„Истинският поет има способността  сам да извика, когато трябва, своето вдъхновение.“

„Подсъзнателното идва, когато ти съзнателно си се готвил за него.“ 

„И кой се грижи хубавата книга да достигне до повече читатели? Липсва йерархия на ценностите. Критиката почти я няма. В неограничения поток на нашето книгоиздаване се появяват и много добри творби от родни автори. Но дори и най-верните читатели трудно откриват най-значителните от тях в безброя от предимно преводните заглавия.“

„Сега и най-острото, най-истинско стихотворение би се изгубило в потока от медийни словоблудства.“

„Интересно е, че доста хора в нашето общество искат да заживеят така, все едно, че са се родили преди пет или шест години. Неосъзнавайки, че в тях има много натрупвания – и духовни, пък и, бих казал, чисто биологически, през времената, в които те са съществували, в които са съществували техните родители.“

„Желанието да се променим изведнъж, бих казал, е много рисковано. Има опасност да станем антиподи на това, което сме. И… всъщност – нищо. Има неща, които човек трябва да коригира в себе си и всеки един от нас го прави, но нека не го правим по един полуартистичен и по-скоро самодеен начин.“

„Ние не сме в края на Европа, а в нейното начало.“

„Литературната дейност остава в сянката на пазарното мислене.“

„Ние имаме природна интелигентност и много таланти във всички области на живота. Има с какво да се гордеем в нашата културна история, а същевременно демонстрираме едно малко сепаративно, частично мислене, усещане на пространството, наречено България.“

„Фактически ние имаме нормална държава от век и нещо. И в него се случиха толкова трагични неща.“

„Няма гърци, които да се българеят, сърби, които да се българеят, турци, които да се българеят, но има българи, които се гърчеят – Паисий още е писал за тях, има българи, които се сърбеят, които се турчеят. Да не говоря повече.“

„Едва ли има европейска държава, която да държи в такава сянка своята литература. В страни, на големина като нашата, съществуват специални фондации за издаване в чужбина на национална литература, преди всичко - поезия.“

„В чалгата има такива текстове, че ми се изчервяват носовете на обувките.“ 

„Болезнено е да разбираме, че у нас най-често закриват училища и откриват молове.“ 

---

"Колкото и нелесно да живея сега (малцина могат да се похвалят днес с лек живот), не искам да се върна в онзи тежък въздух, изпълнен с административна демагогия и страх от истината... Днес някои от първенците на онова ораторство - умелите лъскачи на догматични рамки - се превърнаха в нещо като роднини на демокрацията. След промяната подобни люде станаха приближени на новобогаташката прислойка - по-близо до парите на новата олигархия и вносните идеи за смисъла на живота. Това, което се случи после в държавата ни, ме измъчва много повече. Ето че отново сме свидетели на лъжа, алчност и подлост - при това в десеторен мащаб." - от „Човек за споделяне"

---

Опит за автобиография

Най-хубавият ден

в живота ми случаен е.

Посрещах изненадан

всеки малък крах.

И не от смелост - само от незнание

усмихнат

между пропасти вървях.

Живях. Не режисирах

своите вълнеия.

И въпреки

че в лудо време съм роден,

до днес не ме споходи

лудостта на гения.

(Тъй както не споходи

друг около мен.)

Приемах като рана

всяка нова истина.

А после тръгвах с нея

по стръмния ни век...

Останах си статист

в републиканската статистика:

Роден във Плевен.

Женен.

Професия - човек.

ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ – български поет и писател, роден на 20 декември 1943 г. Автор е на над тридесет книги поезия и за деца. Стиховете му са превеждани на английски, японски, хинди, руски и немски, а книгата му „Туфо, рижият пират“ е издадена на немски, френски, руски, украински, полски и други езици. Работил е като редактор в Българска телевизия (1967-1971),  бил е заместник-главен редактор на вестник „Народна младеж“ (1972-1973), главен редактор на списание „Родна реч“ (1973-1983), главен редактор на списание „Пламък“ (от 1983). Номиниран е за Световната награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен“ (1994, 1996). Носител е на множество литературни награди.

,

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • IN MEMORIAM

  Кристиан Таков - "Времето е особено"

  Думи на доц. Кристиан Таков - преподавател по право в Софийския университет, автор на книги, защитник на правото, към абсолвенти юристи. 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

"Не изисквай от детето си отплата за всичко, което си направил за него."

Януш Корчак, педагог, роден на 22 юли преди 140 години

Анкета

Вреден ли е медийният закон на Пеевски?

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Сибирска клопка за Киану Рийвс

Ако творбата  куца на сценарно ниво е повече от ясно, че няма как да се превърне в постижение или празник за зрителя.

За новите стихове на Георги Константинов

Ценителите на поетичното слово у нас го обикнаха още при дебюта му в края на 60-те години с „Една усмивка ми е столица” и „Неграмотно сърце”.

Роман за Добри Войников

„Студени гнезда“  е изпълнила предназначението си – да припомни заслугите на една значима личност, да подложи на проверка нашата памет и патриотични чувства и да ни напомни деликатно, че съдбата ни е такава, каквато сами си я изковем.