ПАН ЖАБОВСКИ

"Красотата ще спаси света" - това е една от най-известните фрази, които слушаме цял живот. Същевременно нито я разбираме, нито вярваме, че е така. Красотата прави народите умни и богати, а липсата на красота - глупави и роби. Красотата прави хората щастливи и им дава надежда и стимул за живот и работа.

Доказателство за думите ми e голямото ядене в Националната галерия. Общественото възмущение е огромно. Това доказва, че красотата е много важен фактор в живота на обществото.

Красотата ни приближава към Създателя. Забележете, че големите религии (особено православието) украсяват храмовете си с прекрасни стенописи, скулптури, икони. Това е индиректно доказателство, че красотата произлиза от Бог. Същевременно дяволът се старае да я разруши. Какво прави? В сектите е забранено да се изписват молитвените им домове.

Идеологии като комунизма и фашизма, които отричат Бог, първо унищожават изкуството. Видяхме го в САЩ с унищожаването на паметниците. Виждаме го в съвременното изкуство, което е създадено от леви идеолози от франкфуртската школа. Каква е целта на съвременното изкуство? Налагане на грозотията!

За първи път в цялата история на човечеството грозотията е възнесена до ниво изкуство. И това започва в началото на 20 век с навлизането на леви идеологии - национал-социализма и комунизма. Две идеологии, които отричат Бог и същевременно обожествяващи сатаната. В 21 век тези две идеологии се развиват в неолиберализъм и неомарксизъм. Всичко започва с Лутър и протестантизма чак до наши дни. Целта е пълно унищожение на католицизма като единствената религия, която е създала човешкия прогрес и налагала красотата, която произлиза от Бог.

Наскоро цялата българска общественост се присмива на празната зала по време на речта на Бойко Борисов в ООН. За съжаление, не съм прочел някой да коментира самата реч. А премиерът е упоменал фразата "устойчиво развитие" няколко пъти. Какво е това? Това е налагане на тоталното робство на човешката раса - особено бялата, която е най-развита. Това, което католицизмът е премахнал изцяло - робството - започва да се налага по два начина: грозна красота и обедняване на населението, постигано чрез ниското ниво на обучение с фалшифициране на факти.

Термините: красива красота и грозна красота са измислени от познат от фейса и перфектно определят нещата. Аз ги наричам божествена красота и дяволска красота, което е липса на красота. И тази грозна красота е налагана в съвременното изкуство още от Йосиф Бойс.

Интересното е, че комунистите са пробвали да подкупят и Пикасо да твори за тъмните сили,но се е опълчил.

Лично аз още като студент имах разговор с човек, който се оказа комунист. В директен разговор ми каза: знаем ,че си талантлив и ако твориш за нас ще те направим известен, ако не - никой няма да те излага. И си спазиха думата. Никой не ме излага в Бг.

Вметнах това лично откровение, за да разберете колко е силно злото и колко е важно за него да унищожи красотата. Злото не се занимава с парите. Хората без пари не се обезверяват, обезверяват се от липса на красота.

Какво са направили комунистите в Бг, за да унищожат красотата? Успяха за 70 години до ден днешен да променят матрицата за красота в мозъците на българите.

Просто купиха художници като Светлин Русев в миналото да налага сивото. И българинът дотолкова е изгубил чувството си за красота, че комунистически художници от този сорт са били смятани за велики, та до ден днешен от някои изкуствоведи. Българинът дотолкова е загубил чувството си за красота, че не умее в една картина да разбере дали има живопис. Просто генетично мозъците на бг художници са лишени от усет за живопис. За това са виновни комунистически художници, които са били приемани в академиите без талант, заради връзки. И както каза Хубен Черкелов - техните картини не струват даже рамките! Но продължават да се предлагат като "класици". Това е най-добър начин да унищожиш красотата. Процесът продължава за съжаление и с голямото кльопане.

Другия начин научих вчера в раговор с колега. Едни негови богати почитатели директно са му казали, че и сега съществува списък с имена на художници, които богатите трябва да купуват, а други не. По този начин се постига обедняване на кадърните и забогатяване на послушните, но не талантливите. 

Затова нека не се учудваме, че некадърници стават министри на културата или ги предлагат за академици.    

Виновни за разрухата на красотата са също галерии, издържани от фондации, където колкото едно нещо е по-грозно и безсмислено или промотиращо LGBT и други антибожествени и античовешки идеи, толкова е по-заплащано и "ценно".

В целия свят тече процес на унищожаване на красотата, който е бил изпробван в Китай с "културната революция".

На родно ниво беше Светлин Русев, Вежди Рашидов а сега по медиите изскача Яра Бубнова, която иска да завладее съвременното изкуство.. И го прави перфектно с кича.

Трябва да се разбере, че от 20 век злото атакува Бог с ръцете на некадърни "творци", налагайки грозното.

Същото важи за чалгата, която е музика в чест на дявола. Тази музика е описана още в Библията като инструмент на злото. Видяхме как чалгата превърна младите хора в безлични, глупави роби. Най-лошото е, че са и грозни с целия този грим, дрехи... Почти изчезнаха красивите тийнейджъри. И това е целта на неокомунистите. Глупави, грозни чалгаджийски деца, които ще пораснат като глупави родители.

И всичко това се постига много бързо с отнемането на красотата на народа и налагането на кича.

В крайна сметка се стигна дотам, че България не е фактор в световното изкуство и освен Кристо няма известен и влиятелен бг художник.

Защо се стигна дотук? Защото е дадена власт да решават кое е изкуство на хора без никакво отношение към красотата. Това са хора в министерства, държавни галерии и фондации, които без усет за естетика правят промоция на свои художници независимо от това дали те имат талант. За да станеш име, не е нужен талант, а връзки в Бг. Виждаме как некадърни стават академици или са обожествявани като велики имена, но извън Бг никой не ги знае. Това е порочен кръг, който продължава да унищожава изкуството в Бг.

Много добре го е описал този порочен кръг покойният Георги Марков. 

А в последните месеци моята теза за красотата сама се защитава и няма как да се обори. Виждаме, че липсата на естетика и чувство за красота върви ръка за ръка с разрушаването на българската държава и оглупяването на народа. България, вместо да става все по-красива и добра за живеене, с всеки изминал ден се разрушава.

Има ли изход от ситуацията? По този въпрос съм черноглед и мисля, че ще става все по-зле. Кичът изцяло ще завладее Бг изкуството, което вече не мога и да нарека изкуство.

Причините са няколко:

1. НХА вече не е същата - нивото падна. Академията е тази, която трябва да държи нивото високо. И тази теза не е нужно да се доказва.

2. Галериите са държани от хора, които нямат естетическо чувство и предлагат това, което се купува. А понеже купувачите са хора без усет за красота - поради генетично унищожена естетика - предлага се кич. Кичът е лесно смилаем за прости хора.

3. Изкуствоведите са обучени или в Бг (което е най-лошият вариант) или например в Англия, където се налага антикултура (това е доста дълга тема - но тя е причината за цялото зло и в изкуството) и са в матрица. Тяхната естетика е вече изкривена. Те не умеят вече да направят разлика между добро и лошо произведение на изкуството. Те се движат в света на изкуството като слепци и повтарят изучените мантри.

4. Колекционерите даже не споменавам - те са търговци нямащи никакво отношение към красотата и са лишени от любов към красивото. За тях печалбата е водеща.

5. Обикновените хора, които биха могли с покупки да поддържат добри творци, но са роби на телевизията и вярват на това, което видят там.

В Бг няма нито една прослойка, влюбена в истинското изкуство. Затова България по думите на хиляди хора е най-грозната държава в Европа - думи на чужденци и българи.

Комунизмът е превърнал една прекрасна страна в тотално бунище. Но и самите хора са виновни за случилото се.

Докато българинът не заобича красотата, ще е роб! Не само финансов, но и ментален. И ще живее грозен живот в грозна среда, кльопайки в Националната галерия.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

 • ЮБИЛЕЙ

  Препускай, индианецо!

   Гойко Митич на 80.

   

  За нас той беше идол, пример за подражание, олицетворение на Доброто, вечният смел и благороден индиански вожд, готов да воюва със злото в Америка в името на справедливостта и човешката хармония.

   

„Човек трябва да е добър, за да бъде здрав. Доброто, добродетелта е първото условие за здравето на човека.”

Петър Дънов, български философ, роден на 11 юли преди 154 години

Анкета

Ще купувате ли повече книги, като падне ДДС?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

„Тялото” – за всеки, който търси доказателство за нашата уязвимост

 

Книгата се чете изключително леко. А това е майсторството: да разкажеш много сложни научни неща, незнайни факти, открития и събития, които изискват сериозно изучаване.

Сериали по време на криза

 

В „Южен вятър 2“ има стабилна „българска връзка“.

Достойнствата на една книга

 „Невидимата искра на Възраждането” е добросъвестно изследване, което разкрива малко познати дейтали от историята ни, както и невидимите на механизми на тайните общества и влиянието им върху възрожденските дейци.