SKIF

Как успяхме да завършим училище грамотни се пита човек, като гледа невероятните мерки за сигурност на матурите по литература тази година. А те стават все по-абсурдни и нищо чудно догодина зрелостниците да бъдат под парична гаранция, а родителите им заложници нейде из министерството на образованието, та дано изпитите да минат честно.

Цялата комедия покрай абитуриентите и седмокласниците е толкова абсурдна, че участниците в нея вече са изгубили усет и изобщо не проумяват това. ДАНС бди, прокуратурата дебне, министерството обискира, претърсва, изземва, санкционира, охранява, снима с камери, заглушава ефира... Боже! В затвор ли сме, децата заложници ли са, министерството на науката с полицейски функции ли е? Няма по-откровено признание за това, че то и цялата училищна система са разядени от корупция, от начина, по който се провеждат матурите. Кунева и целият й състав ни показаха, че са абсолютно безсилни да спрат измамите и че си нямат доверие един на друг. Тоест проблемът с нечестните държавни изпити се корени в министерството и в неговите експерти. Затова е смешно, че ръководството се моли на прокуратурата и ДАНС да търсят измамниците. Ами че те са там - в самото министерство. Айде сега едно разследване за организирана престъпна група, а?

За всички, завършили през миналия век, случващото се в момента е невероятен фарс. Тогава освен че се дипломирахме грамотни, го направихме и без никакъв стрес. Нито ни пазеха с полиция, нито учителите ни ги унижаваха. Носехме си книжките с произведенията от вкъщи и никой не ни подозираше. Вярно, нямахме телефони, ама оправдаването с техниката издава огромното отчаяние на МОН да прехвърли горещия картоф извън полето си. 

В България отдавна няма честни изпити, избори, търгове, конкурси и каквото се сетите на състезателен принцип, защото цялото ни общество се корумпира. Какво очакваме от избраните във властта тогава, след като те са еманацията на тоя подкупен дух? Честността никога не е била и няма да бъде българска добродетел. Измамата е второто аз на народа ни, та за едни фасулски изпити ли ще направим изключение... 

Отдавна училището не е място, където на почит са духовните ценности, затова търговците са се разположили в храма и търгуват ли търгуват. Самото министерство е благословило тази търговия, то е двигателят на порочната система с частни уроци и курсове, към които изтича контролирана информация какво и кога би се паднало на изпитите. Целият този цинизъм рефлектира върху учениците, които още от пети клас са наясно със системата и биват инсталирани в нея къде болезнено, къде безболезнено. Колко са родителите, които отказват да участват в тази игра и с риск децата им да се превърнат в аутсайдери, не ги записват на частни уроци? Почти невидим брой вероятно. 

Затова, когато дойде време за матурата, е в ход най-голямото надлъгване - кой ще успее да измами системата. И мнозина успяват, а отговорност не понася никой. Та какъв е смисълът от тази матура, която нито показва нивото на грамотността, нито е адекватна, за да стане повод за повишаването му, нито отчита културата на малкото културни абитуриенти, нито оставя у интелигентните деца чувство, че са постъпили правилно, че са се образовали и ограмотили. Кой има нужда от нея? Отговорът е прост - цялата корумпарска машина. Само тя.

 

Коментари  

+3 #5 Анонимен 22-05-2016 06:51
Не знам, кой кво "хейти" ,но трябва да се обучават от първи клас...от детската, че по свято от учителя няма! Да се забранят всякакви псувни и говорене на др. Езици , освен изучаваните..
Всеки учител да минава психо тест на 4 години, и при евентиуален срив, да не седи в системата , а да си харчи пенсията. Това е втора категория труд,а Не 3та! Има шум и прах..и се изразходва страшно много търпение и нерви!.. учителите се вдигнаха и се получи, що не стачкуват пак! Сега да го направят за децата и здравето си!..хайде, само мрънкате, а родителите да си мълчът..като не им харесва реда , да плащат на частно училище!
Цитиране
+6 #4 Анонимен 19-05-2016 19:10
Може и да се оправи, но трябва да изгонят търговците от храма, т.е. да забранят на родителите да дават "акъл" как и на какво да се учат децата им...Когато се осъзнае, че на училище се ходи, за да се учи ...
Цитиране
+2 #3 Анонимен 18-05-2016 19:26
Проблеми има, но редът трябва да се въведе от някъде. Вие като искате гледайте на тях като нещо ужасно, но интересували ли сте се как се провеждат изпити на запад, с какъв ред? А те как са се научили на него? Нали искаме България да е по-добре, да се развива, тази статия как помага на обществото с негативизма си? Ред, както и матура, трябва да има и с адекватни мерки и визия ще се постигне. Естествено, че мерките са гротесково отражение на ситуацията в държавата. Но ако всички само "хейтим", тези младежи ще си мислят, че няма нужда от матура, защото има корупция и няма смисъл, вместо да са мотивирани, да вярват че са имали една идея по-честни матури. А ако четеш тия думи и си мислиш тоя какви утопии говори, се замисли каква визия ти имаш за България, за нещата и справянето с проблемите(и дали ти не носиш част от проблема в мисленото си). Тази статия спокойно можеше да се казва "Драконови мерки срещу проблемите на провеждането на матурите". С хейт.. няма да стигнем далеч, трябва и акъл
Цитиране
+17 #2 Анонимен 18-05-2016 19:20
До кога ще затъпяват нашите деца! Градиш гнило поколение, учителю!
Ти си виновен за убииците на пътя, ти си виновен за корупцията и унищожението на националното самосъзнание!
Виновен си за всяко зло, насъдено в детското съзнание! Вдигни се! Вместо да си горд,че си градител-учител,ти се срамиш като унищожител!
Когато подаваш верния отговор на неукия.. един ден, той ще убие твоето дете на операционната маса!
Стачкувай и умувай! Искай и търси правата си , защото ти си градител на бъдещото поколение! Предавай вярната информация за миналото на дедите ни! Самосъзнанието се гради с уважение за борба за свободно слово,идеали и кумири,пътеводители и история!
Върнете правата на учителите,учиха ни тежко, но знаем и можем..а твоето дете може ли?Знае ли? Докога ще го тикаш нагоре?Кога ще осъзнаеш, сам ти копаеш гроба си,учиш да иска и да не дава!Дали ще дойде до леглото ти един ден?
Цитиране
+15 #1 Анонимен 18-05-2016 18:57
Дилигираният бюджет трябва да се премахне! Ако е невъзможно, да се направи по общински кръг, а не по учреждение! Така страха на учителите ще изчезне, че ще изгубят работните си места! Да се въздадът повече права за преподавателите над учениците и участието на родителите в изборът на учител да се премахне! Нека отново има изпит преди първи клас! Така ще се насочат децата към това, което са по-добри..едни в цифрите, други в буквите, а трети за клас в който ще се работи усилено с детето...
Не разбирам родители, които избират и плащат! Един ден това дете, за което плащате да си вземе дипломата ,ще убие човек или ще съсипе нечие семейство или животи с безотговорност или безхаберие! Не е ли по-добре да се гордеете с интелигентно дете, което ще има шанс сред обществото, а не срам и фалшиви подвизи, фасадата на татковото име, лицемерното му изискване да плащате за ненужното и незаслуженото? Осъзнай се народе!
И ти учителю с вързани ръце! Редиш документация, редиш фалшиви уроци....
Цитиране
 • ОТКЪС

  Умберто Еко - "Средновековното мислене"

  Това са студии, които покриват период от шейсет години. Техният оригинален дух е напълно съхранен, въпреки че авторът ги е шлифовал както библиографски, така и редакционно, за да се избегнат, макар и не изцяло, някои повторения и връщания към загатнатите теми.

   
 • ОТКЪС

  Светлана Алексиевич - "Чернобилска молитва"

  Книгата описва личната трагедия на хората след Чернобилската трагедия и показва как тя е повлияла на техния живот.

   

„Обществото е бал с маски, където всеки крие истинската си същност и я разкрива, криейки се.“

Ралф Уолдо Емерсън, американски мислител и писател, роден на 25 май преди 215 години

Анкета

Тревожи ли Ви, че в България медиите са под натиск?

Да - 97.1%
Не - 0%
Не смятам, че са под натиск - 2.9%

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Непретенциозна комедия за лятна разтуха

„Революция X“ ще си намери своята публика, особена в настъпващите горещи дни и ще се хареса от зрители с по-непретенциозен вкус, търсещи в киното основно леката забава.

Архитектура за хора от третата възраст

Книгата „Архитектура за хора от третата възраст“ променя представата за това какво означава „старчески дом“ и показва чрез различни примери как тези социални домове могат да бъдат авангард на архитектурата като цяло, което е и пример как не трябва да се робува на закостенелия образ. 

Духовен зомби апокалипсис

 

 

"Нелюбов" на Андрей Звягинцев регистрира разпада на едно семейство и едно общество