„Поезията се корени в човешкия дъх, а какво би станало с нас, ако дъхът ни секнеше? Това е акт на доверие, а един Господ знае дали всички наши беди не се дължат на липсата на доверие.“

„Когато наистина чувстваш нещо, винаги е трудно да го изразиш.“

„Как смееш да учиш човека да чете, преди да си го научил на всичко останало?“

„Всеки човек на действието има силни черти на егоизъм, гордост, упоритост и хитрост. Но всички тези неща ще се смятат за високи качества, ако бъдат превърнати в инструменти за постигането на велики дела.“

„Душите са свити от публичните грехове, всеки стои на пост като птица в клетката си.“

„Не ме питайте кой ми е повлиял. Лъвът е направен от агнетата, които е изял, а аз чета цял живот.“

„Гледах те с цялата светлина и целия мрак, който е в мен.“

„За поезията няма големи или малки държави. Нейният дом е в сърцата на всички хора.“

„В нашия постоянно свиващ се свят всеки се нуждае от другия.“

„За да се опознае една душа, човек трябва да се вгледа в себе си. Непознатия и врага – виждаме ги в огледалото.“

„Къде е любовта, която реже времето на две половини и го обърква?“

„Думи и жестове. Един и същи монолог пред огледалото, под една брънка.“

„Трябва да търсим човека, където и да се намира той.“

„Принадлежа на една малка страна. На един каменист полуостров в Средиземно море, който не разполага с никакво друго благо освен с борбата на народа си, морето и слънчевата светлина. Нашата родина е малка, но традицията й е огромна и онова, което е характерно за нея, е, че тя ни е предавана без прекъсване. Гръцкият език никога не е преставал да бъде говорен. Той е претърпял измененията, които претърпява всеки жив организъм, но в него няма пропаст. Друга характерна черта на тази традиция е нейната любов към човечността; нейно правило е справедливостта. В античната трагедия, композирана с такава прецизност, човекът, който нарушава мярката, трябва да бъде наказан от Ериниите. Същият закон е в сила дори когато става въпрос за природни явления: „Слънцето не трябва да прекрачва мярката“ — казва Хераклит, — „в противен случай Ериниите, защитнички на Правдата, ще го изнамерят“.“

---

ОТРИЧАНЕ

На скрития самотен бряг, 

бял като гълъбица, 

усетихме на пладне жажда: 

водата беше мътна.

 

И върху пясъка златист 

писахме името й. 

Повя внезапно вятър лек 

и буквите изтри.

 

С какво сърце, с какъв дъх 

и страст, и нежна болка 

животите си разменихме. Грешка. 

Сменихме ги отново.

 

Превод: Стефан Гечев

ГЕОРГИОС СЕФЕРИС – гръцки поет, писател и дипломат, роден на 13 март 1900 г. Смятан е за един от най-важните творци в гръцката литература на ХХ век. Носител е на Нобеловата награда за литература за 1963 г. Повлиян е от Пол Валери, Томас Елиът, Константинос Кавафис и Езра Паунд. В поезията му присъстват много мотиви от древногръцката митология. На български от него са преведени „Аргонавти“ и „Езикът и чудовището“. Умира на 20 септември 1971 г. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПОРТРЕТ

  Чомски - най-важният интелектуалец на съвремието

  Той е неуморим. И неумолим в критиката си към несправедливостите на съвремието ни. Ноам Чомски, геният на лингвистиката, просветителят с леви възгледи, един от най-непримиримите критици на САЩ и капитализма, навърши 90.

 • НАСЛЕДСТВО

  Антибиблиотеката на Еко, или колко важни са непрочетените книги

  Четенето носи допълнителни ползи за човека. Данните показват, че то намалява стреса, задоволява нуждите от социални връзки, подобрява уменията за общуване и емпатия, усилва определени когнитивни способности

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Памет за Алексей Баталов

  Макар и да изглежда, че е бил галеник на съдбата, битието на актьора не е постлано само с лалета и рози.

За “Нобел” се иска литература, която успява да стимулира интереса към цяло едно общество, или култура, или регион. Ние сякаш сами не сме си интересни като общество, как да сме интересни на другите?!“

Бойко Пенчев, литературовед, писател, преводач и преподавател, роден на 16 януари преди 51 години

Анкета

Пловдив '2019 ще бъде ли провал?

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

Новият Йонеско

Матей Вишниек може да се нарече една от емблемите на съвременния начин на модерно мислене за театър.

Сърцето на шампиона

„Крийд 2“ ще се хареса, ще си върне разходите, ще натрупа и печалба, това е ясно. Той е добър като замисъл, но куца като реализация.

Жаждата, която ни изгаря

Малката стегната повест на Карабашлиев, коята излезе след разточителния му епос „Хавра“, се поглъща бързо, без усилия и предразполага към размисъл.