„Ние, възрастните, не разбираме децата, тъй като не разбираме по-голямата част от собственото си детство.”

„Колкото по-безупречно изглежда човек външно, толкова повече демони има вътре в него.”

„За нещастие потиснатите емоции не умират. Накарали са ги да замълчат. И те продължават да оказват влияние върху човека отвътре.”

„Любов и работа — това са крайъгълните камъни на нашата човечност.”

„Масите никога не са познавали жаждата за истина. Те искат илюзии, без които не могат да живеят.”

„Обичащият много жени познава жените, обичащият една жена познава любовта.”

„Ако човек почне да се интересува от смисъла на живота или неговата ценност, това означава, че е болен.”

„Анатомията е съдба.”

„Във фантазиите и в множество симптоми главата също се явява като символ на мъжките гениталии или ако предпочитаме да се изразим така, като тяхна репрезентация.”

„Да бъдеш напълно честен със себе си е хубаво упражнение.”

„Истината ще ви направи свободни.”

„Много аналитици сигурно са забелязали, че някои страдащи от натраплива идея пациенти изразяват ужас и възмущение по отношение на обезглавяването като присъда и чувствата им са много по-силни, отколкото по отношение на всеки друг вид смъртно наказание, при което аналитикът трябва да им обяснява, че те разглеждат отрязването на главата като заместител на кастрацията.” 

„Ненавиждам тези писания! Хиляди пъти съм повтарял, че обществото няма права над личния ми живот. Като умра, тогава — заповядайте! Дори и Цвайг, видите ли, иска да увековечи живота ми. Аз му писах: „Който става биограф се задължава да лъже, укрива, лицемерничи, украсява и да крие собствената си некомпетентност.”

„Никога една параноя не е напълно безпочвена.”

„Повечето хора не желаят истински да бъдат свободни, защото свободата натоварва с отговорност, а повечето хора се плашат от отговорността.”

„Понякога една пура е само пура.”

„При анализирането на сънищата шапката сполучливо се е установила като символ на гениталните органи, най-често мъжките.” 

„Първият човек, който е изругал, вместо да хвърли камък, е бащата на цивилизацията.”

„Свободата на индивида не е дар на цивилизацията. Най-голяма свобода е имало преди появата на каквато и да е цивилизация.”

„Сексът започва тогава, когато жената хване мъжа за ръката.”

ЗИГМУНД ФРОЙД - австрийски невролог и психолог, роден на 6 май 1856 г. Основател е на едно от основните течения в психотерапията – психоанализата. Обединява цяло поколение психотерапевти, които постепенно развиват психоанализата, първоначално в Австрия, след това в Швейцария и Германия, а по-късно и във Франция, Англия и САЩ. В годините между двете световни войни психоанализата се налага като нова дисциплина на хуманитарните науки. През 1938 г. под заплахата на националсоциалистическия режим напуска Виена и се установява в Лондон. Много от книгите му са преведени на български. Умира на 23 септември 1939 г.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

 • ЮБИЛЕЙ

  Препускай, индианецо!

   Гойко Митич на 80.

   

  За нас той беше идол, пример за подражание, олицетворение на Доброто, вечният смел и благороден индиански вожд, готов да воюва със злото в Америка в името на справедливостта и човешката хармония.

   

„Вземи дрехите на най-великия човек и ще видиш едно голо, засрамено и безпомощно животно.“

Клайв Къслър, американски писател, роден на 15 юли преди 89 години

Анкета

Ще купувате ли повече книги, като падне ДДС?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Мисия „Грейхаунд“ не е на нивото на „Спасяването на редник Райън“ и „Подводницата"

 

Ако го нямаше Том Ханкс, продукцията просто щеше да бъде съвсем друга, с коренно различно звучене.

За Дизела и неговата предпоследна крачка

 

Историята на Кирил Николов нагледно доказва в какво се превръщат мечтите, ако ги преследваш упорито и последователно.

„Тялото” – за всеки, който търси доказателство за нашата уязвимост

 

Книгата се чете изключително леко. А това е майсторството: да разкажеш много сложни научни неща, незнайни факти, открития и събития, които изискват сериозно изучаване.