ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

От гражданско движение „Реформи в културата“

Уважаеми г-н Банов,

Във връзка с обявен конкурс за заемане на длъжността „Директор“ на Национална галерия – София, с настоящото и от името на движение „Реформи в културата“, бихме искали да заявим следното:

С оглед стратегическото положение за определяне на културната политика на България на Националната галерия като музей, открит за публиката, който съхранява, изучава и обогатява националната колекция от българско и чуждестранно изкуство за настоящите и бъдещите поколения, считаме, че процесът по избор на неин директор е от особена важност за обществото като цяло и като такъв следва да бъде проведен публично като се даде възможност за широко обществено обсъждане и контрол.

Вземайки предвид горното считаме, че към кандидатите следва да се приложи регламент за избор, сходен с този за други висши изборни длъжности, като председателя на ВКС, ВАС и Главния прокурор. Поради тази причина настояваме конкурсът за директор на Националната галерия да се проведе при следните условия:

1. Кандидатите, подали документи за участие в конкурса, да бъдат оповестени публично.

2. Представените концепции да бъдат публикувани на сайта на Министерството на културата и на друго подходящо място в срок не по-късно от две седмици преди провеждане на събеседване с кандидате.

3. Представители на юридически лица с нестопанска цел, професионалните организации, висши училища и научни организации в сферата на културата да могат да представят писмено въпроси, в срок до три работни дни преди провеждане на събеседване с кандидатите.

4. Събеседването с кандидатите да се провежда публично, както и да се излъчва он-лайн на сайта на Министерството на културата и на друго подходящо място.

5. Оценката и мотивите на конкурсната комисия за класиране и избор на кандидатите да бъде публикувана на сайта на Министерството на културата.

Следва да се отбележи, че за гарантиране на честност и прозрачност при провеждане на конкурса, и за да се разсеят съмненията относно предварително договорения избор на директор на Националната галерия, настояваме Министерството на културата да мотивира изискването за висше образование, специалност „Изкуствознание“, посочено като задължителен и единствен възможен ценз за кандидатите. Предвид утвърдените специалности, в това число и „артмениджмънт“, които се предлагат от университетите в страната, подобно ограничително изискване е нелогично. 

От името на движение „Реформи в културата“ настояваме за честен и публичен избор на директор на Националната галерия!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • НОВА КНИГА

  Евелина Йекер  - „В името на живота“

  Млада жена пише писма на психотерапевтката си д-р Дорман между сесиите, а после изведнъж изчезва безследно. 

   
 • НОВА КНИГА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Спомен за Лорънс Оливие

  Той не доживя падането на комунизма, но имаше нещо символично, че си замина с един разделен и противоборстващ свят, който предстоеше коренно да се промени и в който за дълго щяхме да се радваме на плодовете на демокрацията.

„Ако книгите ми бяха по-лоши, нямаше да ме поканят в Холивуд, а ако бяха по-добри – аз нямаше да отида”.

Реймънд Чандлър, американски писател, роден на 23 юли преди 131 години

Анкета

Кой е отговорен за счупените плочки на Ларгото?

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

За добрия човек и историческата правда 

Прочетете книгата „Един много добър човек“, осмислете я и осъзнайте веднъж завинаги как трябва и не трябва да се пише за нашата история.

Ако искаме да сме почтени българи и европейци.

„Лора, Яворов и аз” – завръщането в диалога

С изключителна прецизност и уважение към отминалото време и най-вече към личността на Дора, Петър Величков събира и подрежда изгубените частици от един пъзел, който може би никога няма да бъде подреден напълно.

Бунтът на свободния или абсурдите на свободата

Книгата е диагноза и опит за лечение на болести, които се раждат единствено на границата между две епохи.