„Когато майка ми била в положение на девет месеца с мене, отишла на реката да пере черги. Изпрала ги и простряла по трънаците да съхнат на слънце. Но започват родилните мъки. Тя се сбъркала какво да прави при това положение – започнала бърже да ги прибира, задява се с тях, макар че били мокри и тежки за носене. След малко обаче била принудена да ги хвърли и набърже ме изтърсва на пясъка край реката”.

„Ако не случиш още от първия брак, няма смисъл да се развеждаш - все тая ще е!"

„За ролите си полагам големи усилия и труд. Често пъти сънят ми е неспокоен. Понякога дори ставам нощно време и търся образа. Всяка нова роля за мене е родилна мъка. Но когато мъката премине, отново настъпва желание за ново раждане."

---

„Народният артист Кръстьо Сарафов винаги е бил за мене нещо повече от артист. Вдъхновен учител, който ми е разкривал тайните на голямото театрално изкуство. От 25 години слушам неговите мъдри слова и мога да кажа, че те са имали огромно въздействие върху моята актьорска природа. За него се е създала легенда, че мъчно е изучавал своите роли. Може би това да е вярно, но още по-вярно е, че Сарафов, за да се добере до най-малката подробност на даден образ, в театъра, на улицата, говореше само за образа, който упорито преследваше.За мене Кръстьо Сарафов, независимо от неговата голяма дарба, е олицетворение на рядко трудолюбие. Той обича като никой друг от нас своето призвание.”из спомените на актьора Иван Димов

---

Многоуважаеми колега Кръстьо Сарафов,

Петдесет години на сцената, това е рядка, изключителна дейност, както е рядък и изключителен твоя талант.

Пиеса, в която ти си участвал, не може да няма успех; зрител, който те е видял и в най-малка роля, не може да не си отиде възхитен, и до края на живота си да не помни образа, който ти си запечатал в неговата памет. Твоето голямо изкуство е толкова по-ценно, че ти си син на нашата малка България, в която са малко големите хора, от които си ти.

Много и най-разнообразни са ролите, които ти изигра на тази сцена, така живи и кръвни, са образите, които създаде в продължение на тия 50 години, че те ще останат завинаги в паметта на нашите съвременници и за тях ще се приказва още много – много години.

Ние ликуваме заедно с теб сега, ние се радваме на твоя гений защото ни е скъп, и ти пожелаваме още много години здраве, сила и воля, да доживееш и 75-годишен юбилей.

България е прочута със столетници. Нека се прочуе е и със 100-годишни юбиляри.

От колегите при Народния театър – София

Поздравителен адрес до Кръстьо Сарафов по повод 50-годишния му юбилей на сцената. 

КРЪСТЬО САРАФОВ – български актьор, роден на 6 април 1876 г. в село Либяхово (Илинден). Дебютира през 1899 г. в театър „Сълза и смях“ в Гоголевия „Ревизор“, но огромната част от ролите си след това изиграва на сцената на Народния театър. Сред най-впечатляващите му превъплъщения са Сирано дьо Бержерак (в едноименната пиеса на Едмон Ростан), Тартюф и Арган (в Молиеровите „Тартюф“ и „Мнимият болен“), Фамусов (в „От ума си тегли“ на Грибоедов). Председател е на Съюза на артистите в България от 1924 до 1925 г., носител е на много държавни отличия, удостоен е със званието „народен артист". Освен на големи български сцени, той играе в малки градове и села, навсякъде, където е канен. През 1951 г. по случай 75-годишния му юбилей Държавното висше театрално училище е наречено на негово име. Умира на 27 август 1952 г. в София.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

 • ЮБИЛЕЙ

  Препускай, индианецо!

   Гойко Митич на 80.

   

  За нас той беше идол, пример за подражание, олицетворение на Доброто, вечният смел и благороден индиански вожд, готов да воюва със злото в Америка в името на справедливостта и човешката хармония.

   

„Не всичко е перфектно в този несъвършен свят, само любовта е съвършена в своето съвършено несъвършенство.”

Ингмар Бергман, шведски режисьор и сценарист, роден на  14 юли преди 102 години

Анкета

Ще купувате ли повече книги, като падне ДДС?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

За Дизела и неговата предпоследна крачка

 

Историята на Кирил Николов нагледно доказва в какво се превръщат мечтите, ако ги преследваш упорито и последователно.

„Тялото” – за всеки, който търси доказателство за нашата уязвимост

 

Книгата се чете изключително леко. А това е майсторството: да разкажеш много сложни научни неща, незнайни факти, открития и събития, които изискват сериозно изучаване.

Сериали по време на криза

 

В „Южен вятър 2“ има стабилна „българска връзка“.