"Медиапул"

Общинският съвет в Копривщица отмени решението си за отпадане на статута на града като "архитектирно-исторически резерват". Това стана на извънредно заседание на общинарите в петък, свикано след силния административен и обществен натиск срещу резешието, взето в полза на инвеститорски интереси на местен бизнесмен.

След час и половина дебати 10 от единадесетте общински съветници подкрепиха отмяната на решението, а председателят на градския Рашко Христов, който е от ГЕРБ, се въздържа.

Преди заседанието Христов се опита да замаже гафа с отпадането на специалния статут на Копривщица като обясни, че Общинският съвет не бил искал промяна на статута на града, а промяна на думите в документа на Общия устройствен план на града.

Според него "археологическо-исторически резерват" трябвало да се замени с "недвижима културна ценност" в категория "Историческо селище", което било по-актуално законово.

По време на дискусията, предхождаща гласуването, представителят на Министерството на културата - арх. Улияна Малеева, заяви, че сегашното наименование не пречи на защитните режими на града, което хвърля в сянка намеренията на Общинския съвет да заменят името на статута на града.

"Няма кой знае какво значение от промяна на името", заяви тя.

"Ставаме свидетели как една откровена лъжа се тиражира и създава неадекватни реакции. ГЕРБ заплаши с екзекуция своите съветници от града, ако не отменят т. нар. скандално решение. Хора и политици коментираха, без да са наясно за какво точно става дума. Не е ли работа за общинския съвет да обсъжда и предлага решения за добруването на населеното място. Няма ли институции, които да решат това?", посочи Христов.

Той обаче отново, заедно с бизнесмена Радослав Йовков, заради чиито инвеститорски интереси бе отхвърлен общия устройствен план и бе премахнат статута на Копривщица, както и председателят на комисията по туризъм в града Ботьо Чилов и в петък продължиха да защитават идеята, че индустрията в града трябва да се развива.

Заседанието на общинарите продължава с дискусия по Общия устройствен план на града.

Отмяната на решението за отпадането на статута на резерват и от общинарите дойде след като по-рано през деня това стори областният управител на София-област София Торолова. Тя определи като като незаконно решението на общинския съвет в Копривщица и върна казуса със заличаването на защитения статут на града за ново обсъждане. Според Торолова при вземане на своето ново решение общинарите трябва да се съобразят напълно с действащите рестрикции за строителство в архитектурно-историческия резерват. Това се случва само два дни, след като Mediapool съобщи за решението на Общинския съвет да заличи защитата на града през проекта за Общ устройствен план (ОУП).

Областният управител цитира акта на Министерския съвет от 1971 г., с който Копривщица е обявена за защитена територия – "Архитектурно-исторически резерват". Торолова напомня, че ако общината иска да се отпише от тази специална защитена категория, то кметът трябва изрично да поиска това от Министерството на културата. Това искане не е направено.

"Градът със своите регулационни граници запазва статута си на архитектурен - исторически резерват и единствено Министерският съвет може да промени неговия статут. Описаната процедура за промяна на статута на недвижима културна ценност не е в кръга на правомощията на общински съвет", се казва в акта на областния управител.

София Торолова се спира подробно на решението на общинските съветници за отпадането на охранителната зона около Копривщица. Тази зона съществува в оригиналния вид на проекта за ОУП на града, както е предложен от експертите урбанисти и архитекти. Нейната цел е да защити от презастрояване хълмовете около града, защото Копривщица е съчетание от старинна архитектура и природен пейзаж. По искане на местния бизнесмен Радослав Йовков общинарите приеха решение да премахнат охранителната зона.

"От приложените по процесното решение документи няма представено обосновано предложение за отпадане на охранителната зона, внесено в Министерство на културата за съгласуване и още повече няма данни да е издаден административен акт от Министерство на културата, с който да е отпаднала охранителната зона. За да бъдат изменени границите на охранителната зона, е необходимо да се спази регламентирания в Закона за културно наследство ред", казва областният управител.

София Торолова казва, че общинският съвет не е компетентен орган да взема решение и за охранителната зона.

По същото време Министерството на туризма се обяви изцяло срещу всеки опит да се промени статута на Копривщица.

"Министерство на туризма застава категорично в подкрепа на запазването статута на град Копривщица като архитектурно-исторически резерват със съхранен автентичен облик, като призоваваме за обединените усилия на всички институции и заинтересовани страни за диалог в процесите на ефективното опазване на културно-историческото наследство на Копривщица и устойчиво туристическо развитие, с повишена отговорност да опазваме нашето наследство, отговорност да популяризираме нашите общи ценности и отговорности да работим заедно", се казва в съобщението на министерството.

В позицията има статистика за развитието на туризма в градчето заради твърденията, че статутът на Копривщица е пречка за развитието на туризма. Изказвания в този дух бяха направени от някои от местните общинари. Нощувките в града са се увеличили с 70% за последните две години, приходите от нощувки с 28%, а броят места за настаняване - с 31%.

В петък от 17 часа е насрочено заседание на Общинския съвет в Копривщица. Очаква се съветници да дебатират отново въпроса за архитектурно-историческия резерват и плановете за строителство.

За отмяна на решението, с което се иска заличаване на статута на Копривщица като "архитектурно-исторически резерват", настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Партията му се разграничи от своите четирима съветници, които гласуваха в подкрепа на отпадането на статута. БСП също призова за отмяна на решението. Двете министерства – на културата и на регионалното развитие, дадоха да се разбере, че не биха подкрепили одобрения от Общинския съвет нов застроителен план на града-музей. Това стана след като президентът Румен Радев призова "всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на Общинския съвет за промяна в статута на града-музей".

"Недопустимо е по този начин да се иска отмяна на решение, с вдигането на един телефон, без да се изслуша другата страна", каза председателят на общинския съвет на Копривщица Рашко Христов пред Mediapool. Според него никой няма намерение да отнема статута на Копривщица като "архитектурно-исторически резерват", а искат развитие на града. "Всичко изписано по медиите са лъжи, манипулации и инсинуации", допълни Христов.

В дневния ред на сесията е включено разглеждането и на инвестиционното намерение на бизнесмена Радослав Йовков, чийто инвестиционни намерения дадоха тласък на промяната в общия устройствен план на града и искането за отпадане на статута "архитектурно-исторически резерват".

Йовков предлага да вземе на концесия за 35 години стадиона, да изгради лифт с три станции, спортна зала и спа център. Предложението му е направено след отправена от кмета на града покана към инвеститори в края на миналата година. Към момента няма подадено друго предложение.

Общинският съвет на Копривщица е от 11 съветника. От тях четирима са избрани с листата на ГЕРБ, но само двама са членове на партията. По двама съветници имат БСП, Народен съюз и БДЦ, а Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" – един.

Общинският съвет на града организира дискусия на тема "Унищожава ли се Копривщица, или не?", съобщи бТВ. На страницата на общината в интернет няма качена такава информация. За участие са поканени кметът на Копривщица, представители на Министерството на културата и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Вземайте страна! Винаги вземайте страна! Понякога ще грешите – ала човек, който отказва да взема страна, винаги ще греши!”

Робърт Хайнлайн, американски писател, роден на 7 юли преди 115 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Прочетете „Хората на Путин"! Няма да съжалявате

Николай Слатински: Ех, ако можех, щях да заръчам по един екземпляр от книгата за всички наши политически путинофили

Езикът като оръжие. Как заговаря обикновеният човек по време на диктатура

 

Българското издание на "Езикът на третия райх" е планирано "много преди изобщо да се заговори за война в Украйна", казва издателят Манол Пейков

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си