„Някъде там нещо невероятно чака да бъде опознато.”

„Всеки един от нас е безценен. Ако човек не се съгласи с теб, остави го да живее. В цялата вселена няма да намериш друг, който да е точно като него.”

„Науката не просто е съвместима със спиритуалното. Тя е негов източник.”

„Само един поглед към книга и чуваш гласа на друг човек, който може да е починал преди 1 000 години. Четенето е пътуване във времето.”

„Книгите разбиват оковите на времето и показват, че хората могат да използват магия.”

„За мен е много по-добре да разберем реалността на вселената, отколкото да приемем някоя фалшива теория, колкото и успокояваща и правдоподобна да изглежда тя.”

„Изключителните твърдения изискват изключителни доказателства.”

„Кой е по-скромен – учен, който гледа към вселената без предразсъдъци или човек, който казва, че всичко в дадена книга е истина и не трябва да я оспорваме?”

„Въображението ни отнася в несъществуващи светове, но без него не можем да отидем никъде.”

„За малки същества като нас всеобхватността е поносима само чрез любовта.”

„Хубаво е да имаш ум, отворен към всичко, но не толкова отворен, че да ни изпадне мозъкът.”

„Ние сме като пеперуди – пърхаме за ден и си мислим, че този ден е безкраен.”

„Можем да измерим прогреса си според смелостта на въпросите, които задаваме, и дълбочината на техните отговори, според желанието ни да приемем това, което е вярно, пред това, което ни кара да се чувстваме добре.”

„Вселената е огромно място. Ако сме само ние, то това е огромно разхищение на пространство.”

„Състезанието с атомни оръжия е като двама смъртни врагове, нагазили до кръста в бензин, които държат кибрити. Единият има 3, а другият – 5.”

КАРЛ СЕЙГЪН – американски астроном и писател, роден на 9 ноември 1934 г. Той обособява науката астробиология, която включва  биология, астрономия, геология, химия и космонавтика. Участва активно и в програмата „Вояджър” от 70-те години на миналия век. Автор е и на научни книги и романи, сред които „Космос”, „Дракони в райската градина”, „Бледа синя точица” и др. Съавтор е и на сценария за телевизионния сериал „Космос”, който е най-гледаният в историята на американската обществена телевизия. Излъчван е в 60 страни и е гледан от над 500 милиона души. Сейгън умира на 20 декември 1996 г.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПРОПАСТ

  България и интелектуалците й - заседнали между XIX и XX век

  Тв предаване, посветено на писмото на 30 европейски интелектуалци, показа къде сме - все още в задния двор на ЕС.

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Целта на музиката е да докосне сърцето.“

Йохан Себастиан Бах, германски композитор, роден на 21 март преди 334 години

Анкета

Трябва ли министърът на културата да подаде оставка?

Да - 70.6%
Не - 29.4%
Не мога да преценя - 0%

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

„Зелената книга“ – пътеводител към човешкото сърце

Филмът показва на практика как двама мъже от различни светове могат да преодолеят противоречията помежду си, да се уважават и обичат, да бъдат непробиваем тандем.

„Гешев“ или пътят към истината

Новите изследователи и търсачи на скрити тайни  за родния полицай №1 ще са благодарни, тъй като е осигурени солиден фундамент, от който може да се продължи напред в толкова трудната и привлекателна тема „Никола Гешев“.

С „Т34“ от Москва до Бохемия

Към този филм трябва да се подходи спокойно и с внимание.