Нейтън Хил е роден в Айова, САЩ. Получава магистърска степен по английски, журналистика и изящни изкуства. Пише разкази, за които получава литературни награди. Десет години работи по първия си роман „Хала“, който се появява на пазара през 2016 г. и е удостоен с наградата за художествен дебют на „Ел Ей Таймс“. Книгата се превръща в световен хит и получава подкрепата на читатели и критици. Филмовото студио „Уорнър Брос“ купува правата за телевизионната адаптация на романа. Продуцент и режисьор на сериала ще бъде Джей Джей Ейбрамс, познат от култовите поредици „Междузвездни войни“ и „Мисията невъзможна“. В главната роля ще се превъплъти холивудската легенда Мерил Стрийп срещу рекордния хонорар от 825 хиляди долара на серия. Нейтън Хил заслужено е обявен за един от най-обещаващите нови автори и е сравняван с Дона Тарт, Томас Пинчън и Джон Ървинг, който, от своя страна, го сравнява с Дикенс. Днес четиридесет и две годишният Хил живее в Нейпълс, Флорида, заедно със съпругата си, която свири на фагот в местната филхармония. „Хала“ излиза и на български с логото на „Хермес“.

-------

Каква бе изминалата година за Вас?

- Една година преди появата на „Хала“ си наложих да не храня излишни надежди. Съпругата ми вярваше в успеха и ме подкрепяше безрезервно, но в обкръжението ми има достатъчно писатели, за да знам, че не всяка добра книга достига до своята аудитория. Сборникът ми с разкази например бе отхвърлен от трийсет и осем литературни агенти! Научих си урока и сведох очакванията си до минимум. Небивалият успех на книгата ме изуми.

Как се промени животът Ви?

- Коренно. Отказах се от преподаването и вече съм писател на пълен работен ден, тоест не трябва да оценявам по сто есета всеки уикенд. Но от друга страна, се срещам с много по-малко хора, защото прекарвам времето си основно в офиса и дома си.

Разкажете за написването на „Хала“.

- Забавлявах се, докато пишех. Позволих си да поема в различни посоки – където пожелая, – затова първата чернова достигна хиляда страници и се наложи да съкратя четиристотин. Според мен писането на роман трябва да наподобява градинарството. Хората не се грижат за растенията си, за да станат известни. Те не считат своята градина за загуба на време, ако не бъде видяна от хиляда човека. Градинарят обича работата си, защото тя му носи радост. Написването на „Хала“ ми достави огромна радост. 

Да поговорим за автобиографичните елементи в книгата. Били сте вманиачен по „Уърлд ъв Уоркрафт“ и сте играел по 40 часа на седмица. Четох и че се е наложило да уверите майка си, че тя не е Фей, въпреки някои очевидни прилики помежду им.

- Смятам, че голяма част от писателите – начело с мен – обграждат героите си с детайли от собствения си живот, за да направят образите им по-убедителни. Понякога става дума за неща от личния им живот, друг път – от този на приятелите и роднините им. Лично аз се чувствам по-добре, когато използвам подробности, които са ми познати и значат нещо за мен. Така че – да, наистина в „Хала“ присъстват доста автобиографични елементи, но те са примесени с художествената измислица. Майка ми никога не ме е изоставяла, тя е страхотна, все още са заедно с баща ми и са прекрасно семейство. Но и двете с Фей са израснали в един и същи град. Успокоих майка си, че въпреки приликите, става дума за съвсем различен образ. Между другото, когато научи, че Мерил Стрийп ще се превъплъти в образа на Фей, тя се развълнува толкова, че буквално онемя! Не обели и дума цели пет минути! Самюъл е преподавател в университета, какъвто бях и аз, но за разлика от мен, ненавижда студентите си. Аз ги обожавах! 

Винаги ли сте искали да бъдете писател?

- Всъщност да. Още от малък съчинявах истории, които разказвах на приятелите си, заедно играехме ролеви игри. С годините започнах да пиша разкази на старата пишеща машина на майка ми. Но и през ум не ми е минавало, че можеш да си изкарваш прехраната с това, докато не постъпих в колеж. Винаги съм обичал да пиша, но чак на един доста късен етап от живота си осъзнах, че мога да превърна хобито си в кариера.

Един често задаван въпрос, без който просто няма как да минем: какви са бъдещите Ви творчески планове?

- Наистина са ми задавали този въпрос често, но пък си го бива! Защото това значи, че някой се интересува от следващата ми книга. Работя по втория си роман, но все още не съм измислил сюжета. За сметка на това имам няколко герои и знам къде ще се развива действието. Предполагам, че ще измисля сюжета в движение. На този етап мога да споделя само, че ще бъде роман за брака, облагородяването на жилищни райони (знам, че звучи странно!) и деветдесетте години на миналия век.

Кой е най-ценният урок за писането, който сте научил?

- Предадох един разказ в часа по творческо писане. Учителят го прегледа и ми каза: „Не е лош, но не забравяй, че скоро ще умреш, затова по-добре използвай времето си за нещо стойностно“. Никога няма да забравя този съвет – винаги започвам да пиша с мисълта за него.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Не ремонтирайте това, което работи.“

Кърт Ръсел, американски актьор, роден на 17 март преди 67 години

Анкета

Гледате ли предавания за култура по телевизията?

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Необходимостта от втори прочит

„Хора, години, живот” на Еренбург не издържа изпита на времето, както предричаха и българските им клакьори от Съюза на писателите.

„Изгубеният свят” на чехите протестанти в България 

Книгата „Bulgarian Protestants and the Czech village of Voyvodovo” е „историческо огледало” на нашето съвремие.

Вестникът като власт

The Post за пръв път събира Спилбърг, Том Ханкс и Мерил Стрийп.