ДО БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

КОПИЕ ДО: ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ, МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

КОПИЕ ДО: ВЕЖДИ РАШИДОВ, МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

КОПИЕ ДО: ПЛАМЕН ДИМИТРОВ, ПРЕЗИДЕНТ НА КНСБ

КОПИЕ ДО: ДИМИТЪР МАНОЛОВ, ПРЕЗИДЕНТ НА КТ „ПОДКРЕПА”

КОПИЕ ДО: проф. дфн БОРЯНА ХРИСТОВА, ДИРЕКТОР НА НАЦ. БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

Уважаеми госпожи и господа,

На 1 ноември България чества Деня на народните будители – просветители и книжовници. Ние, работещите в Националната библиотека на Република България, сме горди да сме част от тях.

Днес обаче се чувстваме унизени!

Близо една четвърт от специалистите в този храм на българската духовност получават минималната за страната работна заплата – към момента 380 лева.

Един пример: Дългогодишен експерт в Националната библиотека, с висше образование и задължително владеене на чужд език, получава точно... 479 лева основна заплата!!!

Крайно унизително и срамно е, че трудът на специалисти – в повечето случаи единствени в България с високия си професионализъм – е почти приравнен с минималното заплащане на неквалифицирания труд!

Ето защо настояваме средната основна заплата в Националната библиотека, която е 489 лева, да достигне нивото на средната работна заплата за София!

Настояваме за конкретни решения от Ваша страна: да се предвидят в бюджета за 2016 г. средства за увеличаване на трудовите ни възнаграждения.

В противен случай на 10 декември 2015 г. – празника на Националната библиотека на Република България – ще обявим началото на протестни действия.

Текстът на писмото е приет единодушно от Общото събрание на Синдикалните организации към Федерация „Култура” – КНСБ и КТ „Подкрепа” в Националната библиотека.

Очакваме навременния Ви отговор.

Марияна Максимова, председател на СО на КНСБ, Иван Добромиров, председател на СС на КТ „Подкрепа”

Коментари

0 #2 skif 04-11-2015 08:37
Изпратете ни оригинала тогава.
Цитиране
0 #1 Марияна Максимова 03-11-2015 07:43
Уважаема медия,
Това не е писмото, изпратено до медиите, а негов обсъждан вариант.
В истинското писмо исканията ни са за средна работна заплата за страната, не за София. А има и обръщенията "Г-жа" и Г-н".
С уважение, Марияна Максимова
Цитиране
  • ПАРОДИЯ

"Жив е все още"

На една страна евро банкноти,

на друга метнал пищов злодеят

и там, на пода, дамски кюлоти

издайно в мрака едва белеят.

• В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

„Невидимата искра на Възраждането“

Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

• КЛАСИКА

30-те най-добри книги според французите

Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

• ГЕНИЙ

Що за човек е бил Бетовен?

Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

„По-добре да се задоволявате с малко, отколкото да имате злато и студено сърце!“

Вилхелм Хауф, германски писател, роден на 29 ноември преди 218 години

Анкета

Трябва ли хората на изкуството да имат гражданска позиция?

Да, защото те са елитът на обществото - 93.8%
Не, да се занимават само с изкуство - 0%
Не мога да преценя - 0%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

„Пепел върху слънцето“ е важен и необходим филм

Направен с вкус и необходимата професионална зрелост, той поставя важни и значими проблеми, които не ни оставят безразлични.

„Тенет“ и Нолан

Филмът връща чистата емоция на публиката, предлага й качествено зрелище, а самият зрител се отблагодарява с това, че отново се насочва към салона.

Дори и да сме от глина, трябва да съхраним човешкото в себе си

Като Достоевски и Добромир Байчев вярва в благородните начинания, търси човека и в най-големия злодей.