в. "Сега"

Преподавателката от УНСС Соня Докова, която пише тройки, без да изпитва, е нарушила правилника за учебната дейност на УНСС, но висшето училище не може да я накаже реално. За сметка на това само покаянието е спасило студента Кезим Медев от най-тежката санкция - изключване. Това се разбра вчера от обясненията на университетското ръководство за случая с изпита по геоикономика и регионално развитие.

Както стана известно, на изпит на 9 юни Докова първо обявила на всички, които искат тройка, да си оставят празните листове и да излязат. Това сторили около 80% от явилите се. След десет минути Докова повторила призива, но този път срещу оценка добър 4. Неколцината останали да пишат получили двойки. Разкритията направи второкурсникът Кезим Медев, останал докрай и получил двойка. В резултат на това Докова по спешност се пенсионира, а Медев е наказан с предупреждение за изключване.

За изясняване на случая е назначена комисия. "Имаме доклад на комисията, в който се установяват нарушения от страна и на двете страни. Проф. Докова, че не е спазила правилника за организиране и провеждане на изпит, и студентът за това, че не е спазил вътрешнонормативната уредба да се обърне към някоя от институциите - декана, зам.-ректора, ректора", обясни ректорът на УНСС проф. Стати Статев, цитиран от "Фокус". Според него първоначално нагласата е била за налагане на най-строги санкции и на двамата. Във вторник обаче Докова изпревари събитията и е подала заявление за прекратяване на трудовото правоотношение, т.е. излиза в пенсия. "Тя не е член на академичния състав. Няма как да й бъде наложена персонално санкция", обясни Статев. Студентът Медев пък бил поканен на разговор, на който изразил желание да продължи да се учи и да работи за подобряване качеството на учебното заведение. "Изрази съжаление, че се е получило така. Може би това повлия да не отидем към първоначалната нагласа за налагане на най-тежкото наказание и в двата случая", каза ректорът. От думите му се разбра, че и двамата замесени в скандала са в лошо здравословно състояние.

"Академичният съвет осъди тези практики, като обърна сериозно внимание на преподавателите, служителите и студентите да се спазват стриктно правилникът на УНСС, правилата за провеждане на изпити и учебни занятия и при възникване на инциденти своевременно да бъдат информирани студентските органи", обяви проф. Статев. От обясненията на подчинените му обаче се разбра, че те не виждат сериозни нарушения у преподавателката.

"Твърдението, че само на бели листове са поставяни оценки, не е 100% вярно", обясни зам.-ректорът доц. Миланка Славова. "Имаше листове както с развити въпроси, така и такива, на които бяха имената на студентите и самите въпроси, без да бъдат достатъчно развити. Това са точно студентите, на които е предложено да им бъде зачетена оценката от текущ контрол и те са я приели. По принцип в УНСС съгласно правилника за учебната дейност от изпит могат да бъдат освободени студенти, които имат оценка добър 4. Тези, които не са получили този текущ контрол, са се явили на изпита. Те са били около 30-40 от общо 160 в двата потока", уточни проф. Славова. По думите й със среден 3 няма освобождаване от текущ контрол. "По време на изпита преподавателката е предложила да зачете оценката от текущ контрол среден 3 за оценка по време на изпита", посочи тя.

За сметка на това се оказа, че студентът Медев въобще не е имал право да е в залата. Той не е посещавал лекции и по правилата на УНСС е трябвало да бъде санкциониран и да не бъде допуснат до изпит. "Студент, който не си е изпълнил ангажиментите по учебната програма, няма право да бъде допуснат на изпит. При нас е казано, че ако имаш повече от 3 отсъствия, може да не бъдеш допуснат до изпит", допълни проф. Статев. По думите му обаче някои преподаватели са по-широко скроени и затова допускат такива студенти. По адрес на медийното вълнение ректорът коментира: "Не мога да проумея тази активност. Включително и Кезим Медев няма претенции за това, че оценката му е двойка".

 

ПОДКРЕПА

Студенти започнаха организация за протест в защита на проф. Докова. "Тя е жена с характер и изключително чувство за хумор. Ставал съм свидетел на телефонен разговор между нея и представители на изпълнителната власт, в който тя защитаваше интереса на УНСС, както го е правила винаги", пише в писмо до ректора студентът Георги Гюзелов.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПАРОДИЯ

  "Жив е все още"

  На една страна евро банкноти,

  на друга метнал пищов злодеят

  и там, на пода, дамски кюлоти

  издайно в мрака едва белеят.

 • КЛАСАЦИЯ

  10-те най-добри филма на XXI век, които вече са класика

  BBC Culture не приемат тезата за тоталната филмова суша и се допитват до 177 кинокритици от различни страни кои са 10-те заглавия, създадени от 2000 г. до днес, които ще останат в киноисторията.

   
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Вложих толкова много енергия да стигна върха, че приемам стреса да бъда там.”

Пласидо Доминго, испански оперен певец, роден на 21 януари преди 80 години

Анкета

"Туитър" наруши ли свободата на словото, като блокира Тръмп?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

„Бедуин“ -  местен герой обуздава нашата корупция и престъпност

 

Но защо и в „Бард“ редакторката си е гледала работата си през пръсти. 

"Звезден пратеник". Марин Георгиев за Николай Кънчев, за истината

 

Пътят и съдбата на Николай Кънчев са част от пътят и съдбата и на българската поезия от края на 50-те години до 2007, когато той напусна този грешен свят.

„Скъпи другари!“ е един от най-силните и стойностни филми на Кончаловски

 

 

Режисьорът представя максимално обективно и точно трагичните събития от лятото на 1962 г. в Новочеркаск - разстрела на протестиращи работници.