Още един паметник на културата - прочутата къща на Стоян/Маню Стайнов със стенописи от художника Иван Милев в Казанлък - търси нови и грижовни собственици.

Иван Милев е сред най-прочутите художници на България – един от създателите на движението „Родно изкуство” от 20-те години на ХХ век  и виден негов представител от  наднационално значение. Той внася в изкуството на сецесиона и експресионизма български интонации, вярвайки дълбоко че родните сюжет, багри и орнаменти също могат да изразяват модерното. За него пишат видни критици като Гео Милев, Сирак Скитник, Чавдар Мутафов, Евдокия Филова, Андрей Протич, Никола Мавродинов, Димитър Аврамов, Атанас Божков. Днес няма българска история на изкуството, в която неговото име и творчество да не бъдат обстойно разгледани до тези на Владимир Димитров-Майстора. Неговите съвременници и съмишленици  Николай Райнов, Иван Пенков, Дечко Узунов, Пенчо Георгиев и много други го уважават като най-българския художник, дръзнал да мери дарба в полето на модернизма. Само ранната му смърт (едва на 27 г.) спъва неговия път към международната слава. Къщата на Стоян Стайнов в Казанлък е строена по проект на видния представител на сецесиона в България - архитект Никола Занков (1907). Във всички стаи има изящна сецесионова стенописна украса от италиански майстори, запазени са и декоративни елементи от металопластика и стъкло. През 1925 г. наследникът Маню Стайнов кани своя приятел и съгражданин Иван Милев да декорира салона със стенописи и те са сред най-доброто му художествено наследство със своето оригинално решение. Монументалните образи на селска мадона, селянин, жетварки, селянка със сноп - композирани сред цялостната стенописна украса в пространствения център на къщата - синтезират иновативните видения на художника и са еманация на българския творчески гений. Този малък салон е сякаш храм на неговото изкуство…

Казанлък е изобилен на тракийски гробници и съкровища, на зографи и художници, на музеи и старини, на рози и розотърговци, разнесли славата на България по света. Венец на тази хилядолетна традиция, обърната към красивото е творчеството на Иван Милев - художник без аналог в българското изкуство. Не случайно неговият лик е на банкнотата от пет лева - като един от най-заслужилите наши творци. Иван Милев е гордост за всяка галерия и всеки колекционер в страната ни, но няма музей. Художествената галерия в гр. Казанлък притежава една от най-богатите колекции от негови творби. Ако държавните институции – национални и общински - прояват  разбиране и далновидност, къщата на Стоян/Маню Стайнов би могла да стане филиал на Художествената галерия в града и музей на Иван Милев. Много логично е картините на Иван Милев от галерията да се представят именно в Стайновата къща заедно с уникалните стенописи от зрялото му творчество. Това би бил музей от национално значение и с висока културна стойност.

До Стайновата къща се намира къщата на друга прочута и заслужила в българската култура личност – композиторът Петко Стайнов. Днес тя е негов музей - дарение от сина му арх. Стефан Стайнов и седалище на едноименната фондация. Двете къщи на рода Стайнови биха били чудесен културно-исторически комплекс. Заедно с къщите–музеи на художниците Дечко Узунов и Ненко Балкански, на писателя и художника Чудомир в Казанлък, те биха образували впечатляващ по художествените си богатства културен маршрут на световно равнище. При добра реклама музеят на Иван Милев може да привлича почитатели на високото изкуство на ХХ век от страната и чужбина, да стане дом за срещи на млади творци и културни събития.

Сега е моментът да се погрижим за това наследство и то да стане общонародно и общодостъпно! Нека не пропускаме този невероятен шанс за град Казанлък и за българската култура!

 Призоваваме г-жа Галина Стоянова - кмет на гр. Казанлък, Общинския съвет на Казанлък и неговите културни подразделения, Министерство на културата - в лицето на г-н Боил Банов, да вземат отношение към продажбата на Стайновата къща и превръщането й в музей на художника Иван Милев!   Във Вашите ръце са визията и по-нататъшните възможности за привличане на средства чрез дарения или по европейски програми за такова достойно дело.

 Моля ви, не допускайте мъчителната сага с къщата-музей на Пейо Яворов в София да се повтори и тук…

 Уважаеми сънародници, моля, подпишете петицията за откупуване на Стайновата къща в гр. Казанлък за музей на художника Иван Милев.  

   Проф. д-р Милена Георгиева – историк на изкуството, почетен член на фондация Чудомир - гр.Казанлък  

 

Присъединили се към петицията за откупуване на Стайновата къща в гр. Казанлък за музей на художника Иван Милев:  

1.  Проф. д-р арх. Тодор Кръстев – почетен председател на Българския национален комитет на ИКОМОС, експерт на ЮНЕСКО, ИКОМОС и Европейската комисия

 2. Арх. Габриела Семова-Колева – председател на БНК на ИКОМОС

 3.  Д-р арх. Любинка Стоилова, член на българската секция на Docomomo International

 4.  Доц. д-р Велина Панджарова – УАСГ, БНК на ИКОМОС, българска секция на Docomomo International

 5.  Арх. Венцеслав Илиев - българска секция на Docomomo International

 6.  Д-р инж. Георги (Джони) Пенков – филмов деец

 7. Проф. д-р Алберт Бенбасат - литератор

 8.  Д-р Марин Бодаков – журналист и писател

 9. Георги Господинов – писател

 10.  Кристин Димитрова – писателка 

 11.  Любен Генов – художник, председател на СБХ

 12.  Проф. Станислав Памукчиев – художник

 13.   Владимир Береану –  журналист

 14.   Проф. д. изк.  Ваня Лозанова-Стрелкова – траколог

 15.   Проф. дин Валерия Фол – траколог

 16.    Доц. д-р Христо Темелски – историк, директор на Църковно-историческия институт при Българската патриаршия

 17.   Владо Руменов – художник, координатор на Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство

 18.   Митко Новков – публицист

 19.   Филип Зидаров – изкуствовед

 20.   Силвия Чолева – поетеса, журналист и издател

 21.   Проф. д.н. Явор Конов – музиколог

 22.   Проф. д-р Бисерка Пенкова – историк на изкуството

 23.   Проф. д.изк. Елисавета Вълчинова-Чендова – музиколог

 24.   Кристина Белева – реставратор

 25.   Лаврен Петров – галерист

 26.   Зафер Галибов - фотограф

 27.   Проф. Десислава Минчева – художник

 28.   Д-р Геновева Димитрова – филмов критик

 29.   Лъчезар Бояджиев – художник

 30.   Долорес Дилова – художник

 31.  Доц. д-р Ива Досева – историк на изкуството

 32.   Алла Георгиева – художник

 33.  Доц. д-р Благовеста Иванова – историк на изкуството

 34.  Биляна Ковачев - адвокат  

 

Коментари  

+1 #3 Дона Андонова 25-02-2020 19:45
Подкрепям инициативата относно създаването на музей на художника Иван Милев в Стоян Стайновата къща-паметник на културата, в Казанлък.
Цитиране
+1 #2 Нина Атанасова 25-02-2020 15:04
Подкрепям превръщането на къщата в музей.
Цитиране
+1 #1 Галя Герганова 25-02-2020 14:38
Подкрепям идеята за превръщането на Стайновата къща в гр. Казанлък в музей на Иван Милев
Цитиране
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

 • ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

  Елин Пелин - "Напаст Божия"

  Бог не е милостив - не молете му се! Нека като жабите, кога им пресъхне блатото - да прокълнем и да умрем!

„Търсех баща си в света на тъмнокожите музиканти, тъй като те излъчват мъдрост, опит, тъга и самота. Никога не съм се интересувал от музикални момчета. От най-младите ми години съм се интересувал от музикални мъже.”

Ерик Клептън, английски музикант, роден на 30 март преди 75 години

Анкета

В пандемията купувате ли книги онлайн?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

„Живот на една гара“ –  анатомия на самотата и страха

Романът следва  модела на знаменити световни романи, решени като философски есета - притчи: „Процесът“ на Франц Кафка, „Чумата“ от Албер Камю, „Погнусата“ от Жан-Пол Сартр, пиесата „Носорозите“ на Йожен Йонеско.

„Останалото е пепел“ - драматична история с универсално звучене

 

Филм с такъв скромен бюджет – 300 000 лева,  все пак звучи автентично като визия.

По следите на разработката „Ятаган“

Добре е да се разделяме с миналото си, смеейки се, но, когато то не си е отишло и е все още стряскащо настояще? Да се шегуваме или да плачем?