„Ако Бог е всичко, човекът и животът са нищо.“

„Свободата е неделима; невъзможно е да отсечеш част от нея без да убиваш цялото…“

„Свободата в държавата е лъжа.“

„Свобода без социализъм – това е привилегия, несправедливост; социализъм без свобода – това е робство.“

„Ако Бог действително съществуваше, нещо щеше да го унищожи.“

„Не може да се нанесе по-голяма обида от това да казваш, че познаваш някого като пръстите на ръцете си. За човек знаеш толкова, колкото го обичаш.“

„Въпросът не е в това дали ще има революция, а в това дали резултатът ще бъде мирен или кървав?“ 

„Народът може и без нас, но ние без него не можем.“

„Не може цялото човечество да се отдаде на наука: то ще умре от глад.“

„Нашата прословута цивилизация за хората не е нищо друго освен източник на робство и бедност.“

„Учители, професори, родители – всички са част от това общество и всички те са повече или по-малко корумпирани от него. Как може те дадат на учениците си нещо, което нямат?“

„Не губете време за съмнения в себе си, понеже това е най-празното занятие от всички, измислени от човека.“

„Свободата на един човек завършва там, където започва свободата на друг.“

„Социалната солидарност се явява първият от човешките закони, свободата е вторият закон на обществото. Двата закона взаимно се допълват един друг и те са неотделими един от друг, съставляват същността на човечеството.“

„Отчаянието в своята любов и в своето достойнство служи за най-доброто доказателство за присъствието им в човека.“

„Това, което ние наричаме човешки свят, няма друг непосредствен творец, освен човек, който го е създал, извоювайки го крачка по крачка от външния свят и от своята собствена животинност своята свобода и човешко достойнство.“

„Да бъде свободен е право, дълг, достойнство, щастие, цялата съдба на човека. Това е изпълнение на неговото предназначение.“

„Духът на разрушението е дух на съзиданието.“

„Няма фиксиран или постоянен авторитет, а непрекъснат обмен на взаимна, временна, и преди всичко доброволна власт и подчинение. Същата тази причина ми забранява да призная фиксирана, постоянна и универсална власт, защото няма универсален човек, никой не е способен да овладее всички детайли, без които прилагането на науката към живота е невъзможно, на всички науки, на всички клонове на социалния живот."

МИХАИЛ БАКУНИН – руски мислител и революционер, един от видните теоретиците на анархизма, роден на 30 май 1814 г. Силно е повлиян от философията на Фихте и Хегел -  най-влиятелният мислител сред германските интелектуалци по това време. 

Бакунин заема важно място в историята на анархизма и е противник на марксизма, особено на идеята за диктатура на пролетариата на Маркс, и за неговите прогнози, че марксистките режими ще бъдат еднопартийни диктатури над пролетариата, а не управления на пролетариата като такъв. Книгата му “Бог и държавата” е преведена на няколко пъти от други анархисти, като Бенджамин Тъкър, Мари Ле Компт, и Ема Голдман, и продължава да има  влияние върху съвременните анархисти. 

Бакунин е членувал е в много масонски ложи,  консултант е на българската революционна организация „Млада България“.

Умира на 19 юни 1876 г.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

 • ЮБИЛЕЙ

  Препускай, индианецо!

   Гойко Митич на 80.

   

  За нас той беше идол, пример за подражание, олицетворение на Доброто, вечният смел и благороден индиански вожд, готов да воюва със злото в Америка в името на справедливостта и човешката хармония.

   

„Осъзнаваш, че не си вече сред младите, когато започнеш да играеш техния баща или ментор.“

Джефри Ръш, австралийски актьор, роден на 6 юли преди 69 години

Анкета

Ще купувате ли повече книги, като падне ДДС?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

„Тялото” – за всеки, който търси доказателство за нашата уязвимост

 

Книгата се чете изключително леко. А това е майсторството: да разкажеш много сложни научни неща, незнайни факти, открития и събития, които изискват сериозно изучаване.

Сериали по време на криза

 

В „Южен вятър 2“ има стабилна „българска връзка“.

Достойнствата на една книга

 „Невидимата искра на Възраждането” е добросъвестно изследване, което разкрива малко познати дейтали от историята ни, както и невидимите на механизми на тайните общества и влиянието им върху възрожденските дейци.