Силвия Георгиева, "СЕГА"

Помните ли драмите около сградата на Националната гимназия за древни езици и култури отпреди 3-4 г., когато родители отказваха да пуснат децата си да учат на Женския пазар? Ако скандалите за прозорци, дограми и мазилки тогава бяха просто битовизми, то сега елитното училище е разтърсено из основи. За това можеше и да не разберем, понеже чиновниците са подходили типично по чиновнически на купищата жалби от родители и учители. Въпросът обаче стигна чак до парламента и спорещите страни бяха изслушани в парламентарната комисия по култура.

Латински срещу испански

Едно от нещата, което най-силно тревожи родителите, е намаляването на часовете по древни езици - старогръцки, латински, старобългарски и по английски за сметка на въвеждането на нови като испански, италиански, руски и др. Такава коренна промяна не е дискутирана подробно, нито е мотивирана необходимостта от нея. Така, според родителите, се подменя профилът на училището от езиков към хуманитарен - "тихомълком", бавно и полека. "Тези езици оформяха облика на училището, а тенденцията за орязването им поставя под въпрос профила на НГДЕК", категорични са те. Дванадесетокласникът Румен от НГДЕК например разказа, че когато в началото на учебната година осмокласниците е трябвало да избират език, поне 20 деца са били разубедени да изберат английски, под предлог че за него няма желаещи. "В момента на СИП по английски са записани 35 от 75 учещи във випуска. Мисля, че е показателно", посочи той. Така английският в НГДЕК в момента се оказва платен, тъй като е чрез частен езиков център.

Нелогично изглежда и премахването на разделното обучение по езици (учене по групи), което гарантира много по-добро изучаване на езика и с което гимназията се гордее/ше. Родителите и учителите споделят още, че учебният план, с който са били въведени промените, не е бил обсъждан на педагогически съвет, каквито са изискванията, а е бил директно спуснат от директорката Мариела Папазова, която се защитила с изискванията на новия закон за предучилищното и училищното образование. Тя поднесла за подписване документа и го прибрала. По правило този план би трябвало да е публичен и достъпен на учители, родители, ученици - така както във всеки университет студентите знаят година по година какви дисциплини ще изучават и какви изпити ще държат.

Законов вакуум

НГДЕК е поредното училище, за което училищният закон се оказва тесен - подобен беше казусът с училището към Техническия университет. "По новия закон за училищното образование класическо образование у нас няма. НГДЕК я няма като статут. Има типов учебен план за училищата към министерството на културата, но не и рамков, който да запазва спецификите в преподаването на класическите езици като латински и гръцки", коментира Ваня Николова, бивш учител по английски в НГДЕК. Николова в момента води дело срещу Папазова заради отстраняване "по некомпетентност" (интересен мотив, имайки предвид, че Николова е член на националната комисия, оценяваща матурите). По думите й така НГДЕК остава извън полезрението на министерството на културата, към което принадлежи, както и на образованието, т.е. "всичко е в ръцете на Папазова". Учителите смятат, че директорката не е положила необходимите усилия, за да утвърди план за иновативно образование. Това означава класическото образование да бъде сложено в съвременни релси, без да се изместват механично класическите езици със съвременни западни, което в момента се прокламира като реформа. 

Като директор Папазова може да уволнява и назначава учители, което се случва, както се оказва, почти "на конвейер" - за 5 г. гимназията са напуснали поне 90 преподаватели, изчисляват учители и родители. Текучеството коства и немалко на бюджета на школото. "Към момента откриваме 16 трудовоправни дела, загубени от училището, като държавните такси и съдебни разноски, както и обезщетенията по тези изгубените от НГДЕК спорове са платени естествено от бюджета на гимназията", заяви адвокат Ива Георгиева. Според нея поне допреди 5 г. една от гордостите на гимназията е била приемствеността между учителите, като близо 30 на сто от тях са били възпитаници на гимназията.

Майка, пожелала анонимност, също смята, че старите и неудобни преподаватели се разчистват, подменяйки се с нови, които нямат техните традиции в преподаването. Според нея в последните 4-5 години висококвалифицирани учители, емблема за качествено образование в училището, са уволнени, отстранени или принудени да напуснат и заменени с недостатъчно квалифицирани преподаватели по основни дисциплини като български език и литература, класически езици, западни езици. Абитуриентът Румен разказва, че по време на обучението си е сменил 4-ма учители по старогръцки и трима по латински език. Тези неща обаче рядко излизат на повърхността, а в комисията бе съобщено, че учителите са принудени да подписват декларация за лоялност, с която директорката си осигурява спокойствие. "Няма да видите тук настоящи учители и ученици, защото те се страхуват. Аз съм тук, защото успехът ми е оформен и защото излизам от това училище. Миналата година обаче се побоях да участвам в подписка в подкрепа на учител. Присъствал съм на учителски съвети и зная как директор Папазова търсеше сметка на всички инакомислещи. Това е атмосферата в училището", обясни пред депутатите представителят на учениците.

"Империята" отвръща на удара

Обвиненията на родителите бяха посрещнати безстрастно и по чиновнически от принципала на гимназията - министерството на културата. Зам.-министърът Румен Димитров изчете сухо и мотамо кореспонденцията между ведомството и родителите - как ведомството е поръчало сформирането на експертна група за проверка, какво е проверявано, кога е докладвано на министъра и т.н. "Не са констатирани нарушения", заяви той почти с назидателен тон. Димитров заяви, че нямало да направи "и ей такава" отстъпка от закона, както и че ще бъдат безпощадни към всички нарушения.

Директорката Мариела Папазова обяви, че не смята да изпада в конкретика. От думите й се разбра, че от 2013 до 2015 г. е имала 79 проверки. Тя наблегна на факта, че повечето оплакващи се са бивши учители и ученици на гимназията. По думите й всичко, казано от родителите, е "хиперболизирано" и не отговаря на истината. За липсата на часове по английски в горните класове тя коментира, че самите родители заявили, че децата им учат от малки този език и го знаят по-добре дори от учителите. "Имам чест и достойнство и не бих си позволила да опетня това, което съм научила от учителите си", заяви тя като бивш възпитаник на НГДЕК. По повод обвиненията, че учениците се стопяват, Папазова извади справка, показваща сходен брой приети ученици от 2008 до 2015 г. (между 97 и 104) и намаляващ брой от 2015/16 г. насам - МК утвърждавало само по 3 паралелки с по 26 ученици. Според нея обаче приемът е проблемен заради локацията на гимназията. "Мястото не е подходящо", заяви тя.

Болен дух с бюрокрация не се лекува

Казусът за малко да мине в графа "обречен" заради липсата на депутатски (едва 9 депутати) интерес, ако не бе реакцията на ДПС. "Разочарована съм от отношението ви и от неумелия ви опит да ни уморите от скука. С бюрокрация дух не се лекува, а духът в НГДЕК очевидно е болен", обърна се Велислава Кръстева към зам.-министъра на културата, от когото явно очакваше решение на проблема. "Боли ме да чуя това за гимназията, която бе емблема на духовността на България", заяви тя.

"Да, боледуваме, но заради непрекъснатите жалби и проверки", отвърна на свой ред Папазова. По думите й "духовност има" и за това свидетелстват успехите на учениците, фактът, че в НГДЕК преподават учени от БАН и СУ, както и това, че в училището са проведени 3 благотворителни кампании. "Успехите на учениците трябва да са емблема на училището, а не тези ежби и дребнотия", заяви тя. Директорката обяви и че е обсъждала с просветния министър промяна в наредба, която да позволи запазване на спецификите на гимназията.

"Не може всичко да е в ред и толкова учители да си отидат. Не може всичко да е в ред и да се сменят по трима-четирима учители по сложни предмети като гръцки и латински", натърти и Станислав Станилов от "Атака". Според него въвеждането на нови езици е вредно за училищата по изкуства, каквото е НГДЕК, които дават елитарно образование и трябва да бъдат запазени. Тъй като нямаше кворум, депутатът се ангажира на следващо заседание комисията да излезе с препоръки към гимназията. Станилов обеща да повдигне въпроса и пред образователната комисия, включително и за промени в училищния закон, които да гарантират специфичния статут на школото, фундаменталния характер на програмата му и начина му на преподаване на езици.

Политически игри

Родителите подозират политически чадър над директорката, която е и сестра на баскетболиста Тити Папазов, демонстрирал нееднократно близостта си с правителството и премиера. Те припомнят за назначаването й временно на поста през 2012 г. по време на сагите със сградата от тогавашния министър Вежди Рашидов. През 2015 г. тя заема официално поста чрез конкурс при същия министър, който обаче отсъстваше от заседанието на комисията като неин председател. Липсата на резултати от множеството подадени от тях сигнали те свързват и с Дария Михайлова, завършила гимназията миналата година и назначена веднага като специалист. Същата е дъщеря на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПАМЕТ

  Излезе впечатляваща книга за изкуството на Българското възраждане

  В средата на август издателския отдел на Института за изследване на изкуствата успя да публикува поредното си уникално книжно тяло с тегло почти 5 кг. Съдържанието на „Корпусът на стенописите от първата половина на ΧΙΧ век в България“ включва 52 стенописни паметника.

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„В живота няма второстепенни, епизодични герои, които играят ролята на винтчета.“

Елза Триоле, френска писателка, родена на 24 септември преди 122 години

Анкета

Редно ли е държавата да плати изложбата на депутата Вежди Рашидов?

Да, той е талантлив - 20.3%
Не, в конфликт на интереси е - 75.4%
Не мога да преценя - 0%

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

Нека шоуто продължи

Първият сезон на „Йелоустоун“ (2018)  приключи и е време за оценка и коментари. Причината за високия рейтинг и одобрението на сериала е свързан с две имена – на Кевин Костнър и Тейлър Шеридан.

„Решение за ликвидация“ е направен вещо, но и семпло

Без да е шедьовър, той доставя емоции и настроение и е доказателство за доброто здравословно състояние на съвременното руско кино.

Могъщата притегателна сила на „Сикарио“

Като добър професионалист Стефано Солима дори ни проверява киноманската памет.