква научна фантастика, но приятелка ми препоръча този роман. Радвам се, че го направи. Този роман ме върна към жанра. Сюжетът накратко е: луната се взривява и животът на земята е застрашен.”

2. Джордан Елънбърг – „How Not to Be Wrong”

„Математикът и писател Елънбърг обяснява ролята на математиката във всекидневния ни живот, която рядко забелязваме. 

3. Ник Лейн – „The Vital Question”

„Ник е оригинален мислител. Опитва се да поправи научна грешка, за да могат хората да оценят напълно ролята, която енергията играе за живите организми.  Това не е просто теория. Митохондриите (електростанциите в нашите клетки) могат да играят роля в борбата с рака или с последствията от недохранването.”

4. Реити и Хироши Микитани – „The Power to Compet”

„Изпитвам топли чувства към Япония откакто за първи път ходих там преди 30 години. Днес страната предизвиква голям интерес у хората, които следят глобалната икономика. Защо компаниите й изостанаха спрямо Южна Корея и Китай? И могат ли да възвърнат мощта си? Тези въпроси разискват Реити Микитани (починал през 2013 г.) и синът му Хироши, основател на интернет компанията Rakuten. Не съм съвсем съгласен с Хироши, но мисля, че има добри идеи. 

5. Ювал Ноа Харари – „A Brief History of Humankind”

„С Мелинда прочетохме тази книга и тя предизвика множество разговори, докато обядваме. Харари си поставя нелека задача – да разкаже историята на човечеството на 400 страници. Прогнозира и как изкуственият интелект и технологиите ще изменят хората в бъдеще. Макар да не съм съгласен с някои тези, особено с тази, че хората са живели по-добре до момента, когато са започнали да се занимават с фермерство, препоръчвам книгата на всеки, който се интересува от историята и бъдещето на нашия вид.”

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПОРТРЕТ

  Памет за Балабанов

  Той бе умен, талантлив и вещ в професията си сценарист и режисьор, под чието ръководство направиха върхови превъплъщения плеяда актьори като Сергей Бодров младши, Сергей Маковецки, Дмитрий Дюжев, Александър Яценко, Никита Михалков, Ингеборг Дапкунайте, Михаил Скрябин, Алексей Серебряков, Алексей Чадов, Леонид Бичевин, Виктор Сухоруков.

   
 • ОТКЪС

  Светлана Алексиевич - "Чернобилска молитва"

  Книгата описва личната трагедия на хората след Чернобилската трагедия и показва как тя е повлияла на техния живот.

   

Безнадеждни са моите думи,

безнадеждна е мойта любов,

моя стих е лъча на безумие,

мойта песен е горестен зов.

Николай Лилиев, поет и драматург, роден на 26 май преди 133 години

Анкета

Тревожи ли Ви, че в България медиите са под натиск?

Да - 97.1%
Не - 0%
Не смятам, че са под натиск - 2.9%

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Непретенциозна комедия за лятна разтуха

„Революция X“ ще си намери своята публика, особена в настъпващите горещи дни и ще се хареса от зрители с по-непретенциозен вкус, търсещи в киното основно леката забава.

Архитектура за хора от третата възраст

Книгата „Архитектура за хора от третата възраст“ променя представата за това какво означава „старчески дом“ и показва чрез различни примери как тези социални домове могат да бъдат авангард на архитектурата като цяло, което е и пример как не трябва да се робува на закостенелия образ. 

Духовен зомби апокалипсис

 

 

"Нелюбов" на Андрей Звягинцев регистрира разпада на едно семейство и едно общество