ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ

В  своя шедьовър „Хамлет“ великият Шекспир казва: „Има нещо гнило в Дания…“. Крилата фраза, която от 17 век насам цитираме често, за  да кажем, че нещо не е наред. Когато има нередности, престъпления, корупция, хаос… Също както у нас през тези последните 12 години,  нали?! Да една партия ни докара до този хаос, а сега  призовава за „ред в хаоса“!  Но нека да погледнем за малко към далечната и не много позната Дания, родината  на великия Андерсен, от който ни остана една прочута крилата фраза: „Царят е гол!“…

Да, самата Дания, древно скандинавска кралство от 8-ми век , разположено на Ютландския полуостров, с територия два пъти по-малка от нашата и с близо  6 милиона население, днес е сред най- богатите, подредените и развити страни в нашия Евросъюз. С икономика, наистина достойна за възхищение и завист.

Делът на индустрията в БВП е над 40 %; почти 60 % (!!) от индустриалната му продукция се изнася. Дания е един от световните лидери в използването на възобновяеми енергийни източници. Дания има постоянен  доста внушителен търговски излишък. Страната е на първо място в света по външнотърговски оборот на глава от населението.

Успехите на Дания могат да се изброяват дълго и всички те се свеждат, по един или друг начин, до факта, че Дания изпреварва повечето страни от ЕС по отношение на иновации, високотехнологично използване, сложно и високи технологии. висока производителност на месо и млечни продукти, завиден успех във всички селскостопански сектори и др. И всичко това означава, че обществото в Дания има по-висок интелектуален и социален капитал от повечето страни в ЕС..

И как направиха това датчаните? Каква е всъщност причината? Причината за тези наистина изключителни успехи се крие е главно в един фактор  - датския елит, датските управници, които винаги са се отличавали с висока политическа отговорност,  с независимо поведение, с  рядко стратегическо мислене.

Датчаните нямат стаден инстинкт, както е в редица страни дори от цивилизованата Европа, но затова пък имат силно развит здрав разум и способност да приемат обективно факти, почти е невъзможно да ги завъртят в някаква идеологическа европейска глупост в ущърб на националната си интереси. Датчаните отдавна разбираха опасността от твърде тясната евроинтеграция и затова не пострадаха от т. нар. „европейска еуфория“. 

Да,  Кралство Дания много разумно не се присъедини към Еврозоната, отказа се от единното европейско гражданство и от участие в Общата система за сигурност. И като цяло тя избягва всякакви интеграционни асоциации. Интересно е поведението на датския политически елит по време на миграционната криза, която обхвана ЕС. В отговор на  глупавия призив на фрау Меркел да отворят широко вратите за бежанците, датчаните просто затегнаха имиграционните закони, като по този начин драстично намалиха влизането на нежеланите имигранти в страната. Въпреки острите критики от страна на ЕС и защитниците на правата на човека и Дания не отстъпи крачка назад. Напротив, въведе още по-високи бариери за бежанците, намали техния поток до минимум.  Мерките, които Дания предприе през последните месеци по отношение на мигрантите, са поразителни. Те са наистина революционни за Евросъюза и са още един красноречив пример за независимост на поведението на датския елит и неговите стратегически подходи към системните проблеми.

Датският парламент просто и категорично призна реалността и смело нарече нещата с имената им. А именно, че:

- пристигащите мигранти от мюсюлмански страни не могат да се интегрират в датската култура;

- Мюсюлманските имигранти живеят компактно, не работят, не изучават датски език и култура

- в страната се формира паралелна цивилизация, различна от датската, и това представлява опасност за Дания;

В страната се бяха образували затворени мюсюлмански гета, които живееха, по-точно паразитираха, от социални помощ хиляди пришълци от Азия и Африка.  И там престъпността и наркотиците процъфтяваха.

 Но Датският парламент реши разумно  проблема и по един ефективен начин пристъпи към решаването му. Прие се  е пакет от 20 закона, насочени към решително премахване на тези опасни гета. Пакетът законодателно дефинира понятието "гето" и предписа 25 места за компактно пребиваване на мюсюлмански имигранти към тази категория; хората, живеещи в гетото, бяха причислени към т.н.  специална категория граждани.  При установени престъпления, мигрантите се лишават от всички социални придобивки от държавата, дори ако  нямат никакви източници на доходи.  Започна интеграцията им в датското общество, като при това се въведе и практиката за дълги присъди затвор за всяко престъпление. И според разработената стратегия на Датския парламент до 2030 година в страната не трябва да остане нито едно гето и всички мюсюлмани да бъдат интегрирани, асимилирани, а нарушителите на закона и реда да бъдат затворени. В Дания няма джамии и ислямът практически е нежелан, както е и в умната Япония. И този процес вече върви, защото  Дания е една наистина, много сериозна държава.

А какво да кажем за Европа със забраната за насилствена асимилация, с нейния принцип на мултикултурализъм, свещеното човешко право на национална идентичност и т.н.? Защо мълчи? Защо тогава  правозащитниците не креснат  и не обвинят Дания в геноцид?

P.S. Между другото, в Дания от много векове няма ромски лагери. Няма партия като ГЕРБ. Там цари ред и хармония. Интересно е  и че древните римляни не са имали апетити към датските земи, искали  са да завладеят  Британия.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Да обичаш и да бъдеш мъдър е невъзможно.“

Френсис Бейкън, английски философ и писател, роден на 22 януари преди 461 години

Анкета

Ходите ли на културни събития, откакто се изисква сертификат?

Да - 27.6%
Не - 65.5%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Страсти и стълкновения за четвъртата „Матрица“

Защото, нека не се залъгваме – това си е поп културен феномен, съизмерим със „Звездни войни“ и „Терминатор“ и всеки, пък бил и негов създател, дръзнал да прави продължение след две десетилетия, неизбежно ще трябва да приеме пороя от противоречиви мнения и оценки, които ще го съпътстват. Анализ на Борислав Гърдев

Симетрията и нейното нарушаване

 

Наред с всемирните въпроси, които поставя и които „никой век не разреши“, поезията на Михаил Иванов е и много земна и всекидневна.

Немерената реч на Георги Борисов

 

 Силвия Чолева за  "Откаченият вагон" биографичната книга на поета и издател