Бъдещият „Крал на ужасите“, носител на Нобелова награда за литература, първата писателка, заработила над 1 млрд. долара от собствените си книги, са получавали немалко откази от издателите. Предлагаме списък на бестселърите, които никой не е искала да публикува:

„Отнесени от вихъра“ от Маргарет Мичъл

Любовната история на Скарлет О`Хара и Рет Бътлър е писана в продължение на 10 години. Обемът на романа е над 1 000 страници. 38 издателства не желаят да рискуват и го отхвърлят. В крайна сметка „Отнесени от вихъра“ е публикуван през юни 1936 г. , а милионният екземпляр е продаден през декември. Мичъл получава „Пулицър“ за книгата си. През 1939 г. Виктор Флеминг снима филм по романа, в главните роли са Вивиан Лий и Кларк Гейбъл.

 

„Лолита“ от Владимир Набоков

Сюжетът смущава много издатели. В продължение на две години в САЩ никой не намира смелост на отпечата любовната история на възрастен мъж и тийнейджърка. „Неприличният“ роман е публикуван първо във Франция. Когато излиза на английски, моментално става бестселър. „Лолита“ е считан за един от най-забележителните романи на ХХ век, списание „Тайм“  го поставя в листата си на стоте най-велики книги. Романът е адаптиран два пъти във филми – през 1962 г. от Стенли Кубрик с Джеймс Мейсън в ролята на Хумберт и Сю Лион в ролята на Лолита и през 1997 г. от Адриан Лайн, в ролите – Джереми Айрънс и Доминик Суейн.

 

„Слугинята“ от Катрин Стокет

Дебютната си книга авторката пише 5 години. Над 60 издателства не виждат смисъл да го публикуват. Само едно малко издателство приема ръкописа и след три седмици „Слугинята“ става безспорен бестселър. Само през 2011 г. в САЩ са продадени над 5 млн. копия и 100 седмици оглавява класацията на „Ню Йорк таймс“ за най-продавана художествена литература. През 2011 г. по романа е направен много успешния филм на Тейт Тейлър „Южнячки” с участието на Вайола Дейвис, Брайс Далас Хауърд, Ема Стоун и Октавия Спенсър.

„Повелителят на мухите“ от Уилям Голдинг

Това е първият роман на бъдещият носител на нобелова награда за литература. 21 издателства отхвърлят ръкописа, преди да отпечатан романа. Книга не е оценена веднага от читателите, но след две години става тотален хит на книжния пазар. Счита се, че творбата е класическо произведение, представител на следвоенната британска литература. Романът има няколко филмови версии.

„Дневникът на Ане Франк“

Книгата има 15 отказа. „Струва ми се, че момичето не е внимателно в чувствата си, които да са достойни да се превърнат в книга и да достигнат нивото на едно интересно четиво“, е коментарът на един издател. През 1947 г. бащата на Ане Франк успява да намери начин да отпечата дневника, който веднага става бестселър. 

 

  

 

„Кери“ от Стивън Кинг

„Ние не се интересуваме от научна фантастика и мрачни утопии. Те не се продават“. Това е тридесетият отказ, който получава Стивън Кинг за „Кери“. За една година след публикуването на книгата са продадени 1 млн. копия от нея. Има няколко адаптации на „Кери“, включително филм на Брайън Де Палма от 1976 г., и продължението му (1999), мюзикъл на Бродуей (1988) и филм за телевизията от 2002 г.

  

 

„Джонатан Ливингстън чайката“от Ричард Бах.

18 издателства се надсмиват на автора. „Никой няма да прочете книга за чайка. Това е абсурдно“ са най-честите коментари, които получава Бах. Когато все пак романът е отпечатан, за една година достига един милион продадени екземпляра, а бившият военен пилот става писател със световна репутация. Романът е адаптиран от Хал Барлет.

 

 

 

 

„Тетрадката“ от Никалъс Спаркс

Трудно е да се обясни защо 24 литературни агенти  отхвърлят любовния роман. Тереза Парк е 25-ият литературен агент, който вижда потенциала на текста – „Тетрадката“ оглавява бестселър листата на „Ню Йорк таймс“. Филмът също има огромен успех.

 

 

  

 

 

"Хрониките на Нарния" от  К.С. Луис

Една от най-известните фантастични поредици дълго време не среща одобрението на издателите. За щастие, след 37 отказа, Луис среща литературния агент Джефри Блес, който му помага да публикува първата книга за Нарния. Сега книгите са преведени на 47 езика с общ тираж 100 млн. копия. Има множество театрални постановки, телевизионни екранизации, филмови адаптации и компютърни игри.

 

 

 

„Хари Потър и философският камък“ от Джоан Роулинг

 12 отказа получава писателката. Първият тираж е само 1 000 бройки, но почти веднага се превръща в „най-добрата детска книга“ във Великобритания. Сега книги за Хари Потър имат по-малък тираж само от Библията, а марката „Хари Потър“ се оценява на 15 млн. долара.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ПОРТРЕТ

    Памет за Борислав Шаралиев

    Днес отсъствието му се чувства осезателно, като остава само утешението, че неговите майсторски направени филми продължават да радват публиката, която ги преоткрива по телевизията , интернет или в ДВД формат.

„Дирижирането не е само четене на партитури, а и натрупване, поддържане на традиция в музикалния живот. Това е дълъг, труден процес .“

Емил Табаков, български диригент, роден на 21 август преди 70 години

Анкета

Трябва ли да се наказват критичните към властта коментари в социалните мрежи и форумите?

„Държавата срещу Фриц Бауер“ на Ларс Крауме (ревю)

Разбиването на един исторически мит, изваждането на светло на личността на Фриц Бауер, съпротивата срещу демократизацията на Германия правят необикновен този филм.

"Касапница" на Роман Полански (ревю)

Филмите по пиеси разчитат на диалог и актьорска игра, защото обикновено се случват в една стая. Както и този.

"Изрично възражение" от Евелина Ламбрева Йекер (ревю)

Готови ли сте да дарите органите си?

„Последното лице“  -  филм, предизвикващ тревожни размисли

Той не е заснет да прави пари и да взривява боксофиси, той е направен , за да носи престиж на своите създатели, да ги легитимира като честни, ангажирани и критично настроени хуманисти.

Носталгично-ироничен поглед към „Наша земя“

Има такива творби, рожба и на корифеи, които умират със своето раждане, поради моментни, конюнктурни съображения.

Балетната гранд гала в Стара Загора - експлозия на талант, емоции, красота

Не е новина, че в България има многочислена балетна публика. И то – разбираща публика с определени очаквания. Балетът на Държавна опера-Стара Загора също се радва на привилегията да има вдъхновена и вярна публика.