Според проучване на американския институт „Пю“, цитирано от „Сега“ и Дневник“, българите вярват в културното превъзходство на страната.  „Народът ни може да не е съвършен, но културата ни превъзхожда тази на останалите“, смятат 69% от интервюираните. Анкетата е направена в 34 държави в Европа в периода 2015-2017 г.

Резултатите показват ценностното разделение между Източна и Западна Европа. От тях се вижда, че в ЕС две държави - България и Румъния (68%) - демонстрират подобен културен национализъм, а в Гърция той достига до шовинизъм (89%). Останалите 5 страни с над две трети одобрение на тезата за културното превъзходство са на Западните Балкани (Сърбия, Босна и Херцеговина) и бившия СССР (Русия, Грузия, Армения). С 44% Хърватия не попада в тази група, а в Словения, Македония, Косово и Черна гора не са правени проучвания.

Освен това България е на второ място (след Румъния) в подкрепата на твърдението, че за да имаш национална идентичност на българин, трябва да си роден в страната. Така смятат 85% (в Румъния - 89%), а според 79%, за да се наречеш българин, трябва семейството ти да има някаква връзка със страната. Много близо до тези резултати са унгарците (83%) и поляците (82%), според които е "много" или "общ взето важно" да си роден в страната, за да бъдеш смятан за "истински унгарец" или "истински поляк".

Сред първите 10 по този критерий единствената западна държава е Португалия (81%), а сред първите 20 попадат още Италия (66%) и Испания 63%). В скандинавските страни, Германия, Франция, Белгия и Холандия около и под 50% придават толкова важност на това къде е роден някой, за да бъде смятан за "истински" сънародник.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ОТКЪС

  Андрей Соколов - „За нашия дом"

  Книгата носи в себе си и предлага на вниманието на читателите важни факти, имена на хора, снабдена е със справочен апарат, който би бил полезен на всеки интересуващ се от историята на Шумен и България през отминалото 20-то столетие. 

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Щедрият талант на Сергей Безруков

  Бил член на путиновата партия „Единна Русия“, от която се самоотстранява след година, тъй като eдин артист цени повече своята творческа свобода.

„Културата на човечеството не притежава нищо по-ценно, по-чудесно и по-важно от книгата.“

Герхарт Хауптман, германски драматург, роден на 15 ноември преди 156 години

Анкета

Липсва ли ви гражданската позиция на хората на изкуството?

Не, те са творци. - 7.1%
Да, те са истинският елит на обществото - 92.9%

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

Нова среща с хумора на братя Мормареви

„Еврейски вицове“ е една миниенциклопедия на еврейския дух, на усета на този народ да се шегува и иронизира дори в най-трагични мигове от съществуването му.

"Валутният риск в икономиката" (ревю)

Съществени моменти в монографията са анализираните валутен риск и валутна система в България от 1878 г. досега, както и практико–приложните измерения на валутния риск.

Късното признание на Орсън Уелс

„От другата страна на вятъра“ е не само присмех към лудостта на целулоидния свят, а  по-скоро равносметка на един изминат и пълен с провали и амбиции творчески път, в чието начало се откроява с елмазен блясък шедьовъра „Гражданинът Кейн“(1941), а в края е изкусителния експеримент „Ф като фалшификация“(1975).