"И казваше „най-щастливите ми мигове са, когато съм в семейството си“. С децата си, съпругата. Водеше ни постоянно на разходки, беше толкова хубаво, че го помня, все едно беше вчера.

И си спомням, малко преди да почине, така с умиление разказваше, че си отива спокоен от този свят, защото не ни оставя дългове. Платил е и последната сметка на ипотеката.

И си спомням, че по едно време приклекна и я целуна земята. Просто се беше просълзил с някакво умиление към родната земя.

Татко беше много снизходителен към човешките слабости, макар че много страдаше, като видеше неправда да съществува. Просто болезнено преживяваше всичко. Неговата мечта и неговият идеал беше да има повече хора с добри сърца, открити към земята, към природата, към родината, един към друг.

Приписват един афоризъм на моя баща, не знам доколко е така, даже Балабанов му казвал: „Е, Пелине, много суров си“. Афоризмът е следният: „Ако в България някога се роди гений, то ще бъде гений на завистта“. Баща ми казваше, че човек трябва да има чувство за мярка, и намираше, че това е, което липсва на хората.

Ние две еврейски семейства тука пазихме. Имаше един период, в който като им беше разрушена къщата от бомбардировките, дойде семейството на Валери Петров. Те живееха тук, татко отдели стаи, за да могат да се приютят. Според мен той направи много за спасяването на българските евреи. И в това отношение аз се изненадвам, че много малко така се говори, то не е и необходимо да се парадира, като направиш нещо добро, но си спомням, че той тогава искал извънредна среща с цар Борис и е поставил много остро въпроса за спасяването на евреите и ни разказваше, че царят употребил израза: „Тези мои копои съвсем се забравиха! Трябва да направим нещо.“

Така се говореше, не знам доколко е достоверно. (Твърди се, че след 9 септември планирали да убият писателя, но объркали адреса - бел. ред.) Влиза в къщата на Боро Зевзека и го убива. Баща ми много страдаше от това и това до голяма степен съкрати живота му. Той се надяваше и вярваше, макар да казваше: „Може би наивна е моята вяра, че доброто все пак ще надделее, то ще победи над злото“. Смяташе, че основното нещо, което нашият народ трябва да има, е да чете повече, да е просветен, защото когато човек е с по-широки познания, когато е чел литература, тогава и резултатите ще са по-добри. Той на това се надяваше баща ми, може би малко идеалистично, малко наивно, но вярваше, че това ще стане един ден."

Боян Иванов (85), син на писателя Елин Пелин, в репортаж на "Панорама" по БНТ

Коментари  

+1 #1 Михаил Грънчаров 25-07-2017 14:05
Боби, ние се познаваме още от 1946 година и имаме много спомени. Аз и моето семейство живеехме до вас и покрай проф. Балабанов (настойник на майка ми). Имахме всекидневна връзка. През 1955 година направих една линорезба на чичо Пелинко, с която спечелих международна награда. През 1946 година ми възложиха от училище да напиша доклад за баща ти. Аз отидох при него, той ме сложи на коленете си и написа две страници,след това извика през прозореца да дойде майка ми и продиктува още две страници. В училище го прочетох,спечелих овации и за съжаление моята класна бързо ми взе доклада и повече не го видях. Мисля,че това бяха единствените автобиографични саморъчно написани записки. Не сме се виждали близо 50 години и много бих се радвал да се видим,защото има много неща, които можем да си кажем. От всички деца на махалата от нашето време останахме живи само аз и Митко Гюрков. Поздрави Мишо!
Цитиране
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

 • ЮБИЛЕЙ

  Препускай, индианецо!

   Гойко Митич на 80.

   

  За нас той беше идол, пример за подражание, олицетворение на Доброто, вечният смел и благороден индиански вожд, готов да воюва със злото в Америка в името на справедливостта и човешката хармония.

   

„Човек трябва да е добър, за да бъде здрав. Доброто, добродетелта е първото условие за здравето на човека.”

Петър Дънов, български философ, роден на 11 юли преди 154 години

Анкета

Ще купувате ли повече книги, като падне ДДС?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

За Дизела и неговата предпоследна крачка

 

Историята на Кирил Николов нагледно доказва в какво се превръщат мечтите, ако ги преследваш упорито и последователно.

„Тялото” – за всеки, който търси доказателство за нашата уязвимост

 

Книгата се чете изключително леко. А това е майсторството: да разкажеш много сложни научни неща, незнайни факти, открития и събития, които изискват сериозно изучаване.

Сериали по време на криза

 

В „Южен вятър 2“ има стабилна „българска връзка“.