ЗОРНИЦА ЛАТЕВА, "МЕДИАПУЛ"

Ректорът на Техническия университет във Варна Росен Василев официално е уличен в плагиатство на дисертационния си труд, с който е защитил придобиването на научната степен "доктор на науките", както и на част от монографиите и статиите, представени за да заеме длъжността "професор" във висшето училище. Решението, че Василев е представил като свои чужди трудове, е взето от новосъздадената Комисия по академична етика.

Заради нарушенията Василев ще загуби ректорското си място, трудовия си договор като професор и научната си степен "доктор на науките". Следващата седмица министърът на образованието Красимир Вълчев ще назначи служебен ректор, който да прекрати трудовия договор на Василев като професор. "Плагиатството е най-голямата форма на нарушение на академичната етика", коментира министърът.

Смяната на ректор от министъра се случва за първи път.

Законът обаче не забранява Василев да се върне в университета като доцент и дори да бъде избран отново за ректор, ако кандидатурата му бъде предложена на общото събрание.

От Техническия университет във Варна разпространиха позиция, в която отхвърлят решението на Комисията по академична етика с мотива, че арбитрите, на чието становище стъпва то, не отговорят на изискванията на закона. Същите мотиви Росен Василев е посочил и пред комисията в хода на нейната проверка. Той твърди още, че е бил съавтор на преписаните научни трудове.

В становището на университета се казва, че заповедите за санкциониране на ректора ще бъдат обжалвани. Това обаче не спира изпълнението им.

Случай с история

Министерството на образованието още миналата година установи, че Василев е плагиатствал в дисертацията си, с която защити научната степен "доктор на науките". Проверка на образователното министерство откри "брутално сходство" между сравняваните научни разработки. Преписани са 6 от 7-те глави в дисертацията на ректора. Сходството е между 90% и 100%.

Към онзи момент обаче образователното министерство нямаше законови механизми да се намеси, тъй като можеше да спре процедурата заради пропуски в нея, но не и заради плагиатство. В средата на тази година обаче законът беше променен и даде възможност на министъра на образованието да отстрани ректор, който е уличен в преписване от Комисията по академична етика. Самата комисия пък реално работи от 14 септември и това е първото ѝ решение. То е взето с гласовете на четирима от петимата членове. Един е бил против, но не се посочва кой как е гласувал.

Самата комисия пък реално работи от 14 септември и това е първото ѝ решение. То е взето с гласовете на четирима от петимата членове. Един е бил против, но не се посочва кой как е гласувал. По-късно на пресконференция от комисията уточниха, че това е проф. Радослав Радев, който работи във Варна, както и Василев.

Мотивът на проф. Радев да не се съгласи с решението за плагиатство е, че прокуратурата е отказала да образува производство по сигнал за такова нарушение, подаден срещу Василев преди влизането в сила на промените в Закона за развитие на академичния състав. Според друг член на етичната комисия - юристът проф. Дончо Хрусанов, това решение на прокуратурата е правилно, тъй като по Наказателния кодекс, за да се образува дело, трябва жалбата да е подадена от засегната страна т.е. от учените, от които Василев е преписвал, а случаят не е такъв. Проф. Хрусанов обаче уточни, че етичната комисия действа по друг закон и съображението, че тя трябва да приеме становището на прокуратурата, е несериозно.

Така комисията е решила, че при "написването и защитата на дисертационния си труд за присъждане на научната степен "доктор на науките" и в представените от него научни трудове за участие в конкурса за заемане на академичната длъжност "професор" (Василев) е представил като собствени трудове на свои колеги от Техническия университет - Варна и от чужди автори без съответното позоваване и цитиране". Това според комисията е плагиатство и нарушение на Закона за развитие на академичния състав.

Изводите

Проверката за плагиатство от страна на Василев е направена по сигнал от негови колеги. За целта дисертацията му за придобиване на степента "доктор на науките" и трудовете му за назначаване като професор са прегледани от по трима арбитри.

Хората, прегледали дисертацията, с която Василев става "доктор на науките" през 2017 г., установяват, че голяма част от дисертацията на ректора е преписана. Цитират се авторите, от които дословно са взети части от научния труд на Василев. Според един от арбитрите цялата дисертация е плагиатство, а според други все пак има някои части като увода, които са труд на Василев.

Освен това един от арбитрите твърди, че са преписани "не само текстове и фигури, но граматическите и правописните грешки са еднакви".

За конкурса за професор, който Василев печели през 2016 г., е представил три теоретични разработки и пет статии. Според арбитрите пет от общо осемте труда са преписани от колеги на ректора в университета и от чужди автори. Някои от трудовете са изплагиатствани дословно.

Един от членовете на комисията - проф. Николай Денков, даде за пример, че в статия на Василев от 2015 г. директно са прехвърлени таблици и данни от книга, публикувана през 2009 г. от чуждестранни автори от университета в Белфаст. Тези данни били представени като научни резултати на Василев. "Това е чист 100-процентов случай на плагиатство", коментира проф. Денков.

От доклада става ясно, че Росен Василев е оспорил изводите на арбитрите, посочил е, че те не са компетентни и не отговарят на изискванията да участват в проверката по казуса. Мотивът му е, че те фигурират само в публичния регистър на Националния център за информация и документация, но не и с наукометричните си данни, както се изисквало по закон. Според комисията това не означава, че те са избрани незаконно, тъй като регистърът, който съществува от години, в момента се актуализира и това, че в него не се открива информация за наукометричните му данни, не значи, че такива няма.

Във възраженията на уличения в плагиатство ректор също се изтъква и фактът, че прокуратурата не е открила нарушения на закона по подадения преди това сигнал за плагиатство срещу него. Освен това се казва, че авторите на част от преписаните текстове - докторанти в Техническия университет, твърдят, че те са създадени в съавторство с Василев и за това той ги представял за свои. "Може би той е организирал това в последната година", коментира председателят на етичната комисия проф. Венцислав Динчев, имайки предвид, че първите сигнали срещу Василев са от преди година.

Тези доводи обаче са отхвърлени от комисията.

Василев може да обжалва заповедите за назначаването на служебен ректор, за отнемане на професорското място и научната си степен. това обаче по закон не спира изпълнението им.

Така мандатът му като ректор би трябвало да приключи предсрочно. Росен Василев ръководи Техническия университет във Варна от 2015 г., а мандатът му изтичаше догодина.

Комисията

Комисията по академична етика работи от 14 септември. В състава ѝ влизат петима души, избрани от министъра на образованието. По закон те трябва да са представители на четирите научни области и задължително да има един юрист.

Председател на комисията е проф. Венцислав Динчев от Националния археологически институт с музей при БАН. Един от членовете е служебният министър на образованието проф. Николай Денков, който е професор по физикохимия, доктор на науките в СУ "Св. Климент Охридски". В състава влиза още Дончо Хрусанов - професор по административно право и административен процес в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Член на комисията е и проф. Радослав Радев - началник на Клиника по гръдна хирургия в университетската болница "Св. Марина" – Варна. Петият член е проф. Веска Георгиева от Техническия университет в София.

До момента в министерството са постъпили четири сигнала за нарушения, свързани с плагиатство и с нарушения на процедури за присъждане на научни степени и звания. Решение има само по казуса с ректора на Техническия университет във Варна. Все още се разглежда сигнал за плагиатство във Военния университет във Велико Търново. Комисията се занимава и с евентуални нарушения при обявяването на процедура по закона за академичния състав. Четвъртият постъпил в министерството сигнал - отново за процедурни нарушения, не се разглежда от комисията, тъй като става въпрос за решение, взето преди влизането в сила на последните изменения на закона.

Проф. Денков коментира, че проблемът с плагиатството в България е много голям и цитира данни от 2014 г., според които 20% от статиите, изпратени от страната до списание Science, са изплагиатствани. "България е поставена на първите места в една черна карта", коментира Денков и добави, че е нужно да се използват системи за засичане на преписани части от дисертациите преди те да бъдат защитени. Той допълни, че такава система вече се използва в Софийския университет, но проблемът е, че практиката показва, че такива случаи има на най-високо ниво. "Ако университетското ръководство се възползва от тези практики, как ще ги пресече", попита риторично Денков.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ОТКЪС

  Андрей Соколов - „За нашия дом"

  Книгата носи в себе си и предлага на вниманието на читателите важни факти, имена на хора, снабдена е със справочен апарат, който би бил полезен на всеки интересуващ се от историята на Шумен и България през отминалото 20-то столетие. 

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Щедрият талант на Сергей Безруков

  Бил член на путиновата партия „Единна Русия“, от която се самоотстранява след година, тъй като eдин артист цени повече своята творческа свобода.

„Културата на човечеството не притежава нищо по-ценно, по-чудесно и по-важно от книгата.“

Герхарт Хауптман, германски драматург, роден на 15 ноември преди 156 години

Анкета

Липсва ли ви гражданската позиция на хората на изкуството?

Не, те са творци. - 7.1%
Да, те са истинският елит на обществото - 92.9%

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

Нова среща с хумора на братя Мормареви

„Еврейски вицове“ е една миниенциклопедия на еврейския дух, на усета на този народ да се шегува и иронизира дори в най-трагични мигове от съществуването му.

"Валутният риск в икономиката" (ревю)

Съществени моменти в монографията са анализираните валутен риск и валутна система в България от 1878 г. досега, както и практико–приложните измерения на валутния риск.

Късното признание на Орсън Уелс

„От другата страна на вятъра“ е не само присмех към лудостта на целулоидния свят, а  по-скоро равносметка на един изминат и пълен с провали и амбиции творчески път, в чието начало се откроява с елмазен блясък шедьовъра „Гражданинът Кейн“(1941), а в края е изкусителния експеримент „Ф като фалшификация“(1975).