SKIF

Как успяхме да завършим училище грамотни се пита човек, като гледа невероятните мерки за сигурност на матурите по литература тази година. А те стават все по-абсурдни и нищо чудно догодина зрелостниците да бъдат под парична гаранция, а родителите им заложници нейде из министерството на образованието, та дано изпитите да минат честно.

Цялата комедия покрай абитуриентите и седмокласниците е толкова абсурдна, че участниците в нея вече са изгубили усет и изобщо не проумяват това. ДАНС бди, прокуратурата дебне, министерството обискира, претърсва, изземва, санкционира, охранява, снима с камери, заглушава ефира... Боже! В затвор ли сме, децата заложници ли са, министерството на науката с полицейски функции ли е? Няма по-откровено признание за това, че то и цялата училищна система са разядени от корупция, от начина, по който се провеждат матурите. Кунева и целият й състав ни показаха, че са абсолютно безсилни да спрат измамите и че си нямат доверие един на друг. Тоест проблемът с нечестните държавни изпити се корени в министерството и в неговите експерти. Затова е смешно, че ръководството се моли на прокуратурата и ДАНС да търсят измамниците. Ами че те са там - в самото министерство. Айде сега едно разследване за организирана престъпна група, а?

За всички, завършили през миналия век, случващото се в момента е невероятен фарс. Тогава освен че се дипломирахме грамотни, го направихме и без никакъв стрес. Нито ни пазеха с полиция, нито учителите ни ги унижаваха. Носехме си книжките с произведенията от вкъщи и никой не ни подозираше. Вярно, нямахме телефони, ама оправдаването с техниката издава огромното отчаяние на МОН да прехвърли горещия картоф извън полето си. 

В България отдавна няма честни изпити, избори, търгове, конкурси и каквото се сетите на състезателен принцип, защото цялото ни общество се корумпира. Какво очакваме от избраните във властта тогава, след като те са еманацията на тоя подкупен дух? Честността никога не е била и няма да бъде българска добродетел. Измамата е второто аз на народа ни, та за едни фасулски изпити ли ще направим изключение... 

Отдавна училището не е място, където на почит са духовните ценности, затова търговците са се разположили в храма и търгуват ли търгуват. Самото министерство е благословило тази търговия, то е двигателят на порочната система с частни уроци и курсове, към които изтича контролирана информация какво и кога би се паднало на изпитите. Целият този цинизъм рефлектира върху учениците, които още от пети клас са наясно със системата и биват инсталирани в нея къде болезнено, къде безболезнено. Колко са родителите, които отказват да участват в тази игра и с риск децата им да се превърнат в аутсайдери, не ги записват на частни уроци? Почти невидим брой вероятно. 

Затова, когато дойде време за матурата, е в ход най-голямото надлъгване - кой ще успее да измами системата. И мнозина успяват, а отговорност не понася никой. Та какъв е смисълът от тази матура, която нито показва нивото на грамотността, нито е адекватна, за да стане повод за повишаването му, нито отчита културата на малкото културни абитуриенти, нито оставя у интелигентните деца чувство, че са постъпили правилно, че са се образовали и ограмотили. Кой има нужда от нея? Отговорът е прост - цялата корумпарска машина. Само тя.

 

Коментари  

+3 #5 Анонимен 22-05-2016 06:51
Не знам, кой кво "хейти" ,но трябва да се обучават от първи клас...от детската, че по свято от учителя няма! Да се забранят всякакви псувни и говорене на др. Езици , освен изучаваните..
Всеки учител да минава психо тест на 4 години, и при евентиуален срив, да не седи в системата , а да си харчи пенсията. Това е втора категория труд,а Не 3та! Има шум и прах..и се изразходва страшно много търпение и нерви!.. учителите се вдигнаха и се получи, що не стачкуват пак! Сега да го направят за децата и здравето си!..хайде, само мрънкате, а родителите да си мълчът..като не им харесва реда , да плащат на частно училище!
Цитиране
+6 #4 Анонимен 19-05-2016 19:10
Може и да се оправи, но трябва да изгонят търговците от храма, т.е. да забранят на родителите да дават "акъл" как и на какво да се учат децата им...Когато се осъзнае, че на училище се ходи, за да се учи ...
Цитиране
+2 #3 Анонимен 18-05-2016 19:26
Проблеми има, но редът трябва да се въведе от някъде. Вие като искате гледайте на тях като нещо ужасно, но интересували ли сте се как се провеждат изпити на запад, с какъв ред? А те как са се научили на него? Нали искаме България да е по-добре, да се развива, тази статия как помага на обществото с негативизма си? Ред, както и матура, трябва да има и с адекватни мерки и визия ще се постигне. Естествено, че мерките са гротесково отражение на ситуацията в държавата. Но ако всички само "хейтим", тези младежи ще си мислят, че няма нужда от матура, защото има корупция и няма смисъл, вместо да са мотивирани, да вярват че са имали една идея по-честни матури. А ако четеш тия думи и си мислиш тоя какви утопии говори, се замисли каква визия ти имаш за България, за нещата и справянето с проблемите(и дали ти не носиш част от проблема в мисленото си). Тази статия спокойно можеше да се казва "Драконови мерки срещу проблемите на провеждането на матурите". С хейт.. няма да стигнем далеч, трябва и акъл
Цитиране
+17 #2 Анонимен 18-05-2016 19:20
До кога ще затъпяват нашите деца! Градиш гнило поколение, учителю!
Ти си виновен за убииците на пътя, ти си виновен за корупцията и унищожението на националното самосъзнание!
Виновен си за всяко зло, насъдено в детското съзнание! Вдигни се! Вместо да си горд,че си градител-учител,ти се срамиш като унищожител!
Когато подаваш верния отговор на неукия.. един ден, той ще убие твоето дете на операционната маса!
Стачкувай и умувай! Искай и търси правата си , защото ти си градител на бъдещото поколение! Предавай вярната информация за миналото на дедите ни! Самосъзнанието се гради с уважение за борба за свободно слово,идеали и кумири,пътеводители и история!
Върнете правата на учителите,учиха ни тежко, но знаем и можем..а твоето дете може ли?Знае ли? Докога ще го тикаш нагоре?Кога ще осъзнаеш, сам ти копаеш гроба си,учиш да иска и да не дава!Дали ще дойде до леглото ти един ден?
Цитиране
+15 #1 Анонимен 18-05-2016 18:57
Дилигираният бюджет трябва да се премахне! Ако е невъзможно, да се направи по общински кръг, а не по учреждение! Така страха на учителите ще изчезне, че ще изгубят работните си места! Да се въздадът повече права за преподавателите над учениците и участието на родителите в изборът на учител да се премахне! Нека отново има изпит преди първи клас! Така ще се насочат децата към това, което са по-добри..едни в цифрите, други в буквите, а трети за клас в който ще се работи усилено с детето...
Не разбирам родители, които избират и плащат! Един ден това дете, за което плащате да си вземе дипломата ,ще убие човек или ще съсипе нечие семейство или животи с безотговорност или безхаберие! Не е ли по-добре да се гордеете с интелигентно дете, което ще има шанс сред обществото, а не срам и фалшиви подвизи, фасадата на татковото име, лицемерното му изискване да плащате за ненужното и незаслуженото? Осъзнай се народе!
И ти учителю с вързани ръце! Редиш документация, редиш фалшиви уроци....
Цитиране
 • А СЕГА...

  Компютри и цървули

  Недоволният от нещо човек вече не е гражданин на Република България, а само протестър.

  Дръзналите да напишат или рекат по радио или телевизия нещо напреки, са грантаджии, соросоиди (нали помните деветдесетте), джендъри и национални предатели, платени от американския империализъм. Да ви звучи познато?

 • ПОРТРЕТ

  Невероятната Мария Калас

  През 2018 г. се навършват 95 години от рождението на певицата.

   
 • КРИЛЦЕ ИЛИ КЪЛКА

  Да си спомним за Луи дьо Фюнес

  Комедиите му бяха любими у нас, нещо повече -  редовно се внасяха и се показваха до скъсване в киносалоните, за да знае всяко българско дете кой играе инспекторите Жув и Крюшо.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • РЕКОНТРА

  Възхвала на глупостта – българската

  Дано някой ден поне малко да поумнеем. Да видим, че царят е наистина гол и най- сетне да кажем едно твърдо и окончателно: „Не!” на Глупостта и да решим сами успешно съдбата си. Защото вече почти стигнахме дъното...

   
 • ОТКЪС

  Светлана Алексиевич - "Чернобилска молитва"

  Книгата описва личната трагедия на хората след Чернобилската трагедия и показва как тя е повлияла на техния живот.

   

„Любов е да срещнеш някой, който да ти каже нещо ново за теб.“

Андре Бретон, френски писател, роден на 19 февруари преди 122 години

Анкета

Гледате ли предавания за култура по телевизията?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

Вестникът на властта срещу властта

Не съм съгласен с българското заглавие на филма. „Вестник на властта“ звучи и подвеждащо, и компрометиращо.

Жлъчна сатира срещу тоталитаризма

„Смъртта на Сталин“ продължава традициите на „Монти Пайтън“, предлагайки ни един присмехулен и хулигански поглед към най-близкото обкръжение на вожда в момент на върховно напрежение и прелом.

Да бъдеш безкомпромисен и решителен и в най-мрачния час

Отличен сценарий на Антъни Маккартни и брилянтна игра на Гари Олдман.