ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ, ПЕН- България

Историята започна преди четири години. Сградата на Музикалната академия в Пловдив, т.н. Жълто училище, отдавна се нуждаеше от спешен ремонт, особено на покрива. Но жалбата на музикантите в Града под тепетата за дълго остана нечута. Нито от МОН, нито от МК, нито от Общината. Накрая, тогавашният ректор на вуза –  проф. Милчо Василев, успя „да изпроси”  по партийна линия (ГЕРБ) от председателката на бюджета при НС  Менда Стоянова един милион за ремонта и зданието трябваше да бъде спасено. Планира се някакъв ремонт. Но се оказа, че само е планиран. Ето вижте една нова снимка на въпросната сграда. И досега не го направиха нито Милчо Василев, нито неговата вярна заместничка  проф. Тони Шекерджиева.  За сградата, която плаче за основен ремонт, нехаят и от министрите -  гербери на просветата и културата – Красимир Вълчев и печално известния Боил Банов, макар да е тяхна грижа и задължение.

След  превода на въпросния милион (къде ли отиде той?!) се случи нещо твърде недостойно.

Въпросната „дарителка” беше удостоена на тържествена церемония с високото академично звание „Доктор хонорис кауза” на Пловдивската музикална академия – за „заслуги и съпричастност към устойчивото развитие на Академията” (?!). Интересно защо все още не е предложила някои свои научни трудове и не е изнесла поне една лекция? Минаха цели четири години!

Да, академичната общност и широката общественост бяха направо скандализирани, изумени от този акт! Започна голяма подписка за отменяне на абсурдното решение. Протестно писмо до ректора изпратиха и голяма група действащи преподаватели и възпитаници на Академията от страната и чужбина. Реагираха десетки медии – централни и пловдивски.

А въпросният ректор не само че не се засрами, но реши да уволни заради... „уронване на престижа на институцията“ двама достойни български професори с безспорен принос към родната просвета, наука и култура – Юлиан Куюмджиев и Албена Димова, изразили своята лична принципна позиция против даването на тази титла на Менда Стоянова.

През 2018 година  с "Предупреждение за уволнение" бяха наказани проф. Юлиан Куюмджиев и проф Димова.

Тогава  от МОН изпратиха  до него писмо, с твърдението, че министерството е "извършило проверка" по подаден от него сигнал за редица нередности в  Пловдивската академия. Всъщност проверка е нямало, но на 13 април 2018.  проф. Куюмджиев е вече  наказан.  Просто ректорът  се е  саморазправил с него, защото бил дръзнал да се усъмни в "непогрешимостта" му! По-късно министър Вълчев, все пак, назначил проверка и тя установила редица нарушения в АМТИИ, които изнесе на 11 май  2018 г. по време на парламентарен контрол. Но наказаните продължават да бъде унижавани. И едва в края на май  с. г. "великодушно" наказанието е отменено, но не защото са прави, а защото... нямат други нарушения. 

Но историята не свършва дотук. В началото на 2019 година проф. Юлиан Куюмджиев е отново наказан... с "Предупреждение за уволнение" (за втори път в рамките на по-малко от година). Този път ("случайно") и на съпругата му, Полина Куюмджиева, също професор по „музикална естетика” в Академията, е наложено същото наказание. Впрочем и тя не е гласувала за г-жа Менда Стоянова. Скандалното е, че и двамата не са били изслушани преди налагането на наказанието, макар че по Кодекса на труда това е задължение на работодателя. Всъщност, по този начин ръководството се опитва да сплаши всички, несъгласни с политиката му. 

Тормоз заради едно лично мнение...Типично по герберски, нали?!

Тук ще вметна скоба и ще припомня, че преди около пет години пък ректорът на Пловдивския университет –  проф. Запрян Козлуджов, удостои със същото звание... Христо Стоичков. Разликата в случая обаче е, че футболистът дари лични средства за ремонта на новата спортна зала пловдивската Алма матер, докато за спешния ремонт на Музикалната академия депутатката Менда предостави не свои... а  държавни пари. И тя като шефа си, който щедро и безконтролно „дава” и „раздава”, може би от джоба си?! При това на определени фирми и хора.

Накрая ще припомня, че сред личностите, удостоени от вуза с това високо академично звание, четем имената на един от големите композитори на ХХ век – Кшищов Пендерецки, музиковеда акад. Виктор Ванслов, цигуларя проф. Владимир Аврамов,  композиторите- класици Марин Големинов, Лазар Николов, още: Милчо Левиев, Димитър Тъпков, пианиста Юри Буков, оперната прима Красимира Стоянова, фолклористА  проф. Николай Кауфман... 

П.П. Наистина, странно, дори скандално, че ръководството почете г-жа Менда, а с това високо почетно звание все още не е удостоен, макар и посмъртно, основателят на Академията, многозаслужилият пловдивски и български музикант- градител, проф. Асен Диамандиев!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПАРОДИЯ

  "Жив е все още"

  На една страна евро банкноти,

  на друга метнал пищов злодеят

  и там, на пода, дамски кюлоти

  издайно в мрака едва белеят.

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

„Открил съм любимите си писатели, като попадах на книги, оставени на летища и в странни хотели.“

Лий Чайлд, английски писател, роден на 29 октомври преди 66 години

Анкета

Трябва ли хората на изкуството да имат гражданска позиция?

Да, защото те са елитът на обществото - 93.8%
Не, да се занимават само с изкуство - 0%
Не мога да преценя - 0%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

„Тенет“ и Нолан

 

Филмът връща чистата емоция на публиката, предлага й качествено зрелище, а самият зрител се отблагодарява с това, че отново се насочва към салона.

Дори и да сме от глина, трябва да съхраним човешкото в себе си

 

Като Достоевски и Добромир Байчев вярва в благородните начинания, търси човека и в най-големия злодей.

"Мисия „Грейхаунд“ не е на нивото на „Спасяването на редник Райън“ и „Подводницата"

 

Ако го нямаше Том Ханкс, продукцията просто щеше да бъде съвсем друга, с коренно различно звучене.