НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ, "ФЕЙСБУК"

Отишъл си е от този свят големият творец Кристо. Нека е светла паметта му!

Няколко думи от мен…

Заключението на предишната моя книга „Сигурността – животът на Мрежата“ се казва „За Мрежата, Кристо и скриването на видимостта като разкриване на същността“.

Ето част от това Заключение:

Един от най-видните изследователи на мрежите и мрежовостта, американският физик от унгарски произход, роден в Трансилвания, Румъния, Алберт-Ласло Барабаши пише, че при изучаването на безмащабните мрежи той в някакъв смисъл е следвал творчеството, отношението към света и креативния дух на забележителния българин Кристо и неговата съпруга, французойката Жан-Клод (с която Кристо е роден в един и същи ден).

Кристо и Жан-Клод скриват обекта (било то мост или сграда), за да ни помогнат да го видим и осъзнаем най-добре.

Точно така – за да се съзрат мрежите в толкова различни сложни системи като клетката или обществото, Алберт-Ласло Барабаши е трябвало да скрие, да замаскира общия вид и всички детайли на видимостта. Тогава вече, разглеждайки само възлите и връзките, той е съумял да съзре и да наблюдава архитектурата на сложността, наречена Мрежа и на мрежовостта, наречена Сложност. Само дистанцирането, откъсването от спецификите, от подробностите е позволило да бъде съзрян универсалният организиращ принцип, намиращ се в основата на изучаваните сложни системи.

Скриването, покриването е това, което всъщност разбули фундаменталните закони, управляващи еволюцията на мрежово структурирания свят и помогна да се разбере как тази сложна, заплетена, сплетена и преплетена архитектура въздейства на всичко – от демокрацията до борбата с рака…

Наистина е много показателно, че най-силната и точна метафора за разбирането на дълбоката същност на Мрежата, използвана при това не пътьом и не случайно, не от кого да е, а от Алберт-Ласло Барабаши, един от авторите, направили най-много за популяризирането и изучаването на мрежовите структури, е свързана с творчеството на знаменития българин Кристо.

Кристо ни дава възможност да разбираме най-добре същността на нещата, като скрива тяхната очевидност и видимост. Скриването на видимостта като разкриване на същността – ето, това е Кристо, ето, това е Мрежата. Двете страни на една и съща гениалност!

Когато прочетох написаното от Алберт-Ласло Барабаши за Кристо и за Мрежата, изпитах радостта, че той ги свързва в едно. Изпитах обаче и искрената бяла завист, че това свързване на великите метафори за нашия живот не бях го направил аз. Та то е толкова очевидно и просто – като всичко гениално…

Там съм дал и следното пояснение:

„Някога, в далечната 1990 г., се оказах в Ню Йорк, отседнах за няколко дни в мъничка таванска стая (но некъде да е, а в Гринуич Вилидж, Greenwich Village — квартал на града, населяван най-вече от представители на горната средна класа и знаменитости от културата) при един перничанин, емигрант от комунистическия режим, Ванцети Василев - химик, по-късно писател, тогава шофьор на такси (а всеки знае, че едва ли има по-опасна професия в Ню Йорк от taxi driver), чиято история е тема за друг разказ.

На тръгване за САЩ, където щях да бъда в редица градове, прекрасният наш поет и перничанин Борис Христов ми бе дал адресите на известни българи, на които да се обадя, все пак бях в качеството си на депутат от Съюза на демократичните сили. Един от тези адреси (и телефони) бе на Кристо, който също живееше в Гринуич Вилидж.

Някой от българите в САЩ, с които се видях, ми бе казал, че Кристо отбягва срещите със сънародници, дошли от България - вероятно са му дотегнали с всякакви въпроси, проблеми и молби, не знам. Аз обаче набрах телефонния му номер. След като се представих, женски глас, може би Жан-Клод (?) ми отговори човечно и любезно, но без да ми остави никакви надежди, че Кристо не е в града и едва ли ще се върне в близките 2-3 дни, през които аз щях да бъда в Ню Йорк и силно се надявах да се видим."

 В книгата си съм включил и следните две фотографии:

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

 • ЮБИЛЕЙ

  Препускай, индианецо!

   Гойко Митич на 80.

   

  За нас той беше идол, пример за подражание, олицетворение на Доброто, вечният смел и благороден индиански вожд, готов да воюва със злото в Америка в името на справедливостта и човешката хармония.

   

„Осъзнаваш, че не си вече сред младите, когато започнеш да играеш техния баща или ментор.“

Джефри Ръш, австралийски актьор, роден на 6 юли преди 69 години

Анкета

Ще купувате ли повече книги, като падне ДДС?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

„Тялото” – за всеки, който търси доказателство за нашата уязвимост

 

Книгата се чете изключително леко. А това е майсторството: да разкажеш много сложни научни неща, незнайни факти, открития и събития, които изискват сериозно изучаване.

Сериали по време на криза

 

В „Южен вятър 2“ има стабилна „българска връзка“.

Достойнствата на една книга

 „Невидимата искра на Възраждането” е добросъвестно изследване, което разкрива малко познати дейтали от историята ни, както и невидимите на механизми на тайните общества и влиянието им върху възрожденските дейци.