ЕФИМ УШЕВ, "Фейсбук"

Без да имам и капка против отбелязването на днешния 111-ти рожден ден на Никола Вапцаров, моля някой компетентен по въпроса да отговори – защо е тази войнишка стража около паметника на поета?

И всъщност поет ли честваме или нещо друго – примерно военен деец, участник във войните за обединението на България, български революционен деец?

И въобще – има ли военен чин поетът от Банско, за да има военни почести за рождението му?

Защото, ако честваме и уважаваме поета, както се кълнем от двайсетина години насам, оставяйки настрана и преглъщайки на тази основа антибългарската му терористична дейност и обреченост, тогава тази военна стража е една демагогия, идваща от комунистическите ни времена на лъжа и фалш, когато много дълго почитахме предимно съветски деятели, действали срещу заплащане за чужди, небългарски доктрини!

Ако ли пък честваме официално конспираторът на СССР Вапцаров, то явно не сме мръднали ни на йота от фалша, за който призоваваме иначе една друга съседна страна да се отърси от титовизма и болшевишкия си македонизъм?

И нека се замислим в такъв случай ще има ли военна стража за рождените дни на Теодор Траянов, Райко Алексиев, Кирил Христов, Трифон Кунев, Любомир Весов и още толкова много големи наши творци...

Наистина да помислим!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Когато правиш пиеса, интерпретираш творба, която вече съществува. При филмите не е така.“

Сидни Полак, американски режисьор, роден на 1 юли преди 88 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си

Роман за вкуса на петмеза от детството

 

"Петмез“ е метафора не само на детството, но и на човешкия живот

Детската игра – първите житейски роли

 

Така както детето, детството, е най-близо да несъзнаваното, така и психоаналитичният прочит на литературата за деца отговаря на иманентно присъщото несъзнавано в природата на тази литература.