КРИСТИАН ТАКОВ, доцент по право в СУ

Благодаря ви, че преглъщате ред персонални нетърпимости. Всеки от нас сигурно може да каже - с този никога, онзи - само да съм го видял. Само че ние успяхме явно засега да смирим тази гордост, която, знаете, е тежък грях. Благодаря ви за непоносимостта ви към злото, благодаря ви за нетърпимостта към несправедливостта. Благодаря ви за решимостта ви да участвате всеки ден без ясна крайна граница, защото такава няма да има - тази борба е вечна. И ви благодаря, че не само лятоска, на жълтите павета, когато е и приятно, и хубаво, и готино, а и в един от най-студените дни на тази година сте намерили време и желание, и воля, за да започнем нещо, за което не знаем докога ще продължи, но със сигурност ще успее. 

Скъпи мои човеци, не знам дали сме умни, красиви, с дакели, да ходим по жълти павета. Има един голям наш проблем и той е, че се харесваме твърде много. Хайде да не бъдем умни и красиви, нека идеите ни бъдат красиви. Защото, докато ние сме умни и красиви, в България има твърде много наши братя, които са извадили по-лош късмет от нас. Тия хора, извинявайте за правия текст, ние често ги презираме, тия хора се правим, че ги няма, и за техните стонове ние сме глухи. И после се чудим защо не ни следват, няма да ни следват, ние не сме част от тези хора, ние не изразяваме техните мечти.

Ние плашим гаргите, че ще отидем на терминал 2, а те не могат да стигнат до съседното село, където има аптека, където може би ще го има лекарството, от което те се нуждаят. Затова, вместо да плашим гарги, хайде, не ви карам да идете да се запишете масово в организациите на БСП, напомням само, че сме забравили солидарността. Тук не говоря за ляво, дясно, център. Тук говоря за солидарност и тази солидарност аз я разбирам не да откраднем от състоятелния и да дадем на мързеливия, както твърде често я разбират и твърдят, че това било ляво, а не е ляво - това е безобразно.

На мен ми се ще да счупим пръстенцата на крадливия, който краде от отрудения и едва ако не стигне, тогава вече да мислим за по-леви и по-консервативни мерки. Затова - антикорупция. Крадливите, некадърните, послушните регулатори, скърцащият съд и дискредитираната, меко казано, прокуратура струват на България по различни оценки между 25 и 40, някои говорят, до 60% от националното й богатство. Затова върховенство на правото, не на закона, на правото и затова радикална съдебна реформа, която включва и прокуратурата. 

Аз искам да кажа и още една ценност, която е лично моя, не задължавам никого с нея. В проектоустава на "Да, България" пише, че членовете й могат да имат особени мнения, но не смятам, че това ще е много особено мнение. На българското училище отгоре над входа на ниската му врата е пишело: "Помогни ми да те возвися."

В днешно време това училище ражда уродства. В днешно време тази образователна система, говоря и за университета, не само за училището, произвежда безропотни консуматори на сутрешни блокове, произвежда безпаметно гласуващи на Славееви референдуми, смисълът на чиито въпроси въобще не разбират, води до празни погледи на нещастни хора, които в безнадеждността си търкат билетчета на национални лотарии. Тази образователна система произвежда тъпота с нарастваща мощ. Тя произвежда избиратели на системните партии.Затова - образование и култура.

Тук искам да кажа - културата, ако може, не само на пазарен принцип. Защото има сфери от човешкия живот (имах времена в живота си, когато бях пазарен фундаменталист), в които пазарът някак не сработва - културата, съпружеската вярност и правораздаването са поне три от тях. Тъй като някой със сигурност ще поиска да знае аз ляв ли съм, по средата, либерал или какъв съм, ще отговоря - на сложните въпроси няма прости отговори, това е ясно: по отношение на семейните ценности аз съм консерва, по отношение на личните свободи аз съм либертарианец, по отношение на културата аз съм левичар, а по отношение на морала съм екстремист.

 

Реч, произнесена при учредяване на партия „Да, България“ (със съкращения)

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПРОПАСТ

  България и интелектуалците й - заседнали между XIX и XX век

  Тв предаване, посветено на писмото на 30 европейски интелектуалци, показа къде сме - все още в задния двор на ЕС.

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„В живота е като в театъра: с най-големи изисквания са тези, които не са си платили за местата.“

Саша Гитри, френски режисьор, драматург и актьор, роден на 21 февруари преди 134 години

Анкета

Трябва ли министърът на културата да подаде оставка?

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

„Гешев“ или пътят към истината

Новите изследователи и търсачи на скрити тайни  за родния полицай №1 ще са благодарни, тъй като е осигурени солиден фундамент, от който може да се продължи напред в толкова трудната и привлекателна тема „Никола Гешев“.

С „Т34“ от Москва до Бохемия

Към този филм трябва да се подходи спокойно и с внимание.

„Цезар, шута на пиратите“ от Думитру Раду Попеску (ревю)

Негов учител в театъра е без съмнение Шекспир. Именно геният от Стратфорд го вдъхновява за редица от неговите текстове за театъра.