Проф. Степан Терзиян е роден през 1952 г. в гр. Русе. Учил е в Първа Гимназия “Христо Ботев”. Завършил е специалност Математика във Факултета по математика и механика на Софийския университет “Климент Охридски” през 1977 г. Преподавател е в Русенския университет и сътрудник в Института по математика информатика на Българска Академия на Науките. Автор е на 3 монографии, 3 учебника и над 100 научни статии. Женен е и има 2 деца.

 -------

Уважаеми професор Степан Терзиян, нека да започнем разговора си с няколко думи за арменската диаспора в Русе. Тя е една от старите и големите у нас. Освен Манук Мирзоян, тя дава на света и един голям английски писател, също русенец, Майкъл Арлън (Дикран Куюмджиян 1895- 1956)... Но нека той да бъде тема за друг текст...

       - Да, арменската общност в Русе е наистина от големите и водещите у нас. Възниква на територията на Русе още от римско време, IV-V век, когато градът е бил наречен Сегсагинта Приста. През 1610 г. е построена арменската църква “Сурп Аствадзадзин” (Света Богородица) и в двора й са съхранени паметни плочи от X-XIV век. Църквата е поразена от пожар и през 1832 г. е реконструирана и запазена настоящем. Основа на арменската общност в Русе са преселници- бежанци от Източна и Западна Армения през 1603-1607 г.  и драматичните събития през 1894-1896 г. и 1915-1922 г. Русе израства като крупен търговски и индустриален център през XVIII-XX век. Редица арменски фамилии активно участват в индустриалния, търговския, културен и научен живот в града. И това е най- европейският град на България.

В Русе (Русчук), който през Османската империя  е бил столица на Дунавската провинция (вилает), простираща  се от Констанца на Черно море до Ниш (днешна Сърбия) на 1769 г. се ражда знаменития Манук бей или Манук (Емануел) Мирзоян.  Разкажете нещо за семейството му?

          - Баща му Мардирос Мирзоян, роден в село Карби, Араратската долина е  бил ограбен в Персия, пътувал е от Трапезунд (Трабзон) до Константинопол  и в средата на XVIII век е достигнал с брат си Ованес до Бургас. Оженил се е за Мариам, която е починала, и след това се преместил в Русе. Русе е бил голям търговски град на главен път Константинопол-Русчук-Букурещ. Мардирос се е оженил за Мамик, дъщерята на богат арменски търговец Хамум. На 20 юни 1769 г. се е родил синът им Манук (Емануел) Мирзоян. Манук е кръстен в Яш, Молдова (Молдавия). Славата на семейството се е разнесла далеч зад пределите на Русчук.

А после напуска България и се установява къде?

    - Манук (Емануел)  живее в Русе до 12 годишна възраст, след което баща му го изпраща в Яш, някогашна столица на Молдова. Там Манук стaрателно изучава езици и търговия. През 1795 г.  Манук се връща в Русе и се жени за арменката Мариам. След смъртта на баща си поема семейната търговия и става сред най-богатите хора на Балканите. На 33 г. получава дворянска титла от великия княз на Валахия (Влахия).

Кога става драгоман (което тогава означава „преводач” и „дипломат”) и получава почетната титла бей ?

        -  През 1806 г. Манук предвижда неизбежността на Руско-турската война. Нежелаещ да  ощети своите предприятия се обръща към руския консул в Яш, Княжество Молдова, с молба за получаване на руско поданство. Консулът отправя молбата до Санкт Петербург и получава съгласие. Руското поданство е дадено на “Арменеца от Астрахан, по фамилия Мардиросян, месторождение – Ереван”. В началото на войната, Манук  се премества в Букурещ, където през 1804-1808 г. построява караван сарай, сега известен като Манук хан (Hanul lui Manuc).  През 1807 г. Манук е трябвало да получи високата титла „княз на Молдова”, но поради присъствието на руски войски, принцът на Молдавия Скарлат Калиманчи не могъл да го удостои със званието. Става фактически дипломатически представител на Молдова до декември 1808 г., когато  в Турция короноват султан Махмуд II, a Мустафа паша става „велик везир” или премиер министър.  Тогава Манук бей заминава за Константинопол по покана от Мустафа паша, където с церемония е назначен за „драгоман” на султанския двор (преводач, дипломат, съветник на министъра на външните работи). Наскоро след това великодушният султан удостоява Манук с титлата „бей”.

Каква по- точно е била дейността на този интересен човек?

       -  Манук бей е бил дипломатически посредник по време на Руско-Турската война (1806-1812 г.) и е участвал в сключването на  Букурещкия мирен договор, подписан в неговия хан. Той е благотворител и строител на редица арменски църкви с прилежащи училища, приятел и съдружник на руски генерали. За благодеянията му са останали много свидетелства. Помагал е на Свети Ечмиадзин, арменската църква в Ерусалим, построил е църква в  столицата на Бесарабия, Кишинеу. Бил е сподвижник на архиепископа на Валахия и Молдова, Григорий Закарян, на врачанския епископ Софроний Врачански.  През 1810 г. като „драгоман” се стреми да основе арменски град Александропол, близо до град Рени на Дунава, в Бесарабия.  За целта дори отива в Санкт Петербург, където получава позволение от император Александър I. Разполагал е със земи във Валахия и Бесарабия и е бил “съвършено предан на Русия”.  Ще отбележим, че срещите на Софроний Врачански през 1807 г. с главнокомандващите на  Дунавската армия,  генералите Багратион и Каменски стават чрез посредничеството на Манук бей Мирзоян, който е “прекрасно осведомен за всичко, което касае лично Софроний”. Руският историк Конобеев пише, че идеята на руското командване за възвание към българите, което да разясни, че руските войски идват да спасят християните от турска власт, е внушено именно от Манук бей.

Кажете нещо по-конкретно за прочутия Букурещки мирен договор от 1812 година и за помощта му за Русия.

         - След завършването на Руско-турската война 1806- 1812 г., на 16 май 1812 г. в  Букурещ са водени преговори за мирен договор между Русия и Османската империя. Упълномощени преговарящи са генерал Михаил Кутузов и великият везир Ахмед паша. Преговорите завършват месец преди нахлуването на войските на Наполеон в Русия. Да споменем, че  Наполеон Бонапарт е роден на 15 август 1769 г.; същата година е роден и Манук. Голяма помощ на Русия оказва министърът на финансите на Османската империя Манук бей Мирзоян. Преговорите са водени в караван сарай “Ханът на Манук” в Букурещ,  тогава столица на васалното княжество Валахия  (Влашко).

Да, този прекрасен хан е истински шедьовър на старата румънска архитектура – една смесица между Изтока и Запада. Той е отдавна съхранен и реставриран от румънската държава и, бих подчертал,  една от големите туристически атракции в центъра на тази красив и великолепно проектиран град по парижки образец, затова и наречен „Малкия Париж на Източна Европа”. Препоръчвам на всеки, който посети Букурещ да мине през Хана на русенеца Манук.  А каква по- точно е  била дейността на този именит мъж в Кишинеу, столицата на Молдова (Бесарабия)?

-     През 1815 г.  Манук бей се премества в Сибиу (Херманщадт), след това в Кишинеу, където построява  голяма арменска църква.  Построил е и прекрасен  дворец в областта Хинчещи, реставриран наскоро,  2015 г. Таваните на този дворец са украсени с фрески на прочутия руски живописец- маринист от арменски произход Иван Айвазовски (Ованес Айвазян). Манук бей умира на 20 юни 1817 г. в Кишинеу при странни, неизяснени обстоятелства. Предполага се, че е получил сърдечна криза по време на езда на кон. Погребан е в двора на арменската църква Св. Аствадзадзин (Богородица). 

 

Разговора води Огнян Стамболиев

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПАРОДИЯ

  "Жив е все още"

  На една страна евро банкноти,

  на друга метнал пищов злодеят

  и там, на пода, дамски кюлоти

  издайно в мрака едва белеят.

 • КЛАСАЦИЯ

  10-те най-добри филма на XXI век, които вече са класика

  BBC Culture не приемат тезата за тоталната филмова суша и се допитват до 177 кинокритици от различни страни кои са 10-те заглавия, създадени от 2000 г. до днес, които ще останат в киноисторията.

   
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • БЕЗПОДОБНИЯ

  „Масонската ложа и братството на Левски”

  Делото и животът  на Апостола на българската свободата винаги са будили интерес. 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„На четиридесет години открих, че кралицата на всички цветове е черното.“

Огюст Реноар, френски художник, роден на 25 февруари преди 180 години

Анкета

"Туитър" наруши ли свободата на словото, като блокира Тръмп?

Да - 65%
Не - 35%
Не мога да преценя - 0%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

За опашката, кандидат-президента и вечната ни орис

 

 

Опашката“ (2021) е писан седем години. Замислен и реализиран е преди пандемията и звучи като дистопия.

За новините по света и хората

 

Филмът „Новини от света“ е немислим без Том Ханкс, който, остарявайки, става все по-добър, а неговите персонажи вече се изпипват филигранно и детайлно като за световно изложение.

Всевиждащото око и свещеният триъгълник

 

Книгата „Свещеният триъгълник. Българската следа в историята на оперативното масонство“ е съчетание на археология, история, география, архитектура, строително инженерство и не на последно място – културология.