mediapool.bg

Още една емблематична сграда на София е на път да бъде заличена. Този път на инвеститорския прицел е кафе-сладкарница "Феята" – символ на модернизма в българската архитектура, построена в края на 50-те години по проект на арх. Васил Вълчанов. През 1975 г. терасата на култовото за времето на социализма заведение е използвана за сцена на част от снимките на филма "Два диоптъра далекогледство". Сградата е приватизирана през втората половина на 90-те години и оставена на разрухата на времето – знак, предвещаващ отредената ѝ участ да бъде заличена от градския пейзаж.

Три десетилетия се оказаха недостатъчни на Министерството на културата да реши проблема за обявяването на сгради, строени след 1944 г., за паметници на културата. Така пракитчески няма никаква спирачка пред събарянето на десетки архитектурни шедьоври от втората половина на ХХ век, коментираха архитекти пред Mediapool.

Собственикът на имота – "Българска холдингова компания"

Комплексът "Феята" е на три етажа с обща площ от 1092 кв.м. Пуснат е за продажба през 1996 г. от Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) с начална цена от 40.9 млн. неденоминирани лева. На страницата на СОАП не беше открита информация кой е го е купил, защото поддържаният регистър продажби е от 2000 г. Според публикации в медиите е продаден за 362 958 деноминирани лева.

В момента собственик на "Феята" е "Българска холдингова компания" (БХК). Това е публично дружество, което се търгува на Българската фондова борса. То е правоприемник на Българо-холандски приватизационен фонд. Мажоритарен акционер е "Българска информационно-консултантска къща" АД, а миноритарен дял има Веска Нанова, според публикуваните документи в Търговския регистър.

Членове на ръководните органи на компанията са бившият служебен министър на правосъдието в кабинета "Софиянски" Хараламби Анчев, дългогодишният шеф на НДК Христо Друмев, Бойко Биров, Пирин Атанасов, Ирина Молерова, Цвета Бакърджиева.

Холдинговата компания има акции в 26 дружества, придобити по времето на масовата приватизация през 90-те години. Най-известното от тях е "Парк-хотел Москва". Мажоритарен собственик е в "Търговия на едро Сливен", "Търговия на едро Плевен", "Бира" и други. Близо половината от инвестициите на компанията са в отрасъл търговия и услуги.

БХК приключва 2017 г. с отрицателен финансов резултат – загуба от 1.3 млн. лв. при 594 хил. лв. година по-рано. Капиталът на компанията е над 50 млн. лв. Приходите на дружеството възлизат на над 14.3 млн. лв. и растат с около 1.5 млн. лв. спрямо предходната година, показва консолидираният финансов отчет за 2017 г.

Плановете – офис сграда и ресторант

Плановете на собствениците на имота са да построят офис сграда и ресторант. Това става ясно от искането за събарянето на сградата, с което Mediapool разполага.

Председателят на Управителния съвет на БХК Ирина Молерова отказа коментар относно бъдещите им намерения.

Според градоустройствения план максималното допустимо застрояване на парцела е триетажна сграда (колкото етажа е и "Феята" – бел. ред.), казаха от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) пред Mediapool. От там твърдят, че не са уведомени за събарянето на сградата от собственика ѝ. Няма искане за разрешително за строеж, както и искане за изменение на градоустройствения план за мястото. Посочиха, че сградата не е паметник на културата и формално според Закона за устройство на територията няма пречка за нейното събаряне. Препратиха за повече информация в район "Средец".

От район "Средец" казаха пред Mediapool, че са получили уведомление за събарянето на сградата. То е подадено от общинската фирма "Софинвест". Нейният управител Чавдар Гигов каза пред Mediapool, че в началото на годината са сключили договор с "Българска холдингова компания" за събарянето на "Феята".

Той уточни, че НАГ не е уведомена за случая, защото инвеститорът все още не е готов с проектите. Подадено е само уведомление до район "Средец", каза Гигов.

От районната администрация се изисква да съгласува изготвените проекти от "Софинвест" за временна организация на движението, план за безопасност и здраве и план за управление на строителните отпадъци. Изисква се още разрешение за премахване на едно дърво, което е в близост до сградата и създава опасност за гражданите и работниците по време на премахването на "Феята".

От "Софинвест" казаха, че все още не е извървяна цялата процедура по събарянето, която вероятно щяла да отнеме около месец.

Сградата не е паметник на културата, няма пречка пред събарянето ѝ

Събарянето на сгради в частен имот е на уведомителен режим в общината. Това означава, че собственикът на имота е длъжен само да подаде изискваните документи, които да съгласува с НАГ, тъй като сградата се намира в централната градска част на централна локация, обясниха архитекти пред Mediapool. Поне такава е била досегашната практика в НАГ. Към момента тези документи все още не са подадени.

Тъй като сградата не е паметник на културата, Столична община няма да има законово право да откаже събарянето ѝ.

От НАГ твърдят обаче, че при всички случаи на собствениците на "Феята" ще им е необходимо ново разрешително за строеж. Към момента те не са подавали искане за разрешаване на нова офис сграда.

За ресторант "Феята" е имало издадено разрешително за реконструкцията му около 2000 г. Тя е започнала, но по неясни причини е спряна и от тогава сградата се руши.

Проектът е бил дело на арх. Бойко Кадинов спечелен след конкурс. Той предвижда запазване на сградата, но откритата тераса да бъде остъклена."Все едно феята е замахнала с вълшебната си пръчица и гората е станала стъклена", както образно се изрази арх.Кадинов пред Mediapool. Към момента той няма отношение към новото начинание на собствениците.

През 2004 г. е внесено искане от собствениците на имота в Столичния общински съвет за придобиване на парцел пред "Феята", който е публична общинска собственост. След бурни дебати искането им е отхвърлено. Няма яснота дали са го подавали отново.

Съгласно подписания приватизационен договор собствениците на "Феята" са били длъжни да въведат заведението в експлоатация в определен срок. Не са го направили и заради това са били санкционирани на два пъти от СОАП, видно от съобщение на агенцията от 2002 г.

Най-вероятно в договора има клаузи, при които приватизационният договор може да бъде развален, ако не е изпълнен, стига времето за това да не е безвъзвратно изтекло. Няма публично достъпна информация дали "Българска холдингова компания" е платила наложените глоби или ги е обжалвала и е спечелила делата.

Въпросът дали трябва да се премахне "Феята" е тенденциозен и некоректно зададен, коментира арх.Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България, пред Mediapool. Според него трябва да има конвергенция между минало, настояще и бъдеще в архитектурата и старите сгради да се вписват по подходящ начин в новите. Такава е световната практика, каза арх. Бакалов. Даде за пример хотел "Кристал палас" до сградата на Съюза на архитектите на столичната ул."Кракра".

Какво ли си мисли арх. Вълчанов, авторът на проекта на "Феята", който ревностно се е борел "да защити архитектурните шедьоври не заради собственото си его, а воден от неговото верую за опазване на недвижимите ценности, които са част от българското културно наследство", пише арх. Александър Генчев във Фейсбук. Според него "подобни сгради, в света към който уж сме се устремили, отдавна щяха да бъдат в учебниците по история и щяха да бъдат повод за национална гордост".

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ОТКЪС

  Андрей Соколов - „За нашия дом"

  Книгата носи в себе си и предлага на вниманието на читателите важни факти, имена на хора, снабдена е със справочен апарат, който би бил полезен на всеки интересуващ се от историята на Шумен и България през отминалото 20-то столетие. 

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Щедрият талант на Сергей Безруков

  Бил член на путиновата партия „Единна Русия“, от която се самоотстранява след година, тъй като eдин артист цени повече своята творческа свобода.

„Културата на човечеството не притежава нищо по-ценно, по-чудесно и по-важно от книгата.“

Герхарт Хауптман, германски драматург, роден на 15 ноември преди 156 години

Анкета

Липсва ли ви гражданската позиция на хората на изкуството?

Не, те са творци. - 7.1%
Да, те са истинският елит на обществото - 92.9%

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

Нова среща с хумора на братя Мормареви

„Еврейски вицове“ е една миниенциклопедия на еврейския дух, на усета на този народ да се шегува и иронизира дори в най-трагични мигове от съществуването му.

"Валутният риск в икономиката" (ревю)

Съществени моменти в монографията са анализираните валутен риск и валутна система в България от 1878 г. досега, както и практико–приложните измерения на валутния риск.

Късното признание на Орсън Уелс

„От другата страна на вятъра“ е не само присмех към лудостта на целулоидния свят, а  по-скоро равносметка на един изминат и пълен с провали и амбиции творчески път, в чието начало се откроява с елмазен блясък шедьовъра „Гражданинът Кейн“(1941), а в края е изкусителния експеримент „Ф като фалшификация“(1975).