„Някъде там нещо невероятно чака да бъде опознато.”

„Всеки един от нас е безценен. Ако човек не се съгласи с теб, остави го да живее. В цялата вселена няма да намериш друг, който да е точно като него.”

„Науката не просто е съвместима със спиритуалното. Тя е негов източник.”

„Само един поглед към книга и чуваш гласа на друг човек, който може да е починал преди 1 000 години. Четенето е пътуване във времето.”

„Книгите разбиват оковите на времето и показват, че хората могат да използват магия.”

„За мен е много по-добре да разберем реалността на вселената, отколкото да приемем някоя фалшива теория, колкото и успокояваща и правдоподобна да изглежда тя.”

„Изключителните твърдения изискват изключителни доказателства.”

„Кой е по-скромен – учен, който гледа към вселената без предразсъдъци или човек, който казва, че всичко в дадена книга е истина и не трябва да я оспорваме?”

„Въображението ни отнася в несъществуващи светове, но без него не можем да отидем никъде.”

„За малки същества като нас всеобхватността е поносима само чрез любовта.”

„Хубаво е да имаш ум, отворен към всичко, но не толкова отворен, че да ни изпадне мозъкът.”

„Ние сме като пеперуди – пърхаме за ден и си мислим, че този ден е безкраен.”

„Можем да измерим прогреса си според смелостта на въпросите, които задаваме, и дълбочината на техните отговори, според желанието ни да приемем това, което е вярно, пред това, което ни кара да се чувстваме добре.”

„Вселената е огромно място. Ако сме само ние, то това е огромно разхищение на пространство.”

„Състезанието с атомни оръжия е като двама смъртни врагове, нагазили до кръста в бензин, които държат кибрити. Единият има 3, а другият – 5.”

КАРЛ СЕЙГЪН – американски астроном и писател, роден на 9 ноември 1934 г. Той обособява науката астробиология, която включва  биология, астрономия, геология, химия и космонавтика. Участва активно и в програмата „Вояджър” от 70-те години на миналия век. Автор е и на научни книги и романи, сред които „Космос”, „Дракони в райската градина”, „Бледа синя точица” и др. Съавтор е и на сценария за телевизионния сериал „Космос”, който е най-гледаният в историята на американската обществена телевизия. Излъчван е в 60 страни и е гледан от над 500 милиона души. Сейгън умира на 20 декември 1996 г.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ОТКЪС

  Андрей Соколов - „За нашия дом"

  Книгата носи в себе си и предлага на вниманието на читателите важни факти, имена на хора, снабдена е със справочен апарат, който би бил полезен на всеки интересуващ се от историята на Шумен и България през отминалото 20-то столетие. 

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Щедрият талант на Сергей Безруков

  Бил член на путиновата партия „Единна Русия“, от която се самоотстранява след година, тъй като eдин артист цени повече своята творческа свобода.

„Културата на човечеството не притежава нищо по-ценно, по-чудесно и по-важно от книгата.“

Герхарт Хауптман, германски драматург, роден на 15 ноември преди 156 години

Анкета

Липсва ли ви гражданската позиция на хората на изкуството?

Не, те са творци. - 7.1%
Да, те са истинският елит на обществото - 92.9%

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

Нова среща с хумора на братя Мормареви

„Еврейски вицове“ е една миниенциклопедия на еврейския дух, на усета на този народ да се шегува и иронизира дори в най-трагични мигове от съществуването му.

"Валутният риск в икономиката" (ревю)

Съществени моменти в монографията са анализираните валутен риск и валутна система в България от 1878 г. досега, както и практико–приложните измерения на валутния риск.

Късното признание на Орсън Уелс

„От другата страна на вятъра“ е не само присмех към лудостта на целулоидния свят, а  по-скоро равносметка на един изминат и пълен с провали и амбиции творчески път, в чието начало се откроява с елмазен блясък шедьовъра „Гражданинът Кейн“(1941), а в края е изкусителния експеримент „Ф като фалшификация“(1975).