„Достойнството на държавата зависи от достойнството на нейните граждани.“

„Един човек с вяра е равен по сила на 99 души с интереси.“

„Геният може да живее само когато има свобода.“

„Бракът е единствената форма на робство, която законът допуска.“

„Жена, която не води мъжа си напред, го тласка назад.“

„Източникът на красноречието е в сърцето.“

„Хората не искат да бъдат богати, те искат да бъдат по-богати от другите.“

„В нашия век на разкош стигнахме дотам да наемаме други хора, за да вършат добрите дела вместо нас.“

„Достойнството на държавата зависи в крайна сметка от достойнството на хората, от които е съставена.“

„Запиташ ли се дали си щастлив, веднага спираш да бъдеш.“

„Свободата е да правиш това, което искаш.“

„Аз избирам случаите, които са най-малко благосклонни за мен – тези, при които аргументът срещу свободното мнение, истината и ползата, се определя като най-силен. Нека оспорваните мнения да бъдат вярата в Господ и в бъдещето или някоя от обикновено приеманите морални доктрини… Но трябва да ми бъде позволено да отбележа, че приемането на непогрешимост не задава сигурността, която една доктрина носи. Важна е задачата да се реши този въпрос „за другите“ без да им бъде позволено да чуят какво се говори от другата страна. Аз отричам и порицавам това право не по-малко, ако това е поставено пред моите най-официални убеждения. Но разбира се, всяко мнение може да бъде позитивно, не само заради способностите, но и заради гибелните последствия, заради неморалност и незачитане на мнението. В изпълнение на това лично мнение, подкрепен от общественото мнение на страната и своите съвременници, той приема непогрешимостта. От приемането ѝ, било то най-малко осъдително или най-малко опасно, защото мнението е наречено безсмъртно или неблагочестиво, това е случаят, при който то е най-фатално, засега.“

ДЖОН МИЛ – английски философ, логик и икономист, роден на 20 май 1806 г. Той е един от основателите на английския позитивизъм и класик на позитивизма и утилитаризма. Пионер е на движението за женски права. Книгата му „Покоряването на жената“ е една от най-ранните, писани на тази тема. Смята, че потисничеството на жените е една от малкото следи, напомнящи за древни времена, серия от предразсъдъци, които сериозно възпрепятстват прогреса на човечеството.

Умира на 8 май 1873 г.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

„Няма фиксиран или постоянен авторитет, а непрекъснат обмен на взаимна, временна, и преди всичко доброволна власт и подчинение“.

Михаил Бакунин, руски мислител и революционер, роден на 30 май преди 206 г.

Анкета

Одобрявате ли храната в ресторантите да е с по-нисък ДДС от книгите?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

„Тялото” – за всеки, който търси доказателство за нашата уязвимост

 

Книгата се чете изключително леко. А това е майсторството: да разкажеш много сложни научни неща, незнайни факти, открития и събития, които изискват сериозно изучаване.

Сериали по време на криза

 

В „Южен вятър 2“ има стабилна „българска връзка“.

Достойнствата на една книга

 „Невидимата искра на Възраждането” е добросъвестно изследване, което разкрива малко познати дейтали от историята ни, както и невидимите на механизми на тайните общества и влиянието им върху възрожденските дейци.