ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ

Големият руски учен и философ академик Дмитрий Лихачов бе от малкото братя руснаци, които признаха и публично заявиха, че България е дала на Русия азбуката, писмеността, религията. Защото там все още се говори за руска, а не за българска азбука и се отрича нашия голям принос в тяхната културна история. Това, което на шега или на истина  каза Путин, че било от... Македония, може би без да знае, че Македония е всъщност изконна част от България, каквито са: Мизия, Тракия и Добруджа. Но това е друг въпрос – на политика. А тя невинаги е нещо нормално и чисто.  Смешно е сега нашите и македонските управници да се събират и да дискутират по абсурдната тема: „Общата българска и македонска история”! 

Но думата ми сега е за нещо друго. Дали вече сме „империя на духа”, както каза Лихачов или печален резултат от коварния американски план - доктрина „Дълес”, замислен още през следвоенната 1947 година с единствената цел „деградадацията на народите от Източния блок”, в това число и на  България. 

След 1944 година това обаче не се случи, защото младата държава се нуждаеше от образовани, културни хора, от специалисти във всички области. А и Народният съд беше ликвидирал част от интелигенцията. Та се наложи да се произведе нова. Положиха се усилия в тази насока. Това не може да се отрече с лека ръка.  И затова и образованието и културата ни бяха на завидна висота. Но промяната от 1989 година ни поведе надолу.  И резултатите са вече налице. Упадък във всички възможни области – от икономиката, през здравеопазването до културата и образованието. Наскоро бях шокиран от една ужасяваща новина: нашите ученици били на 46-тото място по грамотност в света, тоест до страни от Третия свят като Тринидад и Тобаго, Уругвай и Мексико. Момчетата ни имали цели 52 процента грамотност, тоест само две на сто над полуграмотните. Стряскащо, нали?! И така: оказва се, че всеки пети български гражданин е неграмотен – 65 на сто от ромите, 25 на сто от турците и 9 на сто от българите!  Недостатъчно грамотни били дори кандидат студентите за  Софийския университет. 

Ето какво писа социологът доц. Михаил Мирчев по този болен проблем: „Разрастващата се неграмотност сред младите поколения е изключително важен компонент в общата ни демографска криза. Точно по тази линия ние упорито вървим към национална катастрофа. В смисъл, че възрастните поколения, когато бъдат заместени от сегашните млади поколения, не просто ще има много по-малко хора в продуктивна възраст, но и тяхната производителна и общо гражданска способност ще бъде по-ниска - поради големия, постоянно нарастващ контингент неграмотни, което значи и асоциални. Това е качествено измерение на демографската криза, което има и ще има далеч по-свирепи последици от простото намаляване на количеството на заместващите млади поколения...”

Като най- неграмотни са нашите съграждани от петнадесет до деветнайсетгодишна възраст!

И си мисля, дали сме в ХХІ век или се връщаме към Средните векове?  Дори и през ХІХ век за българското образование са се полагали по-големи грижи. Да не говорим за бурния му подем след Освобождението, за периода между двете световни войни и „презрения соцпериод”. Та тогава ние се гордеехме като една от най- образованите, най- цивилизованите и културни страни в Европа и в света! Нашето средно образование беше образцово, модел за редица културни западни страни. Успехи имахме и във висшето. Нямаше населено място без училище и читалище. Просветата и културата бяха приоритет за държавата. А сега? Скоро ще останем без учители, а също и без музиканти и оркестри, защото  в страната на Орфей и Борис Христов голямата музика е в немилост и царува Нейно Величество Чалгата! Да, тя заля окончателно България и което е най- лошото възпита лош вкус у младите. И тук, вината е не само на държавата, но и на редица електронни медии – телевизии и радиа, сред които са Нова БТВ със своите „концерти” и шоута от типа „Биг брадър” е наистина огромна и непростима...

Преди време погледнах дипломите на моята покойна майка, завършила русенската девическа гимназия „Баба Тонка” през 1933 г. и на моя вуйчо, дипломирал се също в Русе през 1938, в прочутата мъжка гимназия „Княз Борис Първи” (в която учителят по френски Стоян Михайловски написва химна за Светите братя) . Останах силно впечатлен от броя и характера на изучаваните дисциплини. В мъжката гимназия, наред с големия брой хуманитарни предмети, са се изучавали гръцки и латински. (Сега държавата е решила да съсипе Националната гимназия за древни езици!) Разгледах и някои запазени учебници, тетрадки и бележници. Какво високо научно ниво?! Колко много предмети! Колко сериозни теми и задачи! При това с много класни и контролни работи и изпити,  с много оценки, високи изисквания. И оценка за поведението на ученика, което днес прибързано и глупаво премахнаха от просветното министерство. Та дори изпитът по немски език е завършвал с превод от романа Теодор Щорм „Именското езеро” – ниво за студент по немска филология в СУ! А сега? Сега положението е направо срамно, плачевно. Видях ученичка от спортното училище в Русе (и защо ли са тези безсмислени скъпоструващи училища, произвеждащи малко шампиони и повече мутри?!), която не можеше да напише правилно трите си имена в една молба. Или ученик от електротехникума, който не беше чувал (или по-точно запомнил имената на Гогол и Пушкин), а друг, който заяви, че Петко и Пенчо Славейкови били братя, а Райна Кабаиванска ушила...знамето на Хвърковатата чета...на Левски! 

А нашите раздути университети  (почти във всеки областен град!) са готови да приемат всеки полуграмотен кандидат-студент само, за да си запазят щата и субсидията. Делегираните бюджети (тази невиждана в света глупост, без прецедент в Европа и света!) и автономността (довела до свръхпроизводството на доктори на науките, доценти и професори!) се оказаха разрушителни не само за театрите, оркестрите и оперите у нас (съсипани от некултурните ни, неуки управници), но и за образованието. Но както каза на една среща с избиратели премиерът: „Аз съм прост и вие сте прости...”  И при това западнало образование да не се учудваме, че наскоро в Студентски град в столицата се проведе „кючек- маратон” със солидни парични награди, осигурен от известен бизнесмен.

И докъде ще стигнем в скоро време, един Господ знае!

Б.а. Забравих да добавя: бележникът на голямата ми сестра, завършила също гимназия „Баба Тонка” в Русе, но през 1954 г. – беше с отделен лист за всеки учебен ден от годината, с пълно описание на всеки час, всеки урок и упражнение, зададена домашна работа, със забележка, ако има такава и накрая подпис на учителя и подпис на родителя. А сега: виждали ли сте ученически бележник?  Наскоро чух, че родители дали под съд учителка, затова, че написала двойка на сина им! И учениците имат права, а учителите нямат. И скоро ще останем и без учители, защото властта ги забрави, както забрави и културата. „Държава на духа” ли?  България вече се римува с Чалгария. Наистина, докъде стигнахме?!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПАРОДИЯ

  "Жив е все още"

  На една страна евро банкноти,

  на друга метнал пищов злодеят

  и там, на пода, дамски кюлоти

  издайно в мрака едва белеят.

 • КЛАСАЦИЯ

  10-те най-добри филма на XXI век, които вече са класика

  BBC Culture не приемат тезата за тоталната филмова суша и се допитват до 177 кинокритици от различни страни кои са 10-те заглавия, създадени от 2000 г. до днес, които ще останат в киноисторията.

   
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

По кръв съм грузинец, културата ми е руска, а по националност съм от Петербург.”

Джордж Баланчин, световноизвестен балетмайстор, роден на 22 януари преди 117 години

Анкета

"Туитър" наруши ли свободата на словото, като блокира Тръмп?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

„Бедуин“ -  местен герой обуздава нашата корупция и престъпност

 

Но защо и в „Бард“ редакторката си е гледала работата си през пръсти. 

"Звезден пратеник". Марин Георгиев за Николай Кънчев, за истината

 

Пътят и съдбата на Николай Кънчев са част от пътят и съдбата и на българската поезия от края на 50-те години до 2007, когато той напусна този грешен свят.

„Скъпи другари!“ е един от най-силните и стойностни филми на Кончаловски

 

 

Режисьорът представя максимално обективно и точно трагичните събития от лятото на 1962 г. в Новочеркаск - разстрела на протестиращи работници.