СИМЕОН ХРИСТОВ, автор, изпълнител и продуцент на българска музика

Основните български телевизии и радиа не одобряват въвеждането на  минимален процент българска музика в националният ефир! Посочва се като основен проблем скуката, която може да настъпи, ако поне една трета от музиката е българска. Това не е точно така! Има произведена огромно количество качествена българска музика през последните 50-60 години. Има с какво да се започне. Страхът им е  свързан с това, дали българските производители на музика могат да осигурят голям обем качествена нова музика от всички жанрове. Но производството на този важен духовен продукт, музиката, зависи и от тях – медиите. Те го отвеждат до ушите и сърцата на българския потребител. Но има и още нещо. От тях, медиите, зависи какво ще получат за своя труд създателите на музика. Знаят ли уважаемите български потребители на музика, че въз основа на излъчваните по медиите песни се формират и средствата, които получават българските автори, изпълнители и продуценти? Че откъде могат да знаят, като този жизненоважен за създателите на музика факт не е оповестен достатъчно ясно? Държавните чиновници също мълчат гузно по въпроса! Вследствие излъчените песни по радиа и телевизии се разпределят  няколко десетки милиона лева, изчислени по една формула. Малка част остават за българските производители, защото малък е техният пазарен  дял, формиран от същите тези медии. Ето защо мисля, че българските медии са длъжници на българският народ и култура. И затова е редно да  поемат и своята тежест от реформата, ако някой въобще има куража да я осъществи.

Но най-големия длъжник на българския народ за недостатъчното произвеждана Нова и Качествена българска музика все пак не са медиите. Това е Държавата.

Построиха се огради по границата с Турция, за да спрат прииждащите  талази емигранти. Армия и полиция са готови да воюват с тях и да опазят територията ни. Чудесно! А къде беше Държавата, когато през границите на България  безпрепятствено минаха ориенталските армии на кючека и влязоха в душите на децата ни? И продължават да влизат! Къде бяха всички министри на културата и екипите им от 30  години насам, гледащи безучастно на  тази източна  антибългарска инвазия?

Държавата стигна до там в своето престъпно бездействие, че създаде монопол върху  концертната дейност на българските изпълнители. А това е единствения начин те да получат средства за творческия си труд. Кой е организатор на по-голямата част от  концертите на българските изпълнители? Общините. С пари от Държавата. Малко са импресариите, защото трудно се състезава срещу Държавата, трудно се плува в сярна киселина. Ето защо  същата тази Държава сега трябва да направи една тежка  реформа и то така, че да изчисти затлачената река до дъното. Не може да се издължи за греховете си като хвърли проблема на медиите! Хайде да видим има ли политици с български сърца и големи топки!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

 • ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

  Елин Пелин - "Напаст Божия"

  Бог не е милостив - не молете му се! Нека като жабите, кога им пресъхне блатото - да прокълнем и да умрем!

„Ако не случиш още от първия брак, няма смисъл да се развеждаш - все тая ще е!"

Кръстьо Сарафов, български актьор, роден на 6 април преди 144 години

Анкета

В пандемията купувате ли книги онлайн?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Да останеш човек извън играта

Филмът „Извън играта“ е не е сълзлива история за опитите на един съкрушен човек да се пребори с алкохолната си зависимост и разпада на брака и семейството си.  Не е и приказка за трудния път към успеха със стоп кадър от извоювания заслужен  триумф.

„Живот на една гара“ –  анатомия на самотата и страха

Романът следва  модела на знаменити световни романи, решени като философски есета - притчи: „Процесът“ на Франц Кафка, „Чумата“ от Албер Камю, „Погнусата“ от Жан-Пол Сартр, пиесата „Носорозите“ на Йожен Йонеско.

„Останалото е пепел“ - драматична история с универсално звучене

 

Филм с такъв скромен бюджет – 300 000 лева,  все пак звучи автентично като визия.