samokovest.com

В Цари Мали град само нужниците са автентични. Единствено те датират от късната античност. Това стана ясно от снимките, излъчени тази сутрин по btv в рубриката „Аз, репортерът”. Наколни клетки, върху дървени платформи с изрязан триъгълник, мръсни и до голяма степен опасни напълно опровергават тезата за Късноантична римска крепост. Това си е чисто нашенска приумица, сътворена с едничката цел белчинският новобогаташ и строителен бос С. П. да гушне поредните близо 6 млн. лв. По нататъшният път на парите, разпределението на милионите между властимащите, все още не е ясен. В кои лични и партийни каси са изтекли обичайните комисионни от 30% до 50% от стойността на проекта – бъдещето ще покаже. Защото речно е: „Всичко тайно ще стане явно!”.

Проектът „Реставрация, консервация, и експониране на Късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк „ЦАРИ МАЛИ ГРАД” на стойност 5 760 292 лева бе финансиран с европейски средства по Оперативна програма „Регионално развитие”. Община Самоков също наля 288 162 лв. от изтънелия джоб на данъкоплатеца, като съфинансиране и продължава да налива. По решение на Общински съвет Самоков, от бюджет 2014 за ремонт на въженото релсово съоръжение бяха дадени допълнително близо 56 000 лева, тъй като по-малко от година след пускането му в експлоатация фуникулярът излезе от строя. За закупуване на сувенирни монети, които да бъдат продавани на автомата на горна станция на фуникуляра, и за зимно механизирано поддържане кметската управа с лека ръка потроши още 30 000 лева. Тази година от общинската хазна бе платен ремонтът на оградата на детския кът и на една от кулите на комплекса.

Комплексът Цари Мали град е един от десетките абсурди, представени официално като „успешни проекти” за развитие на местния туризъм. Става дума за проекти за милиони, които в повечето случаи се опорочават по цялата верига, заради широките порти в Закона за културно-историческото наследство – те допускат съмнителни обществени поръчки, размиване на отговорност, безконтролно изпълнение и корупционни схеми, според признанията на не един или двама експерти.

Шумно и най-вече скъпо рекламираната крепост всъщност е един от 100-те бутафорни туристически обекти. Самоковест е публикувал част от заключенията и коментарите на водещи специалисти. Припомняме някои от тях.

Главен експерт Яна Топалова от Института за национално недвижимо наследство:

„Перник малко по-рано внесе задание за проектиране, което три пъти сме връщали. То е гледано на експертен съвет, тъй като искаха абсолютно недопустими неща, както стана при Цари Мали Град над с. Белчин – зидане до горе в камък. Но не са виновни само те, програмата имаше много недомислия. Проекти на стойност под 1 млн. бяха отхвърляни по технически показатели. Програмата беше преднамерено ориентирана за усвояване на много големи средства. 5 милиона са много пари, за тази сума трябва чудеса да се построят, за да ги оправдаете. И най-тъпото е, че класираха проектите по това – по финансова стойност. И общините, за да докарат стойност, пълнеха, пълнеха, предвиждаха грандиозни строителства и т.н. Направо не можехме да ги озаптим.

Не, това е катастрофално. Серия международни документи на организации коментират въпроса и няма да се разпростирам, но ще кажа, че още Венецианската харта от 1965 г. казва, че реставрацията свършва там, където започва хипотезата. Дори да си абсолютно сигурен, че точно така е изглеждало нещо, някоя крепост – няма автентичност, не е морално да се направи. Все едно да боядисаш църквата в Батак и да запълниш следите от куршуми, за да ти е чистичко. Една истинска крепост носи своите белези от разрушението на времето, дори да си сигурен как е изглеждала, не се прави така.”

Резултатът от изграждането на Пернишката крепост с полимери, „надграждането” на византийската казарма на Яйлата с тухли, както и съмнително цялостно „вдигане” на Цари Мали град е обезличаване на паметниците и загуба на тяхната автентичност, в дълбок разрез с международните стандарти за реставрация и консервация, които България е приела. Стана популярен терминът „диснизация”, а според проф. Тодор Кръстев, експерт от ЮНЕСКО, такива профанации ще пожънат ниско-бюджетен туризъм, а не овации.

Доц. Георги Вълчев изтъква друг проблем – сензационното представяне на археологически находки, при това от страна на държавни представители, които внушават фалшива представа към миналото. „Това създава усещането, че всичко в България е фалшификат”, обобщава доцентът.

Ако сравните обектите, изградени по Оперативна програма „Регионално развитие”, ще видите, че резултатите са като по калъп – експониран византийски и/или средновековен облик, 5-6 метра зидария и задължително поне една изцяло изградена кула, която се превръща в музей. Дори екстрите са едни и същи – възстановки на битки, стрелба с лък, будоар с рицарски одежди, демонстрации на занаяти, пейки за отдих, барбекю и т.н.

Очевидно контролните институции не си вършат работата, щом като допускат толкова лесно едни пари да потънат в едни джобове, а покрай тях се стига до пълна подмяна на историята.

Защото каквито ни нужниците – такива ни крепостите – такава ни историята.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Когато обичаш литературата, книгите и големите поети, дори най-циничните, има нещо, което те тегли нагоре.“

Жана Моро, френска актриса, родена на 23 януари преди 92 години

Анкета

Гледате ли българско кино?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

По-добър ли е бил сексът при социализма?

Дали при социализма жените са имали по-добър секс? Да, убедена е американската етнографка Кристен Годсий. В своята книга, излязла през 2019 в Германия, тя обяснява защо. Годсий задава и други въпроси.

По следите на жените от кино „Роялъ“

Леа Коен е написала четивен, ярък, пъстроцветен роман. Добре конструиран и може би най-хомогенният в творчеството й.

Как умират демокрациите

 

Разпадът на демокрацията за повечето хора остава невидим, предупреждават Даниел Зиблат и Стивън Левицки.