ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

От гражданско движение „Реформи в културата“

Уважаеми г-н Банов,

Във връзка с обявен конкурс за заемане на длъжността „Директор“ на Национална галерия – София, с настоящото и от името на движение „Реформи в културата“, бихме искали да заявим следното:

С оглед стратегическото положение за определяне на културната политика на България на Националната галерия като музей, открит за публиката, който съхранява, изучава и обогатява националната колекция от българско и чуждестранно изкуство за настоящите и бъдещите поколения, считаме, че процесът по избор на неин директор е от особена важност за обществото като цяло и като такъв следва да бъде проведен публично като се даде възможност за широко обществено обсъждане и контрол.

Вземайки предвид горното считаме, че към кандидатите следва да се приложи регламент за избор, сходен с този за други висши изборни длъжности, като председателя на ВКС, ВАС и Главния прокурор. Поради тази причина настояваме конкурсът за директор на Националната галерия да се проведе при следните условия:

1. Кандидатите, подали документи за участие в конкурса, да бъдат оповестени публично.

2. Представените концепции да бъдат публикувани на сайта на Министерството на културата и на друго подходящо място в срок не по-късно от две седмици преди провеждане на събеседване с кандидате.

3. Представители на юридически лица с нестопанска цел, професионалните организации, висши училища и научни организации в сферата на културата да могат да представят писмено въпроси, в срок до три работни дни преди провеждане на събеседване с кандидатите.

4. Събеседването с кандидатите да се провежда публично, както и да се излъчва он-лайн на сайта на Министерството на културата и на друго подходящо място.

5. Оценката и мотивите на конкурсната комисия за класиране и избор на кандидатите да бъде публикувана на сайта на Министерството на културата.

Следва да се отбележи, че за гарантиране на честност и прозрачност при провеждане на конкурса, и за да се разсеят съмненията относно предварително договорения избор на директор на Националната галерия, настояваме Министерството на културата да мотивира изискването за висше образование, специалност „Изкуствознание“, посочено като задължителен и единствен възможен ценз за кандидатите. Предвид утвърдените специалности, в това число и „артмениджмънт“, които се предлагат от университетите в страната, подобно ограничително изискване е нелогично. 

От името на движение „Реформи в културата“ настояваме за честен и публичен избор на директор на Националната галерия!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • НОВА КНИГА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Надявам се, че хората ме възприемат като актьор. Никога не съм искал да бъда филмова звезда.”

Ал Пачино, американски актьор, роден на 25 април преди 79 години

Анкета

Да остане ли статуята на Борисов със светещите очи?

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

„Снимка с Юки“ успява да избута тревожността от душата

„Снимка с Юки“ е повече филм-разсъждение за не/възможността на преодоляване на собствените си граници и влизане в територията на другия, филм за доверието. 

Светлината, казах!*

 

 

 

Стефан Мавродиев участва не само като актьор, но и с личната си позиция.

Един УЮТен филм на Камен Донев

Истината е, че отдавна не бях гледал български филм с такъв хомогенен ансамбъл – независимо дали става дума за главна роля – Валентин Танев, Стефка Янорова, Албена Колева, Захари Бахаров, за сочен поддържащ персонаж – Бойка Велкова, Николай Сотиров,Николай Урумов, Патриция Пъндева.