„Някъде там нещо невероятно чака да бъде опознато.”

„Всеки един от нас е безценен. Ако човек не се съгласи с теб, остави го да живее. В цялата вселена няма да намериш друг, който да е точно като него.”

„Науката не просто е съвместима със спиритуалното. Тя е негов източник.”

„Само един поглед към книга и чуваш гласа на друг човек, който може да е починал преди 1 000 години. Четенето е пътуване във времето.”

„Книгите разбиват оковите на времето и показват, че хората могат да използват магия.”

„За мен е много по-добре да разберем реалността на вселената, отколкото да приемем някоя фалшива теория, колкото и успокояваща и правдоподобна да изглежда тя.”

„Изключителните твърдения изискват изключителни доказателства.”

„Кой е по-скромен – учен, който гледа към вселената без предразсъдъци или човек, който казва, че всичко в дадена книга е истина и не трябва да я оспорваме?”

„Въображението ни отнася в несъществуващи светове, но без него не можем да отидем никъде.”

„За малки същества като нас всеобхватността е поносима само чрез любовта.”

„Хубаво е да имаш ум, отворен към всичко, но не толкова отворен, че да ни изпадне мозъкът.”

„Ние сме като пеперуди – пърхаме за ден и си мислим, че този ден е безкраен.”

„Можем да измерим прогреса си според смелостта на въпросите, които задаваме, и дълбочината на техните отговори, според желанието ни да приемем това, което е вярно, пред това, което ни кара да се чувстваме добре.”

„Вселената е огромно място. Ако сме само ние, то това е огромно разхищение на пространство.”

„Състезанието с атомни оръжия е като двама смъртни врагове, нагазили до кръста в бензин, които държат кибрити. Единият има 3, а другият – 5.”

КАРЛ СЕЙГЪН – американски астроном и писател, роден на 9 ноември 1934 г. Той обособява науката астробиология, която включва  биология, астрономия, геология, химия и космонавтика. Участва активно и в програмата „Вояджър” от 70-те години на миналия век. Автор е и на научни книги и романи, сред които „Космос”, „Дракони в райската градина”, „Бледа синя точица” и др. Съавтор е и на сценария за телевизионния сериал „Космос”, който е най-гледаният в историята на американската обществена телевизия. Излъчван е в 60 страни и е гледан от над 500 милиона души. Сейгън умира на 20 декември 1996 г.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПОРТРЕТ

  Чомски - най-важният интелектуалец на съвремието

  Той е неуморим. И неумолим в критиката си към несправедливостите на съвремието ни. Ноам Чомски, геният на лингвистиката, просветителят с леви възгледи, един от най-непримиримите критици на САЩ и капитализма, навърши 90.

 • НАСЛЕДСТВО

  Антибиблиотеката на Еко, или колко важни са непрочетените книги

  Четенето носи допълнителни ползи за човека. Данните показват, че то намалява стреса, задоволява нуждите от социални връзки, подобрява уменията за общуване и емпатия, усилва определени когнитивни способности

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Памет за Алексей Баталов

  Макар и да изглежда, че е бил галеник на съдбата, битието на актьора не е постлано само с лалета и рози.

За “Нобел” се иска литература, която успява да стимулира интереса към цяло едно общество, или култура, или регион. Ние сякаш сами не сме си интересни като общество, как да сме интересни на другите?!“

Бойко Пенчев, литературовед, писател, преводач и преподавател, роден на 16 януари преди 51 години

Анкета

Пловдив '2019 ще бъде ли провал?

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

Новият Йонеско

Матей Вишниек може да се нарече една от емблемите на съвременния начин на модерно мислене за театър.

Сърцето на шампиона

„Крийд 2“ ще се хареса, ще си върне разходите, ще натрупа и печалба, това е ясно. Той е добър като замисъл, но куца като реализация.

Жаждата, която ни изгаря

Малката стегната повест на Карабашлиев, коята излезе след разточителния му епос „Хавра“, се поглъща бързо, без усилия и предразполага към размисъл.