ДО БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

КОПИЕ ДО: ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ, МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

КОПИЕ ДО: ВЕЖДИ РАШИДОВ, МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

КОПИЕ ДО: ПЛАМЕН ДИМИТРОВ, ПРЕЗИДЕНТ НА КНСБ

КОПИЕ ДО: ДИМИТЪР МАНОЛОВ, ПРЕЗИДЕНТ НА КТ „ПОДКРЕПА”

КОПИЕ ДО: проф. дфн БОРЯНА ХРИСТОВА, ДИРЕКТОР НА НАЦ. БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

Уважаеми госпожи и господа,

На 1 ноември България чества Деня на народните будители – просветители и книжовници. Ние, работещите в Националната библиотека на Република България, сме горди да сме част от тях.

Днес обаче се чувстваме унизени!

Близо една четвърт от специалистите в този храм на българската духовност получават минималната за страната работна заплата – към момента 380 лева.

Един пример: Дългогодишен експерт в Националната библиотека, с висше образование и задължително владеене на чужд език, получава точно... 479 лева основна заплата!!!

Крайно унизително и срамно е, че трудът на специалисти – в повечето случаи единствени в България с високия си професионализъм – е почти приравнен с минималното заплащане на неквалифицирания труд!

Ето защо настояваме средната основна заплата в Националната библиотека, която е 489 лева, да достигне нивото на средната работна заплата за София!

Настояваме за конкретни решения от Ваша страна: да се предвидят в бюджета за 2016 г. средства за увеличаване на трудовите ни възнаграждения.

В противен случай на 10 декември 2015 г. – празника на Националната библиотека на Република България – ще обявим началото на протестни действия.

Текстът на писмото е приет единодушно от Общото събрание на Синдикалните организации към Федерация „Култура” – КНСБ и КТ „Подкрепа” в Националната библиотека.

Очакваме навременния Ви отговор.

Марияна Максимова, председател на СО на КНСБ, Иван Добромиров, председател на СС на КТ „Подкрепа”

Коментари

0 #2 skif 04-11-2015 08:37
Изпратете ни оригинала тогава.
Цитиране
0 #1 Марияна Максимова 03-11-2015 07:43
Уважаема медия,
Това не е писмото, изпратено до медиите, а негов обсъждан вариант.
В истинското писмо исканията ни са за средна работна заплата за страната, не за София. А има и обръщенията "Г-жа" и Г-н".
С уважение, Марияна Максимова
Цитиране
  • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

„Невидимата искра на Възраждането“

Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

• КЛАСИКА

30-те най-добри книги според французите

Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

• ГЕНИЙ

Що за човек е бил Бетовен?

Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

„Аз съм повлиял толкова зле на американската литература, повече отколкото всеки друг, за когото се сещам.”

Дашиъл Хамет, американски писател, роден на 27 май преди 125 години

Анкета

Одобрявате ли храната в ресторантите да е с по-нисък ДДС от книгите?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Сериали по време на криза

В „Южен вятър 2“ има стабилна „българска връзка“.

Достойнствата на една книга

„Невидимата искра на Възраждането” е добросъвестно изследване, което разкрива малко познати дейтали от историята ни, както и невидимите на механизми на тайните общества и влиянието им върху възрожденските дейци.

"Семейство Даръл" - защото най-красивата любов е невъзможната

Без да е шедьовър, сериалът въздейства много повече от десетки други претенциозни ленти.