ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ, ПЕН- България

Историята започна преди четири години. Сградата на Музикалната академия в Пловдив, т.н. Жълто училище, отдавна се нуждаеше от спешен ремонт, особено на покрива. Но жалбата на музикантите в Града под тепетата за дълго остана нечута. Нито от МОН, нито от МК, нито от Общината. Накрая, тогавашният ректор на вуза –  проф. Милчо Василев, успя „да изпроси”  по партийна линия (ГЕРБ) от председателката на бюджета при НС  Менда Стоянова един милион за ремонта и зданието трябваше да бъде спасено. Планира се някакъв ремонт. Но се оказа, че само е планиран. Ето вижте една нова снимка на въпросната сграда. И досега не го направиха нито Милчо Василев, нито неговата вярна заместничка  проф. Тони Шекерджиева.  За сградата, която плаче за основен ремонт, нехаят и от министрите -  гербери на просветата и културата – Красимир Вълчев и печално известния Боил Банов, макар да е тяхна грижа и задължение.

След  превода на въпросния милион (къде ли отиде той?!) се случи нещо твърде недостойно.

Въпросната „дарителка” беше удостоена на тържествена церемония с високото академично звание „Доктор хонорис кауза” на Пловдивската музикална академия – за „заслуги и съпричастност към устойчивото развитие на Академията” (?!). Интересно защо все още не е предложила някои свои научни трудове и не е изнесла поне една лекция? Минаха цели четири години!

Да, академичната общност и широката общественост бяха направо скандализирани, изумени от този акт! Започна голяма подписка за отменяне на абсурдното решение. Протестно писмо до ректора изпратиха и голяма група действащи преподаватели и възпитаници на Академията от страната и чужбина. Реагираха десетки медии – централни и пловдивски.

А въпросният ректор не само че не се засрами, но реши да уволни заради... „уронване на престижа на институцията“ двама достойни български професори с безспорен принос към родната просвета, наука и култура – Юлиан Куюмджиев и Албена Димова, изразили своята лична принципна позиция против даването на тази титла на Менда Стоянова.

През 2018 година  с "Предупреждение за уволнение" бяха наказани проф. Юлиан Куюмджиев и проф Димова.

Тогава  от МОН изпратиха  до него писмо, с твърдението, че министерството е "извършило проверка" по подаден от него сигнал за редица нередности в  Пловдивската академия. Всъщност проверка е нямало, но на 13 април 2018.  проф. Куюмджиев е вече  наказан.  Просто ректорът  се е  саморазправил с него, защото бил дръзнал да се усъмни в "непогрешимостта" му! По-късно министър Вълчев, все пак, назначил проверка и тя установила редица нарушения в АМТИИ, които изнесе на 11 май  2018 г. по време на парламентарен контрол. Но наказаните продължават да бъде унижавани. И едва в края на май  с. г. "великодушно" наказанието е отменено, но не защото са прави, а защото... нямат други нарушения. 

Но историята не свършва дотук. В началото на 2019 година проф. Юлиан Куюмджиев е отново наказан... с "Предупреждение за уволнение" (за втори път в рамките на по-малко от година). Този път ("случайно") и на съпругата му, Полина Куюмджиева, също професор по „музикална естетика” в Академията, е наложено същото наказание. Впрочем и тя не е гласувала за г-жа Менда Стоянова. Скандалното е, че и двамата не са били изслушани преди налагането на наказанието, макар че по Кодекса на труда това е задължение на работодателя. Всъщност, по този начин ръководството се опитва да сплаши всички, несъгласни с политиката му. 

Тормоз заради едно лично мнение...Типично по герберски, нали?!

Тук ще вметна скоба и ще припомня, че преди около пет години пък ректорът на Пловдивския университет –  проф. Запрян Козлуджов, удостои със същото звание... Христо Стоичков. Разликата в случая обаче е, че футболистът дари лични средства за ремонта на новата спортна зала пловдивската Алма матер, докато за спешния ремонт на Музикалната академия депутатката Менда предостави не свои... а  държавни пари. И тя като шефа си, който щедро и безконтролно „дава” и „раздава”, може би от джоба си?! При това на определени фирми и хора.

Накрая ще припомня, че сред личностите, удостоени от вуза с това високо академично звание, четем имената на един от големите композитори на ХХ век – Кшищов Пендерецки, музиковеда акад. Виктор Ванслов, цигуларя проф. Владимир Аврамов,  композиторите- класици Марин Големинов, Лазар Николов, още: Милчо Левиев, Димитър Тъпков, пианиста Юри Буков, оперната прима Красимира Стоянова, фолклористА  проф. Николай Кауфман... 

П.П. Наистина, странно, дори скандално, че ръководството почете г-жа Менда, а с това високо почетно звание все още не е удостоен, макар и посмъртно, основателят на Академията, многозаслужилият пловдивски и български музикант- градител, проф. Асен Диамандиев!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПАРОДИЯ

  "Жив е все още"

  На една страна евро банкноти,

  на друга метнал пищов злодеят

  и там, на пода, дамски кюлоти

  издайно в мрака едва белеят.

 • КЛАСАЦИЯ

  10-те най-добри филма на XXI век, които вече са класика

  BBC Culture не приемат тезата за тоталната филмова суша и се допитват до 177 кинокритици от различни страни кои са 10-те заглавия, създадени от 2000 г. до днес, които ще останат в киноисторията.

   
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Природата казва на жените: „Бъди красива, ако можеш, мъдра, ако искаш, но бъди уважавана – това е най-важното.“

Бомарше, френски драматург, роден на 24 януари преди 289 години

Анкета

"Туитър" наруши ли свободата на словото, като блокира Тръмп?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

„Бедуин“ -  местен герой обуздава нашата корупция и престъпност

 

Но защо и в „Бард“ редакторката си е гледала работата си през пръсти. 

"Звезден пратеник". Марин Георгиев за Николай Кънчев, за истината

 

Пътят и съдбата на Николай Кънчев са част от пътят и съдбата и на българската поезия от края на 50-те години до 2007, когато той напусна този грешен свят.

„Скъпи другари!“ е един от най-силните и стойностни филми на Кончаловски

 

 

Режисьорът представя максимално обективно и точно трагичните събития от лятото на 1962 г. в Новочеркаск - разстрела на протестиращи работници.