До Парламентарната група на ПП ГЕРБ

До Парламентарната група "БСП за България"

До Парламентарната група "Обединени патриоти"

До Парламентарната група "Движение за права и свободи"

До Парламентарната група на ПП ВОЛЯ

 

Уважаеми Дами и Господа,

Генералният директор на Българското национално радио Александър Велев обяви публично намерението си да закрие продукцията на чужди езици на медията, изготвяна от Главна редакция „Радио България”, определяйки я като отживелица от времето на комунизма и студената война.

В действащия в момента Правилник за структурата и организацията на дейността на БНР обаче е записано, че Главна редакция „Радио България” днес „изпълнява мисията … да представя образа на България, културната и национална идентичност на страната в световното медийно пространство на чуждестранната аудитория и българските общности в чужбина”. В Правилника е определено също, че „Радио България” представя ежедневно, в текст и звук по интернет, актуална информация от България за чужбина на 11 езика: български, английски, френски, немски, испански, руски, сръбски, гръцки, турски, албански и арабски. Правилникът е одобрен от сегашния Управителен съвет, чийто председател е г-н Александър Велев.

В разрез с гореспоменатия правилник през декември миналата година Управителният съвет на БНР закри сайта на арабски език, което предизвика недоумение предвид ситуацията около бежанската криза и мигрантския натиск по границата на България с Турция.

На 30 май т.г. генералният директор на БНР Александър Велев покани на среща журналистите от "Радио България", за да им съобщи устно, също в разрез с правилника, че структурата предстои да бъде ликвидирана поради това, че е пропагандна отживелица от времената на комунизма. Г-н Александър Велев заяви, че ще се запази медийната продукция единствено на турски, руски и английски език.

По думите му, закриването на "Радио България" трябва да приключи към 1 септември. В тази връзка предложи от първи юни до първи август всеки журналист от "Радио България", който доброволно реши да представи молба за напускане, да бъде възнаграден с четири брутни месечни заплати, да му бъде изплатен неползваният отпуск и да има право да получава обезщетение от борсата на труда, предвидено по закон. Тези, които не направят това, ще бъдат съкратени, считано от първи септември, без право на въпросните четири брутни месечни заплати. 

Това развитие на ситуацията около "Радио България" събужда някои въпроси. 

Защо генералният директор Александър Велев обяви намеренията си за закриване на "Радио България", когато все още се провеждат преговори за приемане, с няколкомесечно закъснение, на колективния трудов договор в БНР, който осигурява синдикална защита на работещите в медията?

Ако е „отживелица” от времето на студената война да се изготвят програми на чужди езици, защо днес обществените радиа на редица държави, сред които Радио Прага, Радио Румъния, Гласът на Турция, Радио Ватикана, Радио Китай, и т.н. изготвят програми на десетки чужди езици и ги насочват към съответната аудитория не само чрез радиовълни, но и чрез сателити и интернет сайтове?

По какви критерии се определят приоритетните чужди езици, на които да се изготвя продукция в системата на БНР?

Уважаеми Дами и Господа, считаме, че решението да има или да няма продукция на чужди езици на БНР, или на колко и кои езици да бъде тя, не е административен прерогатив на поредното мандатно ръководство на БНР, а въпрос на външната политика на България, както и на нейната сигурност, в дългосрочен план. 

През първото полугодие на 2018 г. предстои България да поеме ротационното председателство на ЕС. Продукцията на чужди езици на "Радио България", която има утвърдена аудитория в чужбина, е, в тази връзка, изключително важен канал за информация. Това е мисия на "Радио България", свързана пряко с външната политика на страната ни. Закриването на продукция на основни европейски езици, като например френски, немски и испански, както и на три балкански езици, буди в този контекст недоумение.

Известно е, че в момента по света се разраства така наречената хибридна война, и че основното ѝ оръжие е глобалната мрежа, по която, освен друго, се пускат „замърсени” информации и дезинформации по различни поводи. Каква по-добра възможност има от разпространяването на „чиста” информация от и за България чрез продукцията на "Радио България" на девет чужди езици?

"Радио България" изготвя също специфична продукция на български език, насочена към българската диаспора по света, включително към българите от Западните покрайнини. Премахването на тези програми би представлявало прекъсване на една от връзките между България и сънародниците ни по света. 

Считаме, че решението за ликвидиране на „Радио България” е недалновидно и самоцелно. Ежедневно неговият сайт е посещаван от хиляди чужденци и българи по света. Голяма част от публикуваните материали впоследствие се мултиплицират в социалните мрежи. 

Предлагаме намеренията на ръководството на БНР в тази връзка да бъдат подложени на дебат и оценка, за да не се допуснат управленски решения, които да имат вредни последствия за имиджа на страната ни.

 

От колегията на "Радио България"

Българско национално радио 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • НОВА КНИГА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Защо хората вървят след мнозинството? Защото правото е на негова страна ли? Не, защото е силно!“

Блез Паскал, френски математик и литератор, роден на 19 юни преди 396 години

Анкета

Колко често подарявате книга?

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

„Лора, Яворов и аз” – завръщането в диалога

С изключителна прецизност и уважение към отминалото време и най-вече към личността на Дора, Петър Величков събира и подрежда изгубените частици от един пъзел, който може би никога няма да бъде подреден напълно.

Бунтът на свободния или абсурдите на свободата

Книгата е диагноза и опит за лечение на болести, които се раждат единствено на границата между две епохи.

Не е утопия киното да заеме място в образованието

 „Работя с деца, повечето от които дори не говорят добре български и са функционално неграмотни. И на тези деца аз  изведнъж  им пускам „Първият учебен ден“ на Жак Розие. Това за тях е културен и социален шок", казва учителят Даниел Симеонов,