До

г-н Красимир Вълчев,

Министър на образованието и науката

г-жа Мария Фъртунова,

Директор на дирекция "Висше образование" в МОН

 

СИГНАЛ

от

проф. д-р Юлиан Куюмджиев 

и проф. Албена Димова-Воскресенска 

– преподаватели в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив

 

С настоящото ви информираме за нарушения в АМТИИ - Пловдив и се обръщаме към вас, за да бъде извършена проверка в академията.

1.Факултетният съвет на факултет "Музикална педагогика" не отговаря на изискванията на ЗВО. Той беше формиран през февруари 2016 г. и тогава неговият числен състав бе от 29 души:

1. Доц. Кирил Чапликов - декан

2. Проф. д.изк. Ангел Ангелов

3. Проф. д-р Капка Солакова

4.  Проф. д-р Пламен Арабов

5. Проф. д-р Полина Куюмджиева

6. Проф. д-р Ромео Смилков

7. Проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак

8. Проф. д-р Юлиан Куюмджиев

9. Проф. Албена Димова

10. Проф. Живка Личева

11. Проф. Магдалена Чикчева

12. Проф. Роксана Богданова

13. Проф. Снежана Симеонова

14. Доц. д-р Велислава Карагенова

15. Доц. д-р Весела Гелева

15. Доц. д-р Веселин Койчев

16. Доц. д-р Зорница Петрова

17. Доц. д-р Красимира Филева

18. Доц. д-р Людмил Петков

19. Доц. д-р Пламен Първанов

20. Доц. д-р Стела Митева-Динкова

21. Доц. д-р Татяна Гигова

22. Доц. д-р Цветанка Коловска

23. Доц. Малина Малинова

24. Ас. д-р Надежда Кузманова

25. Ас. Аделина Калудова

26. Ас. Жан Пехливанов

27. Стефан Далиганев - член на Студентския съвет

29. Камелия Примова - корепетитор

С този числен състав Факултетният съвет отговаряше на изисквания на чл. 26, ал. 7 от ЗВО: "Факултетният съвет се състои не по-малко от 25 членове и включва представители на академичния състав на основен трудов договор, студенти и докторанти." В ЗВО има текст, според който численият състав на академичния състав на факултета може да бъде по-малък във ВУЗ по изкуствата (чл. 26, ал. 10), но няма текст, който да разрешава по-малък числен състав за факултетен съвет във ВУЗ по изкуствата. 

Впоследствие корепетитор Камелия Примова бе извадена от състава на Факултетния съвет (по неясни причини), а проф. д.изк. Ангел Ангелов, проф. д-р Пламен Арабов, проф. Живка Личева, проф. Снежана Симеонова, доц. д-р Татяна Гигова и ас. Аделина Калудова бяха пенсионирани. По този начин численият състав на Факултетния съвет постепенно намаля, като от септември т.г. той наброява 22 души, т.е. с трима по-малко от изискуемия минимум съгласно цитирания по-горе текст от ЗВО. Съгласно чл. 26, ал. 5, т. 3 "Общото събрание на факултета определя числения състав на факултетния съвет и избира с тайно гласуване неговите членове". Общото събрание на факултет "Музикална педагогика" не е провеждало заседание, на което са бъдат избрани нови членове на Факултетния съвет и по този начин неговият числен състав да отговаря на изискванията на чл. 26, ал. 7 от ЗВО.

Съобразно с това проведените от септември насам заседания на Факултетния съвет са нелигитимни, а решенията, взети на тях, трябва да бъдет отменени и да се гласуват отново, когато съставът на Факултетния съвет бъде допълнен на заседание на Общото събрание на факултета.

2. В Академията не се спазва изискването на ЗВО лекциите на студенти от ОКС Магистър да се водят хабилитирани преподаватели или – по изключение – от преподаватели с ОНС доктор. В специалност Артмениджмънт лекции води главната счетоводителка на АМТИИ Христина Колева, а в специалности PR на арторганизации и Аниматор изкуство в туризма лекции води нейният син асистент Васил Колев, който е докторант. 

3. Въз основа на проведен конкурс ректорът проф. Милчо Василев назначи своя син Васил Василев за главен асистент. Съгласно чл. 3, т. 23 от Закона за предовратяване и разкриване на конфликт на интереси и чл. 17, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на АМТИИ ректорът е лице, заемащо публична длъжност и съответно съгласно чл. чл. 17, ал. 2 и 3 ректорът е длъжен да декларира конфликта на интереси, а органът, който го е избрал – Общото събрание – да прецени конкретния случай. Общо събрание за случая с назначаването на сина на ректора Васил Василев на академичната длъжност главен асистент не е провеждано и това е нарушение на Закона за предовратяване и разкриване на конфликт на интереси и на чл. 17, ал. 3 от Правилника за устройството и дейността на АМТИИ.

4. Докторантът Георги Шамлиев със специалност "Полифония" неправомерно е преместен в катедра „Оркестрови инструменти и класическо пеене”, макар че дисциплината "Полифония" е теоретична дисциплина и в момента тя трябва да бъде част от катедра „Музикална педагогика”. В случая  са нарушени чл. 26, ал. 8, т. 2 от ЗВО, чл. 11 и и чл. 26, ал. 2 от Правилника за прилагане на ЗРАСРБ. Преместването не е станало с решение на Факултетния съвет на факултет "Музикална педагогика", а единствено той има тези правомощия. Налице е опит незаконно да се ход на процедура за защита на дисертационен труд в нарушение на ЗВО и ЗРАСРБ.

5. На заседание на факултетния съвет през октомври т.г. бе съобщено, че преподавателката по дисциплината "Музикален фолклор" гл. ас. д-р Зоя Микова е подала молба за преместване във факултет "Музикален фолклор и хореография". Решение за нейното преместване не е вземано на заседание на ФС на факултет "Музикална педагогика", а именно Факултетният съвет на факултет "Музикална педагогика" взе решение да обяви конкурса за главен асистент по същата дисциплина, който тя успешно издържа. От своето назначаване още като асистент Зоя Микова винаги е била член на факултет "Музикална педагогика". Нейното преместване във факултет "Музикален фолклор и хореография" е незаконно, защото са нарушени правомощията на ФС на факултет "Музикална педагогика" според чл. 26, ал. 8, т. 2, 5 и 7.

Във връзка с тези случаи ви молим да направите проверка и да предприемете действия за отстраняването на тези нарушения и за търсене на отговорност от съответните длъжностни лица.

21 декември 2017 г. 

 

 

Коментари  

+3 #1 Ася Стойкова 03-04-2018 11:41
Безобразия в това учебно заведение. Незабавно на Менда Стоянова да и се отнеме титлата ,която не и се полага и най-вече не и отива!
Цитиране
 • ПАРОДИЯ

  "Жив е все още"

  На една страна евро банкноти,

  на друга метнал пищов злодеят

  и там, на пода, дамски кюлоти

  издайно в мрака едва белеят.

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

"Не мога да слушам продължително Вагнер. Обзема ме желание да превзема Полша."

Уди Алън, американски режисьор, сценарист, актьор и музикант, роден на 1 декември преди 85 години

Анкета

Трябва ли хората на изкуството да имат гражданска позиция?

Да, защото те са елитът на обществото - 93.8%
Не, да се занимават само с изкуство - 0%
Не мога да преценя - 0%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

„Пепел върху слънцето“ е важен и необходим филм

Направен с вкус и необходимата професионална зрелост, той поставя важни и значими проблеми, които не ни оставят безразлични.

„Тенет“ и Нолан

 

Филмът връща чистата емоция на публиката, предлага й качествено зрелище, а самият зрител се отблагодарява с това, че отново се насочва към салона.

Дори и да сме от глина, трябва да съхраним човешкото в себе си

 

Като Достоевски и Добромир Байчев вярва в благородните начинания, търси човека и в най-големия злодей.