На Велики четвъртък роднините на поета Никола Вапцаров отново напомниха за претенцията си към къщата музей в Банско. Те се настанили в двора, играли шах и отказали да си тръгнат след края на работното време, та се наложила намеса на полицията , разказа "24 часа". 

"Поведението им беше провокативно. Не е нормално да откажеш да напуснеш музей или каквато и да е публична институция, когато работното време изтича и трябва да се затвори", казва директорката на музея Светла Барякова. От фамилията ѝ предложили да подпишат договор за наем от 1 лв. на година, на което тя не се съгласила.

За музея вече 25 години се точи спор, който няма да бъде приключен в обозримо бъдеще. В сградата, която се намира в центъра на града, от 1912 г. живеят родителите на поета. През 1952 г. Комитетът за наука и изкуство я откупува от майката Елена, брата Борис и сестрата Райна и съпругата на Вапцаров Бойка. На четиримата са изплатени общо 19 648 лв., като единствено Бойка се отказва от полагащите ѝ се пари. Държавата я превръща в къща музей на поета революционер. Тя е обявена за исторически паметник на културата с национално значение от 1973 г. Три пъти през годините е основно реконструирана, достроявана и разширявана. За целта са отчуждени и съборени 4 съседни къщи. 

През 1991 г. наследниците претендират, че имотът е и техен и завеждат дело за възстановяване на собствеността. Получават 25%, а останалите са на държавата. След това обаче държавата завежда дело в съда за признаването ѝ като съсобственик на част от къщата. Мотивът е, че откупената от Вапцарови сграда е с площ 188 кв. м, а след това е достроявана с държавни пари до 242 кв. м, като е разширено дворното място. 

Роднините твърдят, че още през 2001 г. са върнали обезщетението от 19 648 лв. Последният им иск е за 550 хил. лв. срещу община Банско за пропуснати ползи от имота. Общината внася пък насрещен иск за 1,5 млн. лв. за подобрения и издръжка. Делото се гледа в окръжния съд в Благоевград.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Когато правиш пиеса, интерпретираш творба, която вече съществува. При филмите не е така.“

Сидни Полак, американски режисьор, роден на 1 юли преди 88 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си

Роман за вкуса на петмеза от детството

 

"Петмез“ е метафора не само на детството, но и на човешкия живот

Детската игра – първите житейски роли

 

Така както детето, детството, е най-близо да несъзнаваното, така и психоаналитичният прочит на литературата за деца отговаря на иманентно присъщото несъзнавано в природата на тази литература.